Atelier de conservare a hârtiei la Muzeul Județean Mureș Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 284 Vizualizări

Atelier de conservare a hârtiei la Muzeul Județean Mureș

Muzeul Județean Mureș continuă seria întâlnirilor din cadrul proiectului „Joia muzeală” cu un eveniment muzeal unic intitulat „Capsula Timpului – Atelier demonstrativ de conservare hârtie”. Acesta va avea loc în ziua de joi, 13 ianuarie de la ora 17:00, la Sediul Administrativ al Muzeului Județean Mureș, etajul 3, în Laboratorul de Restaurare și Conservare Hârtie. Intrarea la eveniment este liberă. 

În cadrul evenimentului, vor prezenta Erika Oniga, în limba maghiară, muzeograf și istoric de artă și Călin Ovidiu Pop, în limba română, restaurator specializat pe piele și hârtie.

„Ambii au făcut parte din echipa Muzeului Județean Mureș care a realizat procedura de deschidere a capsulei timpului din piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș. Evenimentul a avut loc în data de 22 noiembrie 2021, la Secția de Istorie și Arheologie din Cetatea Târgu-Mureș”, precizează organizatorii evenimentului.

Având în vedere contextul actual al restricțiilor datorate pandemiei, accesul la eveniment se va face doar pe bază de  rezervare în prealabil la pr@muzeulmures.ro sau 0749912992, în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii).

Despre capsula timpului

Potrivit Biroului de Presă și Relații Publice al muzeului, toate piesele depuse în capsula timpului (cilindrul de sticlă, introdus într-un cilindru de cupru) au fost păstrate intacte, cel mai important dintre aceste obiecte fiinddocumentul depunerii pietrei de temelie, scris pe pergament. Conform aceleiași surse, textul acestuia a fost redactat de profesorul Samu Lakatos, iar desenul reprezentând noua clădire a colegiului a fost realizat de către profesorul de desen, Károly Gulyás. Documentul a fost semnat de conducătorii eparhiei, membrii magistraturii colegiului, toți muncitorii colegiului, ingineri, maiștri și antreprenor și a fost înfășurat în ziare locale și budapestane. 

„Restaurarea este redarea semnificației inițiale a unui obiect, dar cu păstrarea patinei timpului.  În restaurare trebuie să păstrăm un echilibru între ceea ce exista la început și cum și-a pus timpul amprenta asupra obiectului, fără să intervenim subiectiv asupra lui. În cadrul Laboratorului de Conservare și Restaurare se efectuează lucrări complexe de conservare-restaurare pe suporturi variate: lemn policrom, ulei pe pânză, hârtie, ceramică, piatră, metal. Aceste lucrări reprezintă procesul laborios ce precede orice activitate de expunere sau valorificare a obiectelor  de patrimoniu, starea lor optimă de conservare reprezentând o condiție principală în acest sens, având, de asemenea, implicații directe și asupra unei activități adecvate de păstrare și depozitare”, informează organizatorii atelierului de conservare și restaurare.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE