Dispariția unor habitate de pajiști pe teritoriul României Mediu
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 264 Vizualizări

Dispariția unor habitate de pajiști pe teritoriul României

Din România, între anii 2007 și 2019, au dispărut 46.000 hectare de pajiști, o suprafață mai mare decât cea a municipiilor Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș și Timișoara la un loc.

În acest context, reprezentanții Asociației ,,Grupul Milvos” lansează proiectul ,,Îmbunătățirea politicilor de agro-mediu prin cercetări participative și incluziune civică”, derulat în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare și care beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conform informațiilor furnizate de către reprezentanții Asociației ,,Grupul Milvos”, ,,scopul proiectului este protejarea pajiștilor naturale și semi-naturale ale României, care de multe ori adăpostesc valori naturale deosebite, dar care au un aport semnificativ și în ameliorarea efectelor negative ale schimbărilor climatice”.

,,În ultimii ani, am fost martorii degradării și dispariției pajiștilor din România, singura țară din Uniunea Europeană care cuprinde cinci zone biogeografice: panonică, continentală, stepică, alpină și pontică și care adăpostește pajiști de o biodiversitate remarcabilă, datorată în mare parte și practicilor tradiționale: cosit, păstorit”, au precizat reprezentanții Asociației ,,Grupul Milvos”.

Pentru a familiariza publicul larg cu aceste habitate valoroase s-au luat anumite măsuri precum: crearea unei pagini web dedicată pajiștilor, efectuarea unui studiu sociologic pentru a evalua cauzele care duc la pierderea pajiștilor, verificarea raportului unui studiu care viza suprafețele acoperite de pajiști din România, prin tehnici de aerocartografie și teledetecție, pregătirea documentației pentru un litigiu juridic cu privire la distrugerea ilegală a unei pajiști dintr-o arie protejată.

,,Conservarea pajiștilor este importantă atât pentru biodiversitate, cât și pentru comunitățile care le gestionează și care depind de aceste ecosisteme pentru subzistență. Micii fermieri din România gestionează pajiști, dintre care unele prezintă valoare naturală deosebită. Statisticile, în schimb, arată că ei cu greu pot face față presiunilor economice și au nevoie de sprijin pentru a păstra această categorie de utilizare și pentru a le menține într-o stare de conservare favorabilă”, au mai precizat reprezentanții Asociației „Grupul Milvus”.

Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina web dedicată pajiștilor din România: http://pajisti.milvus.ro

Alexandra HAJA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE