Boboteaza, în prezentarea Muzeului Etnografic ”Anton Badea” Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 231 Vizualizări

Boboteaza, în prezentarea Muzeului Etnografic ”Anton Badea”

Creștinii cinstesc azi, 6 ianiarie, Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătoare care, alături Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. Cum ne-a obișnuit la fiecare sărbătoare importantă, Muzeul Etnografic ”Anton Badea” ne prezintă și de această dată semnificațiile acestei imporante sărbători pentru creștini.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creștinii ortodocși cât și pentru cei catolici, după Anul Nou, o perioadă bogată în datini și credințe. Una dintre datinile cele mai însemnate din această zi, este sfințirea apei sau Iordanul, care se face, de regulă, la o apă curgătoare sau la o fântână.

Apa sfințită sau agheasma este elementul cel mai important al sărbătorii de Bobotează, deoarece are o putere deosebită, pentru că a fost sfințită prin chemarea Duhului Sfânt, iar sfințirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfințită în această zi e luată de credincioși acasă, este folosită la curățarea gospodăriei de forțele necurate precum și pentru favorizarea unor recolte bogate. În această zi de mare praznic, cerurile se deschid, iar îngerul păzitor dezvăluie tinerilor care le este norocul și ursita în dragoste.

În satele de pe malul apei, exista obiceiul ca în timpul slujbei de Bobotează, preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, iar câțiva feciori curajoși să sară după ea și să o aducă înapoi. Atunci când preotul aruncă crucea în apă, potrivit credințelor populare, dracii ies de unde s-au ascuns și fug, fără să fie văzuți. Simbolic, este și o sărbătoare a purificării naturii de forțele răului, prin apa sfințită.

În unele zone ale țării, se fac previziuni legate de condițiile meteorologice, daca vor fi favorabile recoltei sau nu. Dincolo de obiceiurile creștine, se practică și anumite ritualuri de purificare și de alungare a spiritelor rele din gospodării și animale.

Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă și este una dintre cele mai importante sărbători populare, ce semnifică momentul nașterii spirituale a Mântuitorului.

Sursă: Muzeul Etnografic ”Anton Badea”

Foto: Icoană pe sticlă din colecția Muzeului Etnografic „Anton Badea”, autor Bartha Andras.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE