Home / Slider / DOLIU. S-a stins din viață o legendă a A.S.A. Târgu Mureș

DOLIU. S-a stins din viață o legendă a A.S.A. Târgu Mureș

Distribuie

Vestea a fost dată marți, 11 ianuarie, de către cunoscutul jurnalist sportiv Aurel Rațiu, care a scris următorul text pe pagina sa de Facebook:

”Încă o veste rea din Târgu-Mureș: a decedat fostul jucător și antrenor al echipei A.S. Armata Târgu-Mureș, CZAKÓ JÁNOS!

Marți, în prag de seară, primesc un telefon de la fostul șef al A.S. Armata Târgu-Mureș, col.(r.) Cornel Cacovean.

-Bună, Aurele!

-Să trăiți, domnule colonel!

-Ai auzit, a murit Janos?!

-Care János?, domnule colonel.

-Czakó János, fostul meu jucător și antrenor de la A.S. Armata Târgu-Mureș!

-Dumnezeu să-l odihnească în pace!

-Te rog să postezi ceva pe Facebook, legat de decesul lui Czakó.

Czakó János a decedat în cursul nopții de luni spre marți, la vârsta de 78 de ani! Din câte cunosc, de ceva timp Czakó János a trăit având un singur plămân…

Pe lângă faptul că a fost un antrenor priceput, dedicat meseriei, în tinerețe a fost un jucător de bază al echipei A..S. Armata Târgu-Mureș.

Dincolo de toate acestea, Czakó János a fost un OM deosebit, apreciat deopotrivă de colegi și advesari. În plus, a fost un om extrem de modest, care a iubit fotbalul mureșean.

Czakó János a început să joace fotbal în mod organizat, în anul 1962, la Mureșul Luduș, unde era antrenor Incze László(II), iar de aici s-a transferat la Lemnarul Târgu-Mureș, unde pe banca tehnică stătea antrenorul Csiki Ferenc.

Czakó János a fost legitimat la A.S.A-Mureșul Târgu-Mureș în anul 1963. Aici a jucat în perioada 1963-1975. Apoi, între 1975 și 1980, Czakó János a fost antrenor la Centrul de copii al A.S.A.-ului, iar între anii 1982 și 1988 a devenit antrenor principal al echipei mari. Ulterior, între 1988 și 1993, Czakó János a trecut la Electromureș Târgu-Mureș.

Fostul fundaş al echipei A.S.A. Târgu-Mureş face parte din generaţia anilor ´60-´70, având colegi unul şi unul. În 1967 a făcut parte din echipa care a promovat în Divizia A, după 1-1 cu C.F.R. Timişoara în deplasare, ştiţi povestea…A fost un jucător care avea o anumită eleganţă în joc, precum Boc, Ștefănescu sau Belodedici!

După ce a abandonat activitatea competiţională, a devenit antrenor, inclusiv la A.S.A., apoi profesor de educaţie fizică. Ulterior a devenit pensionar. Deși sobru, János avea darul povestirii…

Cu 2-3 ani în urmă, Czakó János îmi povestea: ”Într-o deplasare, la Bucureşti, ca de obicei, dormeam în cameră cu secundul Kiss Madocsa. Ştiind că suntem în Capitală, un prieten din Târgu-Mureş, Pitiu Curtifan, a venit să ne vadă la hotel. Vizita lui s-a prelungit mult, aşa că a rămas să doarmă la noi în cameră. Eu, băieţii ştiu asta, sunt foarte sensibil şi nu pot să dorm dacă este gălăgie, iar Madocsa era…coşmarul meu, întrucât sforăia de se-auzea de la …Târgu-Mureş! Ei bine, după ce ne-am culcat, mi-am dat seama că Madocsa era un copil cuminte faţă de Pitiu. Ăsta sforăia de se-auzea de la…Istanbul! Ce să fac, mi-am luat o saltea şi m-am dus să dorm în baie, dar nici acolo n-am apucat să pun geană peste geană din cauza robinetului defect de la baie, iar apa curgea precum…picătura chinezească!

Nu demult, îmi spune János, l-am sunat pe Laci Böloni ca să-i urez „La mulţi ani!”. Era prin 11 martie.

-La mulţi ani, Laci! Ce mai faci?

-János, ce să fac, bine, merci de întrebare! Încerc să finalizez o carte despre fotbal. Uite, am scris şi despre tine vreo două-trei fraze. Şi începe să citescă din carte…

-Păi bine, măi Laci, îi zic eu, deja mi-ai pomenit numele în carte de vreo trei ori, aşa că trebuie să-mi plăteşti nişte bani, drepturi de autor!

-János, ce se-ntâmplă, că nu se mai aude! Cred că s-a întrerupt legătura…! Văzând că legătura s-a întrerupt, îl sun din nou pe Laci.

-Laci, s-a întrerupt legătura… îi spun eu.

-Da, János! Ce ziceai?

-Păi, nu-ţi aminteşti?, spuneam că trebuie să-mi plăteşti nişte bani, drepturi de autor, dacă mi-ai folosit numele în cartea ta!

-Alo, ce se-ntâmplă, János?, n-am ce să-ţi fac, s-a întrerupt din nou legătura…!!”.

Din vechea garnitură a A.S. Armata, au plecat, spre Cer, rând pe rând: antrenorul Tiberiu Bone, dr. Halmagyi Emeric, maseurul Gaál György, fotbaliștii Pâslaru, Unchiaș, Naste, Fanici,Kis Madocsa, Onuțan, Czakó!

Familiei, sincere condoleanțe!

Foto: A.S. Armata Târgu-Mureș(1982): în picioare, primul din stânga-Czakó János.”

Echipa Zi de Zi transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.