Calu’ din filmul Pistruiatul, înmormântat la Târgu Mureș Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 25160 Vizualizări

Calu’ din filmul Pistruiatul, înmormântat la Târgu Mureș

Calu’ din filmul Pistruiatul este înmormântat în curtea unităţii Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș – IJJ Mureș,  acolo unde a crescut, a fost dresat și a murit la vârsta de 14 ani.

Pistruiatul este primul serial color filmat în România, un serial românesc de propagandă din anul 1973 , depăşit la capitolul popularitate doar de „Toate pânzele sus“, o altă producţie legendară.

Cele 10 episoade dezvăluie aventurile ficționale ale băiatului pistruiat Mihai Pleșa, pe măsură ce se implică în sprijinirea mișcării ilegaliste. Serialul a avut un real succes. Actorul principal, Costel Băloiu,  simpatic, roșcovan, plin de pistrui, la acea vreme avea 13 ani și 31 de kg. Calu’, câinele ciobănesc german, partenerul lui de film, avea 42 de kg.

Era câine de securitate şi avea grad de maior, nu răspundea decât la comenzile celui care s-a îngrijit de el, plutonierul major Ioan Taşcă, trecut în rezervă, decedat în urmă cu doi ani.  Acesta a cunoscut foarte bine anatomia şi fiziologia câinelui, a știut să-l antreneze şi să îl educe, să fie echilibrat, motiv pentru care și în timpul filmărilor stătea în spatele camerelor de filmat, pentru și îl ajuta să-și facă rolul. După succesul avut cu „Pistruiatul“, câinele a fost solicitat şi pentru alt film, „Bunicul şi doi delincvenţi minori“, peliculă realizată în 1976 de Maria Callas Dinescu, cu Octavian Cotescu şi Draga Olteanu-Matei în rolurile principale.

Potrivit informațiilor date de colonel Tiberiu-Adrian Filipaș, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș, pe vremuri, câinii cu grade militare erau salutați de soldații cu grade inferioare. Astăzi, nu mai este așa, câinii Jandarmeriei nu mai au grade militare, dar au rămas ajutoare şi parteneri de încredere pentru misiunile la care participă jandarmii în slujba cetăţenilor.

Casting-ul pentru film a fost făcut la începutul anului 1973. De ce s-a dorit neapărat un copil cu pistrui nu se ştie, dar anunţurile publicate atunci în ziarele locale cereau elevi cu vârsta între 12-15 ani „cu o fizionomie şi o personalitate proprii”, cum preciza un text din ziarul Crişana. În Oradea, concursul pentru rol s-a desfășurat la Casa Pionierilor, concurenţa era mare, la selecţie s-au prezentat 6.500 de copii în Bucureşti şi 3.000 în Oradea şi în Cluj. Alesul a fost Costel Băloiu, care de altfel nu a continuat o carieră de actor, ci de șofer profesionist, pentru rolul din „Pistruiatul” câștigând 100.000 lei, potrivit Wikipedia.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE