ABA Mureș, apel împotriva poluării apelor Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 288 Vizualizări

ABA Mureș, apel împotriva poluării apelor

Conducerea Administraţiei Bazinală de Apă (ABA) Mureş atenţionează administraţiile publice locale privind gestionarea regimului deşeurilor.

Potrivit conducerii instituției, în ultima perioadă s-a constatat prezenţa în cursurile de apă, în jurul lacurilor de acumulare şi în zonele de protecţie a acestora, a deşeurilor menajere, vegetale, agricole, forestiere şi chiar industriale.

”Au apărut cantităţi masive de ambalaje de hârtie, PET – polietilen tereftalat, aluminiu, deşeuri agricole şi forestiere, mase plastice şi chiar obiecte de uz casnic care din comoditate sau inconştienţă ajung de cele mai multe ori în cursurile de apă sau pe malul lor şi în lacurile naturale sau artificiale. Aceasta este o poluare mai puţin sesizabilă, dar de regulă acolo unde se aruncă aceste ambalaje se găsesc și deşeuri menajere care dau un aspect dezolant zonei şi prin fermentare emană mirosuri insuportabile”, a informat luni, 10 ianuarie, ing. Adina-Simina Nemet, directorul ABA Mureș.

Apel pentru igienizarea cursurilor și a malurilor

Potrivit sursei citate, prin intermediul apelor de suprafaţă, mai ales la debite mărite, se transportă cantităţi importante de reziduuri rezultate din activitatea așezărilor și aglomerărilor umane.

”Fenomenul s-a acutizat, în special în zonele rurale, unde modul de implementare a regimului deşeurilor este greoi. Intervenim constant, prin acţiuni de conştientizare şi de verificare și chiar de voluntariat, pentru reducerea implicaţiilor zonale și bazinale, pe care depozitarea necontrolată a deşeurilor le poate genera. Trebuie să amintim că responsabilitatea pentru păstrarea curățeniei și igienizarea cursurilor de apă și a malurilor acestora, revine administrațiilor publice locale care au sarcini și atribuții în acest sens, și care sunt cuprinse în Ordonanța Guvernului României nr. 21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, aprobată prin Legea nr. 515 din 12 iulie 2002”, a subliniat ing. Adina-Simina Nemet.

Totodată, directorul ABA Mureș a mai menționat că ”prin realizarea obiectivelor propuse, prin respectarea celor prevăzute în normativele juridice şi acţionând în concordanţă cu valorile sociale şi morale vom contribui la asigurarea apei pentru toate folosinţele și vom diminua efectul negativ al acestora.”

(A.T.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE