PNL Mureș, demers pentru salvarea a două biserici de lemn Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1152 Vizualizări

PNL Mureș, demers pentru salvarea a două biserici de lemn

Partidul Național Liberal (PNL) Mureș propune reabilitarea, prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a bisericilor de lemn din Reghin și Cuștelnic, a anunțat vineri, 14 ianuarie, Ciprian Dobre, președintele PNL Mureș.

”În 80 de ani, din județul Mureș au dispărut 160 de biserici de lemn. Adică două pe an. În acest an, PNL Mureș va face demersurile de salvare a două biserici de lemn, etalon pentru istoria românilor din județul Mureș. Vom prezenta unicitatea celor două biserici în procesul de selecție realizat de Comitetul interministerial pentru programul “România Atractivă”, a precizat Ciprian Dobre.

Conform informațiilor prezentate de liderul liberalilor din județul Mureș, Biserica de lemn “Sfântul Nicolae” din Reghin este singurul monument istoric românesc de importanță națională din Reghin, fiind una dintre puținele biserici din Transilvania construite în formă de cruce și locul unde a slujit Petru Maior, în vremea în care a fost preot în Reghin și protopop al Gurghiului, iar Biserica de lemn din Cuștelnic (Târnăveni) este recunoscută pentru intrările în forma găurii de cheie, element care mai este întâlnit doar la biserica Mănăstirii Lăpușna, fapt care se pare că l-a făcut pe Nicolae Iorga să doneze 10.000 de lei pentru restaurarea integrală a bisericii.

”Suntem datori să intervenim pentru salvarea acestor bastioane ale credinței și istoriei noastre naționale, iar PNRR este o astfel de oportunitate. Dacă Petru Maior și Nicolae Iorga au reușit să le restaureze, vom încerca și noi”, a mai arătat președintele PNL Mureș.

Potrivit liderului liberalilor din județul Mureș, PNRR prevede ca la nivel național ”să fie reabilitate cinci castele, cinci curii, zece biserici din lemn, cinci cule, cinci mănăstiri din Moldova, cinci situri pe ruta Sfântului Ladislau, cinci castre romane, cinci fortăreţe, 30 de case tradiționale din Delta Dunării și 150 de case rurale tradiționale.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE