Home / Cultură / Concurs de cuvinte încrucișate pentru micii vizitatori ai Muzeului Județean

Concurs de cuvinte încrucișate pentru micii vizitatori ai Muzeului Județean

Distribuie

Muzeul Județean Mureș începe noul an cu bucurie și cu un concurs destinat micilor vizitatori, ce se desfășoară pe pagina oficială de Facebook a instituției.

„Învață cu noi despre Calendarul Iulian din articolul de mai jos și află cum poți câștiga unul din cele două pachete-surpriză oferite de Muzeul Județean Mureș, sau un abonament cu intrarea gratuită la toate atelierele de pedagogie muzeală organizate de Centrul de Cercetare a Limesului Roman MJM, pe tot anul 2️022”, informează organizatorii concursului.

Despre Calendarul Iulian

Din anul 45 înainte de Hristos a intrat în vigoare Calendarul Iulian drept calendarul civil al Imperiului Roman, stabilind 1 ianuarie noua dată a Anului Nou.

Potrivit tradiției, primul calendar folosit la Roma Antică a fost creat de către Romulus în jurul secolului VIII î.e.n. Anul avea 10 luni, șase cu 30 de zile și patru cu 31 zile, însumând 304 de zile într-un an. Prima lună a anului era martie și ultima decembrie, urmată de o pauză de iarnă fără nume. Potrivit unor surse, al doilea rege al Romei, Numa Pompilius, a fost cel care a mai adăugat două luni în calendar pentru a evita pauza de iarnă: ianuarie, care poartă numele zeului Janus și februarie. Astfel, calendarul folosit de romani avea în total 355 de zile. 

Calendarul folosit în epoca republicană era de fapt un calendar lunar care era cu 101/4 zile mai scurt decât un an solar alcătuit din 3651/4 de zile, care stă la baza calendarului folosit și astăzi. Pentru a fi în concordanță cu anotimpurile, în calendar a fost adăugată și o lună intercalară, adică luna bisectă. Această lună se numea „mercedonius”, începea o dată la doi ani între 23 și 24 februarie și consta din 27/28 de zile. Datorită zilelor suplimentare, un an consta în medie din 366,25 zile. Intercalarea a fost sarcina Colegiului Pontifilor, dar adesea din cauza neatenției și corupției lor, desemnarea anilor bisecți a fost neregulată. 

În 40 î. Hr., calendarul roman era cu 3 luni înaintea calendarului solar. Iulius Caesar, la sfatul astronomul Sosigene din Alexandria, preia calendarul solar egiptean. Astfel, noul calendar a fost format din 3651/4 zile și 12 luni. A fost o zi bisectă la fiecare patru ani, ceea ce însemna că 23 februarie s-a repetat de două ori. Calendarul introdus de Caesar a fost folosit până în 1582, când a fost înlocuit cu calendarul gregorian. Pe baza calendarului roman, o lună poate fi împărțită în trei părți: „calenda”, „nones„ și „ide”. „Calendae” marca prima zi a fiecărei luni, nones marca a 7-a sau a 5-a zi a lunii, iar idele marca a 15-a sau a 13-a zi a lunii. 

Regulile concursului:

– Like și share postării despre concurs de pe pagina Facebook (https://www.facebook.com/muzeul.mures.maros.muzeum);

– Like paginii Muzeul Judeţean Mureş;

– Descarcă și tipărește fotografia de mai jos. Folosește indiciile pentru a rezolva cuvintele încrucișate. Trimite fotografia cu răspunsurile într-un comentariu la această postare sau prin e-mail la adresa: pr@muzeulmures.ro, până în 15 ianuarie, ora 14.00.

Mălina MORARU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.