Home / Administratie / Pe agenda proiectelor primarului Alexandru Bexa: infrastructura și turismul

Pe agenda proiectelor primarului Alexandru Bexa: infrastructura și turismul

Distribuie

Comuna Lunca Bradului, prin primarul Alexandru Bexa, tinde spre un nivel de dezvoltare cât mai amplu. Acesta depinde în mare măsură de proiecte, despre care ne-a vorbit Alexandru Bexa, demersuri care nu duc lipsă de „binevoitori”.

Reporter: Ce investiții aveți în vedere pentru comuna Lunca Bradului prin Programul ”Anghel Saligny”?

Alexandru Bexa: Am depus pe ”Anghel Saligny” un număr de două proiecte, respectiv construirea a două punți peste râul Mureș în localitatea Neagra și asfaltarea unui drum în localitatea Lunca Bradului, în zona bazinului de apă, spre terenul de fotbal. Aceste punți sunt momentan pe structură de cablu cu lemn, iar prin acest proiect ele vor fi pe structură de beton sau metal, pietonale, cu posibilitatea de a fi folosite și de utilaje mai mici, cum ar fi căruțele. În ce privește strada care urmează să fie asfaltată prin acest proiect, ea asigură accesul dinspre pârâul Fântânel peste deal, înspre bazinul de apă după care coboară spre ieșirea către Ilva.

Rep.: Doar două proiecte?

A.B.: Am dorit să mai depunem pe ”Anghel Saligny” alte două proiecte, unul vizează fostul pod CFF peste Mureș, „Podul de la Spiț” cum i se mai spune, și podul de la școală, respectiv un al doilea proiect care are în vedere asfaltarea tuturor străzilor din Lunca Bradului situate dincolo de râul Mureș, respectiv drumurile care duc la școală școală. Din păcate, cele două proiecte nu au fost agreate de consilierii PNL, PMP și cel independent. Având majoritate în consiliu au respins aceste două proiecte pentru a fi depuse prin „Anghel Saligny”.

Rep.: E puțin ciudat să nu-ți dorești cât mai multe proiecte.

A.B.: Foarte ciudat. Cu cât depui mai multe proiecte, cu atât ai mai mari șanse, dar din păcate o parte din consilieri nu au înțeles acest lucru. Sper ca măcar unul din cele două proiecte depuse să fie acceptat spre finanțare, să ne putem alege cu ceva și noi din acest program. A fost o oportunitate de care, din păcate, nu neam folosit. Alte comune au depus cât mai multe proiecte, în schimb noi am făcut exact pe dos.

Rep.: Revenind la proiecte, ce alte surprize plăcute pregătiți locuitorilor comunei?

A. B.: Suntem în tratative foarte avansate să instalăm în comuna Lunca Bradului un bancomat al CEC. Până la finelele lunii ianuarie sperăm ca acest lucru să se întâmple, bancomatul urmând a fi instalat în curtea Primăriei. Este foarte important acest aspect care vine atât în sprijinul pensionarilor, dar și al copiilor care primesc alocații, al fermierilor care primesc subvenții, angajaților din primărie sau de la Ocolul Silvic și, nu în ultimul rând, numeroșilor turiști care poposesc în comuna noastră veniți la cabanele situate în zonă. Tot în sprijinul locuitorilor comunei, prin hotărâre de consiliu local am început să marcăm în vederea acordării cetățenilor material lemnos pentru încălzire. Sper ca din luna ianuarie să începem să demarăm acordarea acestui ajutor. Lemnul este subvenționat, el vine undeva la 120 lei/mc din rampă, sau mai exact, aproximativ 150 lei/mc dus direct acasă. De acest lemn beneficiază doar localnicii, condiția fiind ca aceștia să nu dețină în proprietate fond forestier, să nu fi exploatat în anul curent mai mult de 10 mc și, nu în ultimul rând, trebuie să aibă achitate la zi taxele și impozitele, să nu aibă datorii. Cantitatea maximă care poate fi achiziționată este până la 5 mc pe număr de casă, cantitate interzisă pentru comercializare. A fost aprobată o cantitate de 1.500 mc de masă lemnoasă provenită din pădurea proprietate a primăriei. Când se va termina această cantitate, ea va fi suplimentată, astfel încăt să ajungă la cât mai multă lume. Ce este important, cererile se pot depune la primărie pe toată durata anului. Este o măsură extrem de avantajoasă, la ce e acum pe piața lemnului, 150 de lei/mc adus și acasă, mi se pare ceva extrem de benefic pentru locuitori.

Rep.: Lunca Bradului este privilegiată în ce privește frumusețea cadrului natural. Cum faceți să-l și exploatați?

A.B.: În acest sens, se fac demersuri pentru revigorarea turismului. Lucrăm la documentația pentru transformarea comunei Lunca Bradului în Stațiune Turistică de Interes Local, un lucru extrem de important pentru comuna noastră ca perspectivă de dezvoltare.

Rep.: Care sunt pașii de urmat?

A.B.: Până să ajungi să întocmești această documentație, trebuie să ai în vedere anumite aspecte, așa cum e și în cazul comunelor Deda sau Ideciu de Jos, respectiv locurile de cazare. E nevoie să ai minim 100 de locuri de cazare, din care minim 30% să fie omologate pe ”3 margarete” pentru a putea spera la acest statut de Stațiune Turistică de Interes Local. Spre bucuria noastră, această condiție o îndeplinim doar într-o singură locație, la Satul de vacanță ”Integro” pe Sălard, fără a mai pune la socoteală întreaga comună. Documentația odată întocmită, trebuie depusă la Ministerul Turismului, iar ulterior, prin Hotărâre de Guvern se va stabili dacă se acordă acest statut pentru comuna Lunca Bradului. La nivel de județ, doar Sângeorgiu de Mureș are acest statut de Stațiune Turistică de Interes Local. Obținerea acestui statut ne va ajuta la dezvoltarea turismului prin absorția de fonduri europene care va fi posibilă grație acestui statut. Sper ca la începutul anului viitor, cel târziu până la jumătatea anului să terminăm de întocmit această documentație după care să o predăm Ministerului Turismului.

Rep.: Cum veți marca finalul de an?

A.B.: Finalul de an va fi marcat în comuna Lunca Bradului printr-un mic spectacol cu artiști locali și copiii de la școală, eveniment care va fi găzduit de parcul din Lunca Bradului, cel mai probabil în cursul zilei de joi, 23 decembrie, când vor fi împărțite și pachetele cadou copiilor din comună. Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos ne aduce mai aproape sufletește de cei dragi și ne întărește în speranța și credința de care avem nevoie pentru a depăși orice încercare. Doresc ca intensa trăire de care ne bucurăm în aceste zile atât de speciale să persiste în noul an și să avem parte de sănătate, putere, răbdare și înțelegere. Crăciun Fericit. La Mulți Ani, tuturor locuitorilor comunei Lunca Bradului!

A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.