Home / Cultură / Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Luduș

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Luduș

Distribuie

Ziua Culturii Naționale, o zi de mare însemnătate pentru istoria oricărei țări civilizate, a fost înscrisă în calendarul de suflet și simțire patriotică a românilor începând din anul 2009. Atunci, la 14 ianuarie, o propunere făcută de Secția de Filologie și Literatură a Academiei Române a fost  aprobată de membrii Academiei Române și, de la acea dată, ziua de 15 ianuarie ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu a fost declarată ca Zi Națională a Culturii Române. Proiectul de lege a fost aprobat în Camera Deputaților cu 175 de voturi „pentru”, un vot „contra” și două „abțineri”. Deh, democrație adevărată!

Ceremonie în pandemie

Orașul Luduș are privilegiul de a deține în patrimoniul său un ansamblu statuar în Parcul Primăriei, acolo unde străjuiesc busturile turnate în bronz ale poeților Mihai Eminescu și George Coșbuc, opere de artă datorate unui alt geniu al culturii române, Ion Vlasiu. Este locul în care an de an, elevii școlilor din oraș erau prezenți pentru a da un semn de respect și apreciere pentru cei care au contribuit la afirmarea României în lume prin cultură.

Acum, în anul 2022, în anul pandemiei, la modesta festivitate au fost prezenți un număr redus de participanți, primarul Cristian Moldovan, consilierii Liviu Botezan și Sebastian Căpușan, câțiva salariați din Primărie, doi patrioți iubitori de cultură, reprezentanții presei, profesoarele Adela Hagău de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” și Luminița Gyorfi de la Școala Gimnazială nr. 1 și… cam atât. În acordurile muzicii pe versurile lui Mihai Eminescu au fost depuse jerbe de flori la busturile celor doi poeți.

„Am ținut să aducem omagiul nostru poetului național, Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale în condițiile impuse de situația sanitară a țării. Sperăm ca la următoarea aniversare să organizăm această zi însemnată așa cum i-am obișnuit în anii trecuți pe concetățenii noștri și așa cum merită o asemenea zi”, a declarat Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș.

Așa cum s-a întâmplat și în anul 2021, motivul fiind același, numărul elevilor prezenți la festivitate a fost redus. Profesoara Adela Hagău, directorul Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu”, profesoară de limba și literatura română, care a venit însoțită de un mic grup de elevi din clasa a VIII-a, ne-a declarat că, datorită restricțiilor sanitare impuse, la fiecare clasă au fost organizate momente speciale de evocare a personalităților culturale ale neamului românesc.

„Aici, la monument, îl omagiem pe marele nostru poet, Mihai Eminescu în acest moment aniversar al renașterii noastre spirituale și, în același timp ne înclinăm cu respect în memoria celor care au creat Cultura noastră Națională”, a precizat profesoara Adela Hagău.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Rețea de canalizare înființată în Sânger

Distribuie Agenția pentru Protecția Mediului Mureș anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.