PSD, soluții pentru reducerea facturilor la energie Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 426 Vizualizări

PSD, soluții pentru reducerea facturilor la energie

90% dintre consumatorii casnici vor plăti energia la prețurile de dinainte de liberalizare, începând cu data de 1 februarie 2022, a anunțat marți, 18 ianuarie, prin intermediul unei declarații de presă, președintele interimar al PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga.

Potrivit sursei citate, intervenția Partidului Social Democrat la nivelul Coaliției ”reduce facturile pentru milioane de români”, iar ”două din cele trei soluții propuse de PSD au fost agreate de Coaliție în beneficiul cetățenilor și al firmelor românești” și vor fi aprobate ”printr-o Ordonanță de Guvern săptămâna viitoare.”

”PSD a propus trei soluții pentru scăderea imediată a facturilor: plafonarea prețurilor la un nivel mai scăzut pentru consumatori; creșterea pragului de consum pentru consumatorii eligibili la compensarea prețurilor, scăderea TVA. Primele două soluții au fost agreate de Coaliție, fiind decise următoarele măsuri ce se vor aplica la toate facturile emise după data de 1 februarie 2022, deci vor cuprinde și facturile pentru energia consumată în luna ianuarie 2022”, a menționat liderul interimar al social-democraților mureșeni.

Ce se va întâmpla cu energia electrică:

– Plafonarea prețurilor la consumatorii casnici scade de la 1 leu la 0,8 lei/KWh (preț integral cu transport și taxe).

– Pragul de consum pentru consumatorii eligibili la compensare crește de la 300 de KWh/lună, la 500 KWh/lună. Astfel, proporția celor care vor beneficia de compensări va crește de la 10% la 90% din totalul consumatorilor casnici. Toți aceștia vor plăti un preț de 0,68 lei/KWh, similar cu cel existent înaintea liberalizării.

– Pentru școli, spitale, IMM-uri și alte instituții din infrastructura critică se va aplica un preț total plafonat la 1 leu/KWh. Peste 90% dintre IMM-uri sunt firme românești.

Ce se va întâmpla cu gazele naturale:

– Plafonarea prețurilor la consumatorii casnici scade de la 0,37 lei la 0,31 lei/KWh (preț integral cu taxe și transport);

– Pragul de consum pentru consumatorii eligibili crește de la 1.000 metri cubi/5 luni la 1.500 metri cubi/5 luni. Toți consumatorii casnici care se încadrează în acest consum vor beneficia de un discount de 40% (față de doar 33% anterior) și vor ajunge la un preț final de 0,221 lei/KWh.

– Pentru școli, spitale, IMM-uri și alte instituții din infrastructura critică se va aplica un preț total plafonat la 0,37 lei/KWh. 

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE