Atenție la excesul alimentar de Sărbători! Sanatate
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 267 Vizualizări

Atenție la excesul alimentar de Sărbători!

Sărbătorile de Iarnă reprezintă un moment de bucurie prin reîntâlnirea celor care întorc acasă, se așează în jurul mesei, sărbătoresc revederea cu cei dragi prin îmbogățirea mesei festive cu multe feluri de mâncare în cantități mai mari decât cele obișnuite. 

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș atenționează românii să nu se hazardeze în aceste zile deoarece mâncărurile specifice acestei perioade a sărbătorilor sunt foarte grase, cu multe specialităţi preparate din carne de porc (sărmăluţe, afumături), salată de boeuf cu maioneză, smântână, caşcaval, murături, condimente iuţi iar prăjiturile şi sucurile carbogazoase conţin mult zahăr şi multe calorii.

„Mâncatul împreună cu familia şi cu cei dragi îndeamnă de foarte multe ori la consumarea de cantităţi mari de mâncare care poate avea repercursiuni grave asupra organismului. Alimentele consumate în exces, pot supraîncărca organismul şi pot sta la originea apariţiei colicilor biliare, a pancreatitei acute, a accidentelor vasculare sau aritmiilor cardiace, a indigestiei sau dacă există alimente alterate, poate apărea toxiinfecţia alimentară”, ai precizat reprezentanții DSP Mureș pe pagina web a instituției, wwwaspms.ro

Un pahar la masă, nu mai mult de atât!

Potrivit sursei citate, nu trebuie uitat de abuzul de alcool care se face în perioada Sărbătorilor de Iarnă, astfel că specialiștii în sănătatate publică confirmă faptul că un pahar la masă este binevenit, dar fără a se depăși limita aceasta și fără a se consuma alcool în fiecare zi, iar pentru cei care au anumite afecţiuni digestive cu interzicerea consumului de alcool, aceștia atenționează că nu pot bea nici de sărbători.

Recomandările medicilor

Conform aceleași surse, pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile, medicii recomandă: asigurarea unor mese echilibrate, conţinând diverse alimente care pot fi consumate ponderat; este indicat ca între felurile de mâncare să luaţi scurte pauze în care, pe cât posibil, să faceţi mişcare; respectarea regimului alimentar, mese mai puţin bogate, dar mai dese, respectarea tratamentelor medicamentoase, în cazul celor suferinzi, şi plimbările zilnice; evitarea excesului alimentar, cu deosebire de către persoanele care au ţinut post precum şi de către bolnavii cronici: cei cu hipertensiune vor evita alimentele sărate, cei cu diabet nu vor consuma alimente bogate în glucide (cozonac, prăjituri, paste făinoase, orez, băuturi dulci, ş.a.), cei cu hipercolesterolemie vor evita alimentele grase, iar cei cu gută nu vor face exces de carne şi băuturi alcoolice; consumarea a cât mai multe sucuri naturale sau apă minerală plată; consumarea băuturilor alcoolice cu moderaţie.

„În cazul apariţiei primelor semne de boală datorate excesului alimentar şi consumului abuziv de alcool adresaţi-vă medicului”, au mai transmis reprezentanții DSP Mureș.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE