Home / Altele / Campanie pentru protejarea sănătății mintale

Campanie pentru protejarea sănătății mintale

Distribuie

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș a demarat o campanie de informare asupra creșterii nivelului de informare în legătură cu tema sănătății mintale și protejarea acesteia mai ales în perioada pandemiei. Scopul campaniei este în primul rând conștientizarea la nivelul vârstnicilor și aparținătorilor acestora, precum și a profesioniștilor din domeniul medical privind problematica sănătății mintale.

Ce spun statisticile

Așa cum informează pagina web a DSP Mureș, www.aspms.ro,  pandemia COVID-19 a avut un impact major asupra vârstnicilor care prezintă un risc mai mare de dezvoltare de simptome mai severe ale bolii și o rată de mortalitate mai mare. Potrivit sursei citate, acest risc crescut se datorează în mare parte modificărilor legate de vârstă în ceea ce privește sistemul imunitar, care îngreunează lupta împotriva infecțiilor. 

„Stresul, dificultățile economice și sociale, izolarea impusă de autorită și în scopul prevenirii și reducerii răspândirii virusului, afectează sănătatea mintală, exacerbând afecțiunile neurologice și psihice existente, cum ar fi depresia, anxietatea, declinul cognitiv. Persoanele vârstnice, care locuiesc singure și care au contacte sociale limitate reprezintă o categorie de populație la risc de a dezvolta simptome depresive și anxioase”, se precizează în documentul informativ.

Conform studiului realizat pentru campania prezentă, peste 20% dintre adulții în vârstă de 60 de ani și peste suferă de o tulburare mintală sau neurologică, iar 6,6% din totalul dizabilităților în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani este atribuită tulburărilor mintale și neurologice.

„Cele mai frecvente tulburări mintale și neurologice din această grupă de vârstă sunt demența și depresia, care afectează aproximativ 5%, respectiv 7% din populația vârstnică a lumii. Tulburările de anxietate afectează 3,8% din populația în vârstă, problemele legate de consumul de substanțe afectează aproape 1% și aproximativ un sfert din decesele cauzate de auto-vătămare apar în cazul persoanelor cu vârsta de 60 de ani sau peste. Problemele legate de abuzul de substanțe în rândul persoanelor în vârstă sunt adesea trecute cu vederea sau diagnosticate greșit”, informează reprezentanții DSP Mureș.

Sfaturile specialiștilor:

– Vorbiți cu cineva în care aveți încredere despre sentimentele dumneavoastră; 

– Căutați ajutor profesional – medicul de familie este recomandat pentru a începe; 

-Încercați să continuați să faceți cel puțin unele dintre activitățile care vă aduceau bucurie; 

-Rămâneți conectat cu prietenii și familia; 

-Faceți mișcare regulat, chiar și o scurtă plimbare; 

– Respectați obiceiurile alimentare sănătoase și de odihnă; 

– Evitați sau restricționați consumul de alcool;

– Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați pe cineva în care aveți încredere pentru ajutor sau sunați la serviciile medicale de urgență; 

– Apelați cu încredere telefonul vârstnicului 0800-460.001.

Mălina MORARU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Întâlnire cu părinții în cadrul campaniei „Familia – partener în lupta împotriva drogurilor”

Distribuie Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș a găzduit marți, 26 martie 2024, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.