Home / Cultură / Cafeneaua literară a B-unicilor, moment de pură bucurie

Cafeneaua literară a B-unicilor, moment de pură bucurie

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Târgu Mureș a fost gazda unui eveniment emoționant de mare onoare și omagiu adus poetului național Mihai Eminescu. Biblioteca Județeană Mureș obișnuia să găzduiască astfel de evenimente, dar contextul pandemic cu restricțiile aferente au schimbat cursul lucrurilor, astfel anul acesta, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, B-Unicii au organizat „Cafeneaua Literară” într-un cadru cu totul deosebit. Din partea Bibliotecii au participat persoane care au mai fost implicate în diverse activități cu B-Unicii: Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, bibliotecara Claudia Illyés, o bună prietenă a multor bunici din Târgu Mureș  nu doar a B-Unicilor, și Anca Precup-Mătieș reprezentant al Biroului de Informare și Relații Publice al Bilbiotecii Județene Mureș.

„Fiecare dintre noi le-am povestit despre Eminescu, despre evenimentele care se desfășoară în această săptămână în Târgu Mureș, despre planurile de viitor în colaborarea noastră dar adevăratul MOMENT au fost ei, B-Unicii și atmosfera unică pe care au creat-o, de la cafea și până la poeziile recitate, felul în care s-au pregătit alături de personalul Căminului, poeziile recitate de fiecare într-o limbă străină pe care o stăpânește, sau chiar recent învățată la cursurile de la „American Corner”, secție a Bibliotecii Județene Mureș și mai ales încărcătura emoțională care plutea în aer”, a transmis Anca Precup-Mătieș.

B-Unicii s-au îmbrăcat de sărbătoare așa cum le-a dictat conștiința cu care au învățat și recitat versuri de Mihai Eminescu, pentru că respectul se învață acasă, se învață de la cei ce cunosc valoarea acestui cuvânt. Cu siguranță atmosfera a fost una de neprețuit în salonul versurilor rostite cu freamătul anilor ce și-au pus amprenta pe umerii tinereții de odinioară. Generozitatea cu care bunicii ne povestesc întâmplări din alte lumi închipuite de ei pentru distracția noastră, căldura cu care ne întreabă daca am mancat azi, sau dacă ne-am pus fular la gât, sclipirea din ochii lor la vederea pașilor mărunți ai nepoților, toate aceste sentimente așezate în comoara de versuri eminesciene au ridicat laurii către cerul acelora care au construit istoria culturală a României  și care deși plecați dintre noi, ne influențează viețile tuturor în fiecare zi. Cine nu are un bunic, să ceară doar…

Citeste si:  ”Archaeologia Transylvanica 2”, la Târgu Mureș

Mălina MORARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Atelierele Prieteniei continuă la Muzeul Etnografic ”Anton Badea”

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, eveniment care are loc în fiecare an la 18 …