Home / Invatamant / Noi reguli anti COVID-19 în școli

Noi reguli anti COVID-19 în școli

Distribuie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, motivaţiile care au stat la baza noilor reguli privind desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ.

Astfel, şcolile dintr-un judeţ vor trece în sistem online în momentul în care 75% dintre paturile destinate pacienţilor COVID sunt ocupate. Totodată, activitatea cu prezenţă fizică va fi suspendată în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă în care vor apărea trei cazuri de infectare în 7 zile consecutiv. Se va păstra regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din clase au activitatea fizică suspendată.

„De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiţia focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă – şi pentru pojar, rujeolă, şi pentru oreion, sau parotidită epidemică – şi bineînţeles şi pentru această boală folosim un etalon care este cunoscut de toţi epidemiologii. De ce şapte zile? Pentru că aceasta o considerăm o perioadă de incubaţie. De exemplu, un copil se îmbolnăveşte în ziua 1 şi atunci perioada de incubaţie, în care ar mai putea să apară cazuri – în general, este mai scurtă, mai ales la tulpina Omicron – am ales şapte zile”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, noile măsuri sunt menite să asigure „sustenabilitatea procesului de învăţământ”, dar şi un echilibru în capacitatea de acordare a asistenţei medicale. Rafila a precizat că limita de 75% a fost propusă de specialiştii din sănătate publică şi asistenţă medicală.

„A fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică şi de asistenţă medicală care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unor măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc şi atunci vom solicita această decizie de închiderea a şcolii, pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%. De ce nu tot până la 75? Ca să nu ne jucăm în jurul acestei cifre, este important să fie o diferenţă sensibilă, încât atunci când redeschizi şcoala să nu fii în situaţia ca săptămâna viitoare să o închizi din nou”, a explicat el.

Rafila a pledat petnru vaccinare, subliniind că proporţia cazurilor grave şi a deceselor este „mult mai mică” în rândul persoanelor imunizate. El a încurajat vaccinarea copiilor, dar a exclus ipoteza unei obligativităţi.

„Nu s-a pus problema asta (a obligativităţii vaccinării copiilor, n.r.). De asemenea, nu s-a pus problema restricţionării accesului la învăţământ în funcţie de vaccinare. Este un lucru la care nici măcar nu ne-am gândit”, a spus el.

Ministrul a mai precizat că, în ce priveşte cazurile de COVID-19, gradul de ocupare a paturilor pentru copii de obicei este mai mic decât în cazul adulţilor.

„Gradul de ocupare a paturilor pentru copii de obicei este mai mic decât gradul de ocupare al paturilor pentru adulţi. (…) Sunt tot mai mulţi infectaţi pentru că cifrele sunt mari. Dacă te raportezi la 10.000 de cazuri pe zi, sigur, dacă compari cu 3.000 de cazuri pe zi, în mod evident, şi numărul de copii este mai mare. (…) În istoricul acestei boli, până în momentul de faţă, proporţia de paturi pentru copii ocupate nu a fost mai mare decât proporţia generală de paturi pentru adulţi”, a arătat Rafila. 

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință de lucru la Consiliul Județean Mureș

Distribuie DISPOZIŢIA NR. 87din 15 martie 2024privind convocarea Consiliului Judeţean Mureş în şedinţă publică ordinară …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.