Home / Cultură / Placheta Eminescu, acordată de Ziua Culturii Naționale

Placheta Eminescu, acordată de Ziua Culturii Naționale

Biserica de lemn ”Sf. Arhanghel Mihai” din Târgu Mureș, locul unde în iulie 1866 Poetul Național al României, Mihai Eminescu, a poposit în drumul său spre Blaj, va găzdui vineri, 14 ianuarie, de la ora 10.00, evenimentul omagial ”La steaua…”, organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale de către Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Prima ediție a acestei frumoase inițiative a avut loc în anul 2013, iar de atunci și până în prezent Inspectoratul Școlar Județean Mureș continuă să celebreze ”timpul fără de timp, un timp cultural încărcat de lumina cuvântului și a cugetului eminescian”, după cum au transmis organizatorii.

”Se scutură anul și, în calendarul vremurilor, în ”clipa cea repede ce ni s-a dat”, înscriem cu forță, încredere și înțelepciune, cu litere mari și cu lumină, Ziua Culturii Naționale. Îl celebrăm pe Eminescu nu pentru a găsi un adevăr de care noi avem nevoie, ci pentru a transmite un adevăr pe care îl deținem: la cei 172 de ani de la nașterea sa, ”omul deplin al culturii române” continuă să transmită, să semnifice, să străbată timpul fără să își schimbe esența”, a transmis echipa de organzare a evenimentului.

Trei personalități, trei plachete

În cadrul evenimentului omagial, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Mureș va acorda Placheta Eminescu și Diploma de Excelență Culturală următoarelor personalități mureșene: profesorului universitar doctor Horațiu Suciu, profesorului universitar doctor Cornel Sigmirean și preotului Claudiu Nicoară, parohul Bisericii de Piatră din Târgu Mureș.

”Acordarea plachetelor către cele trei personalități a fost aprobată de către Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș. De ce profesorul doctor Horațiu Suciu? Pentru că este cadru universitar și doctor foarte implicat în ceea ce înseamnă educația mureșeană. De ce istoricul Cornel Sigmirean? Pentru că domnia sa și-a dedicat întreaga viață învățământului preuniversitar și universitar, domenii pe care le-a slujit cu mult devotament, și de asemenea pentru că este coordonatorul Institutului de Cercetări Socio-Umane ”Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș și unul dintre cei mai valoroși istorici mureșeni. De ce părintele Claudiu Nicoară? Deoarece este preotul care a reușit să recondiționeze și să redeschidă Prima Școală Ardelenească din Târgu Mureș”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan, inspectorul școlar general al județului Mureș.

Citeste si:  INVESTIȚIE. Teren cu tribună și nocturnă, într-o comună mureșeană

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Fabrica Gecsat din Târnăveni achiziționată de un grup german

Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a …