Home / Slider / DOLIU. S-a stins din viață o legendă a A.S.A. Târgu Mureș

DOLIU. S-a stins din viață o legendă a A.S.A. Târgu Mureș

Distribuie

Vestea a fost dată marți, 11 ianuarie, de către cunoscutul jurnalist sportiv Aurel Rațiu, care a scris următorul text pe pagina sa de Facebook:

”Încă o veste rea din Târgu-Mureș: a decedat fostul jucător și antrenor al echipei A.S. Armata Târgu-Mureș, CZAKÓ JÁNOS!

Marți, în prag de seară, primesc un telefon de la fostul șef al A.S. Armata Târgu-Mureș, col.(r.) Cornel Cacovean.

-Bună, Aurele!

-Să trăiți, domnule colonel!

-Ai auzit, a murit Janos?!

-Care János?, domnule colonel.

-Czakó János, fostul meu jucător și antrenor de la A.S. Armata Târgu-Mureș!

-Dumnezeu să-l odihnească în pace!

-Te rog să postezi ceva pe Facebook, legat de decesul lui Czakó.

Czakó János a decedat în cursul nopții de luni spre marți, la vârsta de 78 de ani! Din câte cunosc, de ceva timp Czakó János a trăit având un singur plămân…

Pe lângă faptul că a fost un antrenor priceput, dedicat meseriei, în tinerețe a fost un jucător de bază al echipei A..S. Armata Târgu-Mureș.

Dincolo de toate acestea, Czakó János a fost un OM deosebit, apreciat deopotrivă de colegi și advesari. În plus, a fost un om extrem de modest, care a iubit fotbalul mureșean.

Czakó János a început să joace fotbal în mod organizat, în anul 1962, la Mureșul Luduș, unde era antrenor Incze László(II), iar de aici s-a transferat la Lemnarul Târgu-Mureș, unde pe banca tehnică stătea antrenorul Csiki Ferenc.

Czakó János a fost legitimat la A.S.A-Mureșul Târgu-Mureș în anul 1963. Aici a jucat în perioada 1963-1975. Apoi, între 1975 și 1980, Czakó János a fost antrenor la Centrul de copii al A.S.A.-ului, iar între anii 1982 și 1988 a devenit antrenor principal al echipei mari. Ulterior, între 1988 și 1993, Czakó János a trecut la Electromureș Târgu-Mureș.

Fostul fundaş al echipei A.S.A. Târgu-Mureş face parte din generaţia anilor ´60-´70, având colegi unul şi unul. În 1967 a făcut parte din echipa care a promovat în Divizia A, după 1-1 cu C.F.R. Timişoara în deplasare, ştiţi povestea…A fost un jucător care avea o anumită eleganţă în joc, precum Boc, Ștefănescu sau Belodedici!

După ce a abandonat activitatea competiţională, a devenit antrenor, inclusiv la A.S.A., apoi profesor de educaţie fizică. Ulterior a devenit pensionar. Deși sobru, János avea darul povestirii…

Cu 2-3 ani în urmă, Czakó János îmi povestea: ”Într-o deplasare, la Bucureşti, ca de obicei, dormeam în cameră cu secundul Kiss Madocsa. Ştiind că suntem în Capitală, un prieten din Târgu-Mureş, Pitiu Curtifan, a venit să ne vadă la hotel. Vizita lui s-a prelungit mult, aşa că a rămas să doarmă la noi în cameră. Eu, băieţii ştiu asta, sunt foarte sensibil şi nu pot să dorm dacă este gălăgie, iar Madocsa era…coşmarul meu, întrucât sforăia de se-auzea de la …Târgu-Mureş! Ei bine, după ce ne-am culcat, mi-am dat seama că Madocsa era un copil cuminte faţă de Pitiu. Ăsta sforăia de se-auzea de la…Istanbul! Ce să fac, mi-am luat o saltea şi m-am dus să dorm în baie, dar nici acolo n-am apucat să pun geană peste geană din cauza robinetului defect de la baie, iar apa curgea precum…picătura chinezească!

Nu demult, îmi spune János, l-am sunat pe Laci Böloni ca să-i urez „La mulţi ani!”. Era prin 11 martie.

-La mulţi ani, Laci! Ce mai faci?

-János, ce să fac, bine, merci de întrebare! Încerc să finalizez o carte despre fotbal. Uite, am scris şi despre tine vreo două-trei fraze. Şi începe să citescă din carte…

-Păi bine, măi Laci, îi zic eu, deja mi-ai pomenit numele în carte de vreo trei ori, aşa că trebuie să-mi plăteşti nişte bani, drepturi de autor!

-János, ce se-ntâmplă, că nu se mai aude! Cred că s-a întrerupt legătura…! Văzând că legătura s-a întrerupt, îl sun din nou pe Laci.

-Laci, s-a întrerupt legătura… îi spun eu.

-Da, János! Ce ziceai?

-Păi, nu-ţi aminteşti?, spuneam că trebuie să-mi plăteşti nişte bani, drepturi de autor, dacă mi-ai folosit numele în cartea ta!

-Alo, ce se-ntâmplă, János?, n-am ce să-ţi fac, s-a întrerupt din nou legătura…!!”.

Din vechea garnitură a A.S. Armata, au plecat, spre Cer, rând pe rând: antrenorul Tiberiu Bone, dr. Halmagyi Emeric, maseurul Gaál György, fotbaliștii Pâslaru, Unchiaș, Naste, Fanici,Kis Madocsa, Onuțan, Czakó!

Familiei, sincere condoleanțe!

Foto: A.S. Armata Târgu-Mureș(1982): în picioare, primul din stânga-Czakó János.”

Echipa Zi de Zi transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Prohibiția pescuitului în 2024

Distribuie Ca în multe alte domenii, și pescuitul are o legislație în vigoare, care stabilește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.