Dan Tănasă (AUR), șah la premier pentru o comună mureșeană! Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2401 Vizualizări

Dan Tănasă (AUR), șah la premier pentru o comună mureșeană!

Deputatul AUR de Mureș Dan Tănasă a adresat, în data de 27 decembrie 2021, o întrebare premierului României, Nicolae-Ionel Ciucă, intitulată ”Alocarea bugetară comunei Sânpetru de Câmpie, județul Mureș.”

Sânpetru de Câmpie, zero lei din Fondul de Rezervă

În textul întrebării sale, deputatul AUR de Mureș aduce în atenția premierului cazul comunei mureșene Sânpetru de Câmpie, ignorată atât în luna septembrie a acestui an, cât și în decembrie, de la alocările bugetare făcute din Fondul de Rezervă al Guvernului.

”Pe parcursul anului 2021 au fost alocate primăriilor și consiliilor județene sume considerabile din Fondul de Rezervă, modul de repartizare a acestor sume nefiind explicat în nici un fel. Spre exemplu, în luna decembrie Guvernul a alocat de două ori bani din Fondul de Rezervă. Pe 10 decembrie s-au distribuit la propunerea Ministerului Dezvoltării 475,5 milioane de lei pentru 105 de UAT-uri, iar pe 17 decembrie Guvernul a aprobat distribuirea unei sume totale de 1,02 miliarde de lei din Fondul de Rezervă bugetară pentru un număr de 3.057 de UAT-uri. De fiecare dată, tiparul observat a fost cel al prioritizării liderilor locali neaparținând formațiunilor politice aflate la guvernare. În acest sens, mi s-a adus la cunoștință un caz particular din județul Mureș pe care îl reprezint în parlament, respectiv comuna Sânpetru de Câmpie. Acest UAT, deși a solicitat atât în luna septembrie cât și în decembrie sume concrete pentru susținerea cheltuielilor curente, nu a beneficiat de nici măcar un leu din Fondul de Rezervă”, a arătat deputatul Dan Tănasă.

Patru întrebări către premier

La final, deputatul care reprezintă județul Mureș în Parlamentul României a adresat următoarele întrebări concrete, la care a solicitat răspuns în scris: ”Care au fost criteriile de repartiție a sumelor distribuite din Fondul de Rezervă? După ce algoritm și metodă de calcul s-au stabilit sumele aferente fiecărui UAT? Sunt luate în calcul la momentul alocării aspecte precum numărul locuitorilor, gradul de dezvoltare locală sau resursele financiare existente la momentul solicitării? În ce măsură este posibilă alocarea în viitorul apropiat a unor sume din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului, respectiv a Prim-Ministrului, conform necesarului înaintat până în prezent de către UAT Sânpetru de Câmpie, județul Mureș?”.

Localitatea cu cel mai tânăr primar din Mureș

Primăria comunei Sânpetru de Câmpie, așezare aflată în zona de câmpie a județului Mureș care la recensământul din anul 2011 avea 3.060 de locuitori, este condusă din luna octombrie 2020 de Șerban Crăciun Spiru (PMP), cel mai tânăr primar al județului Mureș, în vârstă de 28 de ani, care a câștigat alegerile locale cu un scor de 23,07% (332 de voturi).

”Este neapartenența la unul dintre partidele din arcul de guvernământ unul dintre motivele pentru care UAT Sânpetru de Câmpie nu a beneficiat de niciun leu la cele două rectificări bugetare? Ce vină le revine celor peste 3.000 de locuitori sânpetreni, că actuala conducere a Primăriei nu face parte din partidele aflate la guvernare?”, s-a întrebat, retoric, numărul 1 din Primăria comunei Sânpetru de Câmpie, instituție care în decursul anului 2021 a beneficiat de un buget total de cheltuieli de 1.857.000 de lei.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE