Home / Administrație / Program nou pentru izolarea termică a blocurilor

Program nou pentru izolarea termică a blocurilor

Distribuie

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat, în data de 7 ianuarie 2022, pe pagina web a instituțitiei, www.mdlpa.ro, textul Ordonanței Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. 

Autoritățile își propun un plan de creștere a performanței energetice a blocurilor de locuințe, pe lângă izolarea termică a clădirilor, și alte reparații cum ar fi înlocuirea lifturilor, repararea intstalației de vetilație, modernizarea instalațiilor de iluminat pentru spațiile comune ale blocurilor, instalarea unor puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice, și altele.

Ce prevede actul normativ

Potrivit actului normativ, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 din 12 martie 2009, s-a  modificat şi s-a completat după cum urmează: 

– Înlocuirea/ modernizarea lifturilor prin înlocuirea mecanismelor de acționare electrică a ascensoarelor de persoane, în baza unui raport tehnic de specialitate, precum și repararea/ înlocuirea componentelor mecanice, a cabinei/ ușilor de acces, a sistemului de tracțiune, cutiilor de comandă, troliilor, după caz, astfel cum sunt prevăzute în raportul tehnic de specialitate, întocmit de o persoană juridică acreditată în domeniul ascensoarelor, conform reglementărilor în vigoare.

– Lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/ repararea/ înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv a spațiilor comune, respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu performanță ridicată, centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată. Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii. Montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri și alte activități care conduc la creșterea performanței energetice a clădirii. 

– Lucrări de instalare a infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice, pentru clădirile rezidențiale supuse unei renovări majore, cu mai mult de 10 locuri de parcare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată.

– Izolarea termică a faţadei – parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a părţii vitrate;

– Izolarea termică a faţadei – parte opacă, inclusiv termo-hidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planşeului peste ultimul nivel cu sisteme termoizolante în cazul existenţei şarpantei, precum și reabilitarea șarpantei în cazul podurilor neîncălzite;

– Izolarea termică a planșeelor sau a pereților dintre spațiul încălzit și alte spații comune neîncălzite;

– Asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii adecvate de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace și asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.

În nota de fundamentare se mai precizează că „finanțarea activităților sau lucrărilori de intervenție pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, respectiv realizarea auditului energetic, a expertizei tehnice, proiectarea lucrărilor de intervenție, precum și a verificării documentațiilor tehnice pentru autorizare, proiectelor tehnice și detaliilor de execuție de către verificatori de proiecte atestați, inclusive realizarea lucrărilor de intervenție și realizarea certificatelor energetice la finalizarea lucrărilor,  se poate asigura  integral din fondurile aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în condițiile stabilite prin documentele procedurale specifice implementării acestuia.”

Mălina MORARU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Curățenia generală de Primăvară”, în Sărmașu

Distribuie Reprezentanții Primăriei orașului Sărmașu au anunțat, pe pagina de Facebook a instituției, organizarea unei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.