INTERVIU. Proiecte de peste 100 de milioane de lei la Târnăveni Administratie
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 2983 Vizualizări

INTERVIU. Proiecte de peste 100 de milioane de lei la Târnăveni

Sorin Megheșan, primarul municipiului Târnăveni, a oferit un interviu cotidianului Zi de Zi în care a oferit informații cu privire la proiectele depuse în vederea obținerii de finanțări prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, precizând atât valoarea fiecărui proiect cât și cuantumul cofinanțărilor asigurate de Primăria municipiului Târnăveni.

Reporter: Vă rog să enumerați proiectele depuse recent în vederea obținerii de finanțări prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny” și să prezentați valoarea fiecărui proiect în parte, precum și cuantumul cofinanțărilor asigurate de către instituția dumneavoastră.

Sorin Megheșan: Proiectele depuse în vederea obținerii de finanțări prin programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny” sunt următoarele: ”Modernizarea străzii municipiul Târnăveni” – valoarea proiectului a fost de 48.610.781,11 de lei cu TVA, iar cofinanțare 341.958,4 de lei cu TVA, ”Modernizare străzi de interes local în Municipiul Târnăveni” – valoarea proiectului a fost de 20.326.573,24 de lei cu TVA, iar cofinanțare 265.489 de lei cu TVA, ”Modernizarea străzii în satul Bobohalma, localitate aparținătoare municipiului Târnăveni” – valoarea proiectului a fost de 25.158.520,48 de lei cu TVA, iar cofinanțare 211.017,21 de lei cu TVA și ”Extindere rețea de canalizare menajeră localităților componente Cuștelnic și Botorca în Municipiul Târnăveni, județul Mureș” – valoarea proiectului a fost de 7.298.658,43 de lei cu TVA, iar cofinanțare 334.757,89 de lei cu TVA.

Rep.: La aproximativ un an de la depunerea jurământului de primar, vă rog să prezentați/ enumerați care au fost principalele trei realizări ale instituției pe care o conduceți. Aveți și ofuri?

S.M.: Principalele trei realizări au fost: podul pe DN 14A peste râul Târnava Mică, modernizare 36 străzi, obiective social-culturale: construire Sală de sport cu tribună de 180 de locuri, construire Centru cultural multifunctional, construire Bloc ANL cu 23 apartamente,  modernizare piață de zi ,,Avram Iancu “, amenajare centru socio-medical.

Rep.: Ați avut, aveți și ofuri?

S.M.: Deși am obținut finanțări însemnate din fonduri europene – modernizarea Școlii Gimnaziale ,,Traian”, modernizarea Liceului Tehnologic – și din fonduri norvegiene: reabilitare termică pentru Casa de Cultură și Liceul Teoretic ,,Andrei Bârseanu”, parcursul acestor demersuri au fost foarte greoi și de durată, astfel încât, acum, datorită creșterilor de preț la material, energie și manoperă, suntem nevoiți  să căutăm surse de finanțare suplimentare pentru a putea finaliza aceste lucrări.

Rep.: Cum ați gestionat pandemia de COVID-19 la nivelul localității dumneavoastră? Care au fost principalele măsuri luate în acest sens?

S.M.: În scopul gestionării eficiente a pandemiei de COVID-19, a fost amenajat un Centru Social ,,Victoria” un Centru de vaccinare care respectă toate normativele în vigoare. De asemenea ne-am preocupat de dotarea permanentă cu materiale sanitare necesare și asigurarea de personal medical calificat. Trebuie menționate și acțiunile de dezinfectare care s-au realizat pe domeniul public, în clădirile administrative, în unitățile de învățământ, dar și pe scările blocurilor de locuințe, acestea fiind dotate, prin grija Primăriei, cu dispersoare de substanțe dezinfectante. Am depus cereri de finanțare pentru achiziționarea din fonduri europene a materialelor sanitare, pentru dotarea unităților de învățământ cu tehnologia necesară școlii on-line, precum și pentru dezinfectarea spațiilor interioare.

Rep.: Care a fost bugetul instituției dumneavoastră pe anul 2021 și în ce măsură acest buget a reușit să acopere necesitățile?

S.M.: Bugetul pe anul 2021 este de 71.811 de mii de lei, din care buget local 56.643 de mii de lei și împrumuturi de 14.207 de mii de lei. Pondere în cadrul veniturilor totale o au cotele defalcate din impozitul pe venit, care nu vor fi realizate la nivelul prevăzut în buget având în vedere scăderea impozitului pe venit datorită închiderii activităților unor societăți comerciale din municipiul nostru. O influență cu minus asupra execuției bugetului o au cheltuielile privind taxa de salubrizare, care sunt mai mari decât veniturile efectiv încasate determinând deficitul bugetului local.

A consemnat Alexandra HAJA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE