Schema de ajutor pentru Aeroportul ”Transilvania”, modificată Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 574 Vizualizări

Schema de ajutor pentru Aeroportul ”Transilvania”, modificată

Aleșii județeni au aprobat miercuri, 29 decembrie, într-o ședință extraordinară de îndată, modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 118/29 iulie 2021 privind aprobarea schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni în contextul crizei economice generate de epidemia de coronavirus COVID-19.

Astfel, articolul 1, alineatul 2 al respectivei Hotărâri se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Ajutoarele de stat ce fac obiectul prezentei scheme sunt compatibile cu piața comună în conformitate cu Comunicarea Comisiei Europene – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de COVID19 (2020/C91I/01), publicată în Jurnalul Oficial al UE din 20 martie 2020 (denumită, în continuare, Comunicarea), cu modificările și completările ulterioare și se vor acorda în baza Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 118/29 iulie 2021 privind aprobarea schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni în contextul crizei economice generate de epidemia de coronavirus „COVID-19”, cu modificările și completările ulterioare (urmare a modificării Deciziei nr. 5171 din 7 iulie 2021 – Ajutor de stat SA 63319(2021/N) – România Covid-19 Schemă de ajutor de stat pentru companiile aeriene care operează zboruri pe Aeroportul ”Transilvania Târgu” Mureș), respectiv în baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureș de aprobarea Schemei.”

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul întregii hotărâri:

”2. Articolul 2, litera „a” se modifică şi va avea următorul cuprins: „a) furnizori de ajutor de stat – Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș”;

3. Articolul 4 alineatul 2, litera litera „e” și „h” se modifică şi vor avea următorul cuprins: „e) nu au mai primit un alt ajutor conform secțiunii 3.1 din Comunicare, sau dacă au primit, ajutorul primit însumat cu cel primit în baza prezentei scheme nu depășește 2.300.000 de euro; ……………………………………………………………….

h)în cazul în care compania aeriană candidată a efectuat zboruri regulate către/ de la Aeroportul ”Transilvania” Târgu Mureș în 2019, compania aeriană candidată va aloca către/de la Aeroportul ”Transilvania” Târgu Mureș cel puțin 50% din capacitatea pe care a alocat-o în 2019 și o va menține pentru o perioadă de 12 luni consecutive între datele semnării contractului de finanțare a ajutorului financiar și 30 iunie 2023. În cazul în care compania aeriană candidată nu a efectuat zboruri regulate în anul 2019 către/de la Aeroportul ”Transilvania” Târgu Mureș, compania aeriană candidată va aloca o capacitate de cel puțin 20.000 de locuri pentru o perioadă de 12 luni consecutive între data semnării contractului de subvenționare a ajutorului financiar și 30 iunie 2023;”.

4. La articolul 5, alineatul 1-3 și 5 se modifică şi vor avea următorul cuprins: „(1) Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni în contextul crizei economice generate de pandemia de Covid-19, modificată, intră în vigoare după publicarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. ____/_______, respectiv după publicarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureș de aprobarea prezentei Scheme. (2) Perioada de selecție este cuprinsă între data intrării în vigoare a Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni în contextul crizei economice generate de pandemia de Covid-19, modificată, și cel târziu până la 30 iunie 2022, dată limită pentru încheierea contractelor de finanțare, pe baza documentelor de selecție transmise de R.A „Aeroportul Transilvania Târgu Mureș”.Perioada de derulare a operării este de 12 luni, calculată de la data semnării contractului de finanțare. (3) Bugetul total alocat schemei de ajutor este de 1.550.000 de euro (echivalent în lei 7,75 milioane de lei calculat la cursul estimat de 5 lei/euro), din care: 1.150.000 de euro (echivalent 5,75 milioane de lei) din bugetul Județului Mureș, echivalentul a 74,19% din bugetul schemei; 400.000 de euro (echivalent 2 milioane lei), din bugetul Municipiului Târgu Mureș, echivalentul a 25,81% din bugetul schemei.

……………………………………………………………….

(5) Furnizorii ajutorului de stat (Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș) estimează că potențialii beneficiari așteptați să aplice pentru schema de ajutor vor fi de minimum 3 și maxim 5 (în funcție de valoarea ajutorului de stat solicitat pentru începerea operațiunilor de către fiecare companie aeriană).”

5. La articolul 6, alineatul 4-5 și 8-9 se modifică şi vor avea următorul cuprins: „(4) După verificarea eligibilității de către R.A. „Aeroportul Transilvania Târgu Mureș”, aceasta va înainta furnizorilor de ajutor de stat- Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș, documentele care atestă îndeplinirea eligibilității. (5) Furnizorii de ajutor de stat – Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș, vor încheia cu beneficiarii contracte de acordare a ajutorului financiar până la epuizarea completă a bugetului propriu aprobat, în funcție de scorul mediu obținut pentru fiecare factor de evaluare (numărul de destinații propuse a fi operate, frecvența săptămânală a zborurilor și capacitatea (numărul de locuri alocate), dar nu mai târziu de 30 iunie 2022. ……………………………………………………………….

(8) Ajutorul va fi plătit de către furnizorii de ajutor de stat – Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș, în tranșe lunare, pe baza documentelor justificative transmise de R.A. „ Aeroportul Transilvania Târgu Mureș”, până în data de 15 a lunii următoare celei pentru care se face plata, respectând procentele prevăzute la articolul 5, alineatul (3) din prezenta Schemă. (9) R.A. „Aeroportul Transilvania Târgu Mureș”va efectua verificări lunare de conformitate, cu privire la capacitatea alocată de companiile aeriene în ceea ce privește zborurile către/de la Aeroportul ”Transilvania” Târgu Mureș și va pregăti un raport care să compare numărul de locuri asumate de compania aeriană în contractul de subvenționare a ajutorului financiar și numărul de locuri alocate efectiv de către compania aeriană către /de la Aeroportul ”Transilvania”. Raportul împreună cu documentația justificativă vor fi înaintate furnizorilor de ajutor de stat – Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș, și vor fi păstrate pe o perioadă de 10 ani de la data acordării ajutorului.”

6. Articolul 7, alineatul 2 și 5 se modifică şi vor avea următorul cuprins: „(2) Măsurile temporare de ajutor prevăzute în această schemă pot fi cumulate cu alte ajutoare acordate în conformitate cu secțiunea 3.1 din Comunicarea Comisiei Europene, cu condiția ca sprijinul total acordat unui beneficiar să nu depășească 2.300.000 de euro. ………………………………………………………………. (5) De asemenea, furnizorii de ajutor de stat-Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș, vor verifica toți potențialii beneficiari ai ajutorului de stat, pe platforma națională online Reg. As (Registrul ajutoarelor de stat).”

7. La articolul 8, alineatul 1-2 se modifică şi vor avea următorul cuprins: „(1) Furnizorii de ajutor de stat – Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș, au obligația să publice pe site-urile proprii textul integral al schemei de ajutor de stat, perioada în care se pot înregistra cereri, bugetul total al Schemei cu indicarea contribuției proprii și data epuizării Schemei. (2) Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureș trebuie să păstreze înregistrări detaliate referitoare la toate ajutoarele acordate în cadrul schemei. Aceste înregistrări conțin toate informațiile necesare pentru a stabili dacă sunt respectate criteriile din reglementările europene în domeniu și trebuie păstrate timp de 10 ani de la data acordării ultimului ajutor în cadrul schemei.”

8. Articolul 9, alineatul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Dacă se constată că beneficiarul nu a respectat condițiile de acordare prevăzute de prezenta schemă la articolul 4, furnizorii vor proceda la sistarea / recuperarea, după caz, a ajutorului de stat în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE