Home / Cultură / Leonard Azamfirei, îndemn pentru aprofundarea creației elitelor culturale

Leonard Azamfirei, îndemn pentru aprofundarea creației elitelor culturale

Distribuie

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, senatorul Leonard Azamfirei, a transmis, prin intermediul paginii sale de Facebook, un mesaj special cu ocazia Zilei Culturii Naționale, sărbătorită anual la data de 15 ianuarie.

”Dacă poporul român dispare de pe fața pământului şi rămâne o carte a lui Eminescu, lumea va ști cine au fost românii.” (Mircea Eliade)

În fiecare an, în 15 ianuarie, sărbătorim Ziua Culturii Naționale, în semn de omagiu pentru ziua de naștere a marelui poet, Mihai Eminescu. Este o sărbătoare națională cu dată recentă, fiind adoptată de Camera Deputaților prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010.

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale se desfășoară manifestări cultural-artistice și se țin discursuri care se transformă, deseori, în ritualuri publice de legitimare. Dar dacă privim îndeaproape realitatea culturală românească, vom înțelege că nu putem rămâne încremeniți în solemnitățile prilejuite de această sărbătoare, ci trebuie să clădim zi de zi, cultivând perseverent limba română, acordând mai multă atenție facultăților de litere și presei culturale și promovând valorile marcante atât în țară, cât și peste hotare, în special în rândul tinerilor. Și nu în ultimul rând, vom înțelege că trebuie să ne ocupăm locul cuvenit în spațiul cultural occidental spre care am evoluat sincronic începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Această zi este un prilej de a celebra personalitățile culturale remarcabile ale României, dar și de a reflecta la raza de coexistență a culturii naționale cu repertoriul de idei și idealuri artistice din Vest. Pe măsură ce vom aprofunda creația elitelor noastre culturale, vom înțelege mai bine superlativul paradoxal al modului în care destinul omogen al culturii europene a fertilizat de-a lungul secolelor diversitatea națională.

Este demn de amintit că atât România cât și Republica Moldova sărbătoresc Ziua Culturii Naționale în aceeași zi, în semn de omagiu adus spiritului tutelar al poetului Mihai Eminescu pentru unitatea de limbă, de istorie și cultură de pe ambele maluri ale Prutului.”

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   
Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

INTERVIU – Patru elevi de la „Papiu”, calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică. „Matematica este regina tuturor științelor”

Distribuie Performanță demnă de admirație și aplauze pentru patru elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.