Home / Administratie / Taxele și impozitele rămân neschimbate la Reghin

Taxele și impozitele rămân neschimbate la Reghin

Distribuie

În cadrul ședinţei ordinare a Consiliului Local al municipiului Reghin avută loc joi, 16 decembrie, consilierii reghineni au aprobat printre altele și nivelul taxei speciale de salubrizare pentru anul 2022 în municipiul Reghin pentru fiecare categorie distinctă de utilizatori, incluzând aici și cota aferentă contribuțiilor legale la Fondul de Mediu. Taxa stabilită prin votul consilierilor va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2022 și se prezintă astfel: taxă utilizatori casnici din mediul urban: 11,55 lei/pers/lună+TVA (din care componenta județeană  lei+5,43 leiTVA, componenta locală 6,12 lei+TVA, valoarea totală cu TVA inclus este de 13,74 lei/pers/lună, respectiv taxă utilizatori non-casnici: 497,54 lei/pers/lună (din care componenta județeană 233,84 leu+TVA, componenta locală 263,70 lei+TVA, valoarea totală cu TVA inclus este de 529,07 lei/tonă.

Taxele și impozitele rămân neschimbate

Alt proiect supus aprobării a fost cel privind impozitele și taxele locale pentru anul 2022, valoarea acestora rămânând neschimbată grație votului în unanimitate al consilierilor.

„În urma consultărilor avute cu domnul primar, colegii din Executiv și o parte din colegii consilieri, am decis ca toate taxele locale pentru anul viitor să rămână la nivelul celor din anul 2021. Luând în considerare creșterile de prețuri din ultima perioadă, inflația crescută și presiunea din ce în ce mai mare pe bugetul familiilor, am considerat că este oportun să venim în sprijinul lor cu ceea ce putem,  de a nu majora taxele. Menționez aici că taxele nu au fost indexate nici măcar cu rata inflației anul acesta. Sperăm ca modul în care gestionăm banii anul viitor  să fie de așa natură să nu oprească  investițiile de dezvoltare ale orașului, încercând de a găsi modalități de a reduce costurile pentru a ne încadra în noile paliere de prețuri”, a precizat Dragoș Pui, consilier PSD, viceprimar al municipiului Reghin.

La rândul său, consilierul UDMR,Tudor Veronka a atins problema celor care  continuiă să nu-și achite impozitele pentru clădirile și terenurile neîngrijite.

„Ne bucură pe toți faptul că valoarea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021 vor rămâne la fel ca în acest an, suntem convinși că multe familii o duc greu din punct de vedere financiar, și măcar cu acest lucru să venim în ajutorul lor. Rugămintea mea este ca în momentul în care noi votăm taxele și impozitele, avem un articol și cu amenzile. Este cazul să se aplice. Dacă faci o plimbare prin oraș se poate observa că mai sunt clădiri neîngrijite, și aplicarea celor hotărâte ar reprezenta încă o sursă de venit. Ar fi frumos nu doar să votăm capitolul respectiv, ci să-l și punem în aplicare”, a precizar Tudor Veronka.

„Aveți dreptate doamna consilier. Încă sunt destul de multe probleme la nivel de oraș, inclusiv în ce privește terenurile intravilane neîngrijite. Colegii de la Poliția Locală au depus eforturi în sensul de a identifica pe cât mai mulți dintre proprietarii acestor terenuri. Avem probleme create de lipsa actualizării documentațiilor și înregistrării respectivei suprafețe de teren, dar anul viitor vom continua mult mai serios această activitate și cu siguranță toți cei care nu vor respecta hotărârea de Consiliu Local cu privire la îngrijirea spațiilor verzi și a imobilelor vor fi sancționați. Ne dorim cu toții să avem un municipiu care să arate cât mai bine, lucru care impune eforturi și din partea populației. O investiție în teren nu presupune doar un profit în urma revânzării, presupune și anumite cheltuieli pe care trebuie să ni le adumăm fiecare dintre noi. Totodată, fațadele clădirilor, mai ales în zona centrală a orașului, clădirile monument istoric, ar putea să fie recondiționate cât mai curând, sau măcar să existe  pași în acest sens. Înțelegem valoarea acestor costuri, dar măcar să se vadă că există un progres în  ce privește  întreținerea lor”,  a fost răspunsul oferit de consilierul Dragoș Pui.

Valoarea și numărul burselor pentru elevii reghineni

Alt proiect aprobat de consilieri a fost cel privind valoarea și numărul de burse acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat din municipiul Reghin în anul școlar 2021-2022. Au fost aprobate un număr de 13 burse de performanță, din care 6 burse pentru Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” și 7 burse pentru Colegiul ”Petru Maior”, cu o valoare de 200 lei/lună pentru  Semetrul I, respectiv 500 lei/lună pentru Semestrul II.  De asemenea, a fost aprobat un umăr de 2710 burse de merit, repartizate astfel:  Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” – 431 burse, Colegiul ”Petru Maior” – 600 burse, Liceul Tehnologic ”Ioan Bojor” – 65 de burse, Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu” – 390 de burse, Școala Gimnazială ”Florea Bogdnan” –140 de burse, Școala Gimnazială ”Augustin Maior” – 360 de burse, Școala Gimnazială Nr. 4 Apalina – 10 burse. Valoarea acestora este de 100 lei/lună pentru Semestrul I, respectiv 200 lei/lună pentru Semestrul II.

În ce privește bursele de studiu, numărul este de 49,  din care 4 burse pentru Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, 20 de burse pentru Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu”, 4 burse pentru Școala Gimnazială ”Florea Bogdan” și 10 burse pentru Liceul Tehnologic ”Ioan Bojor”. Valoarea stabilită de consilieri a acestor burse este de 100 lei/lună pentru Semestrul I, respectiv 150 lei/lună pentru Semestrul II.

Consilierii au mai aprobat un număr de 282 de burse sociale, Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” – 29, Colegiul ”Petru Maior” – 40, Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu” – 40, Școala Gimnazială ”Florea Bogdan” – 25, Liceul Tehnologic ”Ioan Bojor” – 10, Școala Gimnazială Nr. 4 Apalina – 38, Școala Gimnazială ”Augstin Maior” – 28. Valoarea stabilită pentru bursele sociale este de 100 lei/lună pentru Seemestrul I, li 100 lei/lună pentru Semestrul II.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.