Medicamente compensate cu 90% pentru pensionarii cu venituri sub 1.429 de lei Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 253 Vizualizări

Medicamente compensate cu 90% pentru pensionarii cu venituri sub 1.429 de lei

Ca urmare a majorării pensiilor a crescut și nivelul veniturilor pensionarilor până la care se va acorda compesare 90% pentru rețetele de medicamente, potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2022 pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială până la 1.429 lei pe lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate și gratuite, a căror valoare  la nivelul prețului de referință pe prescripție este de până la 330 lei pe lună. Finanțarea va fi asigurată în proproție de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate,  și 40% prin transferuri de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Sănătăţii.

Măsura se aplică în urma creșterii plafonului pensiei de la 1.299 lei la 1.429 lei pe lună, inclusiv ține cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2022, precum și de prevederile articolului 85 alineatul (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%.

Totodată, potrivit sursei citate, nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei ajutorul financiar acordat în luna ianuarie pensionarilor ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei respectiv au valori cuprinse între 1.001 – 1.600 lei inclusiv.

”La solicitarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, casele de asigurări din subordine vor informa toți furnizorii cu care se află în contract și care eliberează prescripții medicale în conformitate cu prevederile Contractului-cadru (HG nr. 186/2021) despre modul de aplicare a prevederilor legale”, se precizează în comunicatul CNAS.

(A.T.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE