Dan Tănasă (AUR): ”Urmașii românilor expulzați în 1940, discriminați!” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 629 Vizualizări

Dan Tănasă (AUR): ”Urmașii românilor expulzați în 1940, discriminați!”

Guvernul supune unei rușini terbile urmașii românilor expulzați din Ardealul de Nord în 1940 prin amânarea plății indemnizațiilor timp de un an, consideră Dan Tănasă, deputat AUR de Mureș.

Potrivit acestuia, în data de 18 decembrie 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de Urgență nr. 130/2021 prin care acordarea indemnizațiilor copiilor urmași de refugiați și plata acestor indemnizații s-a amânat pentru data de 1 ianuarie 2023, lăsând și fără această mică compensare urmașii familiilor care în 1940 au fugit din calea terorii horthyste.

”Urmașii românilor expulzați în 1940 din localitățile lor de baștină în urma Diktatului prin care Nord-Vestul Ardealului a revenit Ungariei reprezintă o categorie socială aparte, provenind din familii care au suferit teribil în fața terorii horthyste, având singura vină că s-au născut români pe pământ românesc. Este așadar inacceptabil ca tocmai această categorie să fie discriminată și să sufere din nou din cauza unei ordonanțe care amână doar plata indemnizațiilor urmașilor românilor expulzați în 1940 nu și a urmașilor minoritarilor din România persecutați, întrebându-ne totodată care sunt prioritățile și viziunea executivului când se iau măsuri în sensul amânării sau reducerii indemnizațiilor și beneficiilor în mod discriminatoriu”, este de părere Dan Tănasă într-o declarație de presă făcută miercuri, 12 ianuarie.

Explicațiile, considerate ”sterile”

Totodată, deputatul AUR de Mureș a arătat că ”nu poate exista justificare pentru o astfel de nedreptate atunci când vine vorba de aceste categorii sociale care beneificiază de indemnizații în urma unor suferințe și traume teribile”, respectiv că ”explicații sterile care încearcă să ofere o justificare pur financiară demonstrează doar intoleranță și ignoranță.”

”Deși există aparent resurse suficiente pentru pensii speciale de ordinul zecilor de mii de lei, aparent nu se găsesc fonduri necesare câtorva indemnizații modeste pentru urmașii celor care au pătimit în fața ocupanților. Adresez un apel categoric pentru îndreptarea acestei discriminări, executivul actual având datoria morală și totodată atribuțiile firești în sensul protejării unor categorii sensibile precum cea aflată în discuție. Prin jertfa și sângele vărsat de acei români iubitori de glie s-a clădit țara noastră de azi, astfel că nu putem permite această insultă la adresa urmașilor aflați încă în viață”, a conchis președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE