VIDEO : Tradiții și valori la Muzeul de Etnografie Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 362 Vizualizări

VIDEO : Tradiții și valori la Muzeul de Etnografie

Sălile de la parter din Secția de Etnografie și Artă Populară din Palatul Toldalagi, Piața Trandafirilor, nr. 11, au găzduit evenimentul Cultura populară: Interioarele locuinţei tradiţionale, luni, 17 ianuarie, între orele 11:00-14:00. Ghidajul în expoziție a fost susținut de Laura Pop, cercetător la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș.

Expoziţia temporară „Interioarele locuinţei tradiţionale din Podişul Târnavelor” se desfășurată pe trei secțiuni, în trei săli:

– Interior tradițional românesc din Boiu, zona Sighișoara

– Interior tradițional maghiar (secuiesc) din Avrămești, zona Cristur

– Interior săsesc din zona Sighișoara

Sunt comori lăsate de străbuni, obiecte și lucruri ce încântă privirea, frumuseți create de mintea și mâinile dibace ale oamenilor. Acestea, prin nucleele expoziţionale surprind structura compoziţională de organizare a interioarelor casei de paradă, de oaspeți, „de mândrit”, mobilierul pictat sau vopsit utilizat în trecut, obiectele decorative care cuprind textile de interior şi ceramică ornamentate cu motive tradiţionale diferite, obiecte de cult (icoane), fotografii de familie cu subiect etnografic, port popular, obiecte sau unelte de uz casnic sau gospodăresc, instalații, alte obiecte specifice.

 “Piesa cea mai valoroasă este un tablou de nuntă, este înrămată și cununa de mireasă, tabloul este făcut la Sighișoara în anul 1918”, menționează Laurea Pop.

8 zile de Cultură

Evenimentul face parte din seria de activități înscrise în prim ediție a Târgului de Cultură, organizat de Muzeul Județean Mureș în perioada 15 ianuarie, până sâmbătă, 22 ianuarie.

„Prima zi a fost dedicată Zilei culturii naționale, programul a cuprins o lectură cu public, un concert extraordinar al Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, o prelegere despre Nicolae Grigorescu și un concert de muzică veche a trupei Trei Parale. Toate evenimentele Târgului au fost postate pe site-ul muzeului, intrarea este liberă.

Programul este destinat întregii familii, copiii se pot bucura de activități interactive la Biblioteca Copiilor, iar cei mari sunt invitați în Palatul Culturii pentru un maraton de activități culturale, de la lecturi cu public la prelegeri și concerte extraordinare susține de Filarmonică.

“Vă învităm la cele 8 zile de Târg în care dialogul cultural va compensa distanțarea socială pe care pandemia ne-a impus-o și dorința oamenilor de a se bucura îmrpreună. În timpul săptămânii programul este dedicat în primul rând tinerilor din gimnaziu și liceu, credem că acest program îi va apropia pe tineri de muzeu și își vor face un obicei a ne vizita. Pentru aceasta am inițiat discuții cu profesori de literatura, istorie și învățători, pe care i-am invitat să participe punctual la evenimentele dedicate lor, respectiv spectacole de teatru pentru copii, ateliere de scriere creativă, ghidaje în expoziții pe tematice istorice. Este o mare reușită a muzeului că, în aceste vremuri grele, am reușit să convingem partenerii culturali și educaționali, viitoarele generații se formează cu participare la astfel de evenimente” a declarat purtătorul de cuvânt al Muzeului Județean Mureș, Liliana Lircă.

Expoziţia temporară „Interioarele locuinţei tradiţionale din Podişul Târnavelor” a creat copiilor un colţişor de tradiţii pentru a nu ne uita identitatea şi valorile, pentru a-i învăţa să crească iubind portul popular, adevărata carte de identitate a românilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE