Home / Slider / Bilanțul poliției mureșene pe anul trecut

Bilanțul poliției mureșene pe anul trecut

Distribuie

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean ( IPJ) Mureş a avut loc şedinţa de evaluare a activităţilor desfăşurate şi a rezultatelor obţinute la nivelul Inspectoratului în cursul anului 2021.

Sediul I.P.J. Mureş, de pe strada Borsos Tamaș nr. 16, a găzduit vineri, 21 ianuarie, o conferință de presă la care au participat șeful IPJ Mureș, comisar șef Mihalache Constantin, șeful Poliției Municipiului Târgu Mureș comisar șef Diaconescu Ciprian , șeful Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Mureş – comisar Bogdan Roşiu și șef Serviciul Rutier Târgu Mureș comisar șef Conțiu Cristian. Tema întâlnirii a fost “Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, în anul 2021.” Și în anul 2021, polițiștii mureșeni și-au canalizat resursele, eforturile și acțiunile în direcția creșterii gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei și a patrimoniului, sporirea siguranței stradale și rutiere, precum și destructurării grupărilor infracționale. Pe un palier important s-au situat în anul precedent activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Instruire și dotare

Orientarea activităţilor pe principiul eficienţei acţionale, s-a realizat de la nivelul conducerii prin sprijin şi coordonare directă a structurilor din subordine, în scopul creşterii operativităţii şi calităţii pe axa informaţie – sesizare – investigare, pentru controlul şi diminuarea criminalităţii.

Din totalul posturilor prevăzute la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, anul 2021 s-a finalizat cu posturi ocupate în proporție de peste 75,00%. Pe parcursul anului anterior s-au continuat activitățile specifice de instruire și dotare a lucrătorilor de ordine publică și rutieră cu pistoale semiautomate Beretta PX4 Storm aflate în dotarea unității.

Prevenirea criminalităţii

Din analiza evoluţiei criminalităţii în anii anteriori, s-au stabilit ca şi priorităţi de acţiune pentru anul 2021 – prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, prevenirea infracțiunilor contra persoanei, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, alături de prevenirea faptelor de violenţă domestică și a agresiunilor sexuale.

Printre proiectele şi campaniile cu impact mai ridicat, apreciate la nivel naţional ca bune practici, se pot aminti:

•        “Bright Sky”;

•        „Școala siguranței Tedi”;

•        “Deschide-ţi mintea, nu fi închis!”, în parteneriat cu  Penitenciarul Târgu-Mureş;

•        “Siguranța la zi!”;

•        “Accent pe siguranță !”;

•        “14 zile de activism împotriva violenței”;

•        “Violența costă! Tu știi cât?”;

•        ”Alcoolul și tutunul nu te fac mai important!”;

•        “Atingeri nedorite”;

Atingerea obiectivelor propuse în campaniile/proiectele derulate a avut la bază colaborarea cu structurile operative, parteneriatul concret cu alte structuri MAI, instituţii, autorităţi, precum şi cu susţinerea din partea mass-mediei locale.

Menţinerea ordinii şi siguranţei publice

Pe raza județului Mureș, această activitate a avut ca obiectiv general dezvoltarea şi adaptarea funcţională a capacităţii Poliţiei pentru a răspunde cât mai bine aşteptărilor cetăţenilor în asigurarea climatului de siguranţă publică, menţinerea ordinii publice pe raza localităţilor urbane şi rurale, prevenirea şi combaterea criminalităţii, desfăşurarea de activităţi într-un sistem integrat şi într-un mediu comun de operare a structurilor M.A.I. şi a altor autorităţi de securitate şi ordine publică, precum şi cercetarea şi soluţionarea infracţiunilor din competenţă.

În anul 2021, au fost descoperite în flagrant 1167 de fapte. Au fost executate 1.629 de mandate de aducere și 221 de mandate penale. Totodată, polițiștii I.P.J. Mureș au soluționat 3.975 de petiții/sesizări și au aplicat 33.187 de sancțiuni contravenționale. S-a intervenit la 32.673 de evenimente, fiind aplanate 2.962 de stări conflictuale.

Criminalitatea stradală

La nivelul judeţului Mureş criminalitatea stradală este caracterizată, în general, de infracţiuni fără un pericol social deosebit, însă prin locul în care sunt săvârşite, creează o stare de disconfort şi nesiguranţă în rândul cetăţenilor.

Indicatorii ce reflectă acest segment scot în evidenţă câteva aspecte:

  • 79%  dintre fapte au fost sesizate în mediul urban şi 21% în mediul rural.
  • 5% dintre acestea au fost descoperite în flagrant delict (48 de fapte);
  • 58% au fost comise pe timpul zilei, iar 42% pe timp de noapte.

Criminalitatea în mediul rural

Infracţiunile de natură judiciară sesizate în mediul rural înregistrează o scădere cu 2%, faţă de anul 2020.

Dintre infracţiunile de natură judiciară, cele mai multe sunt furturile.

Infracțiunile de furt sesizate în mediul rural prezintă un trend descendent cu -18% față de anul 2020.

Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii

În cursul anului 2021, activitatea poliţiştilor de proximitate din judeţul Mureş, a fost orientată cu precădere spre cercetarea/soluţionarea infracţiunilor date în competenţă şi pentru realizarea activităţilor de relaţionare cu comunitatea, în scopul creşterii eficienţei activităţilor de prevenire şi descoperire a infracţiunilor şi altor fapte antisociale prin care este afectată siguranţa publică.

Pe parcursul anului 2021, poliţiştii de proximitate au consiliat 2.409 persoane care le-au solicitat sprijinul ori care au fost identificate ca potenţiale victime ale unor infracţiuni. Au fost aplanate 519 stări conflictuale.

Combaterea criminalităţii

În anul 2021, din totalul infracțiunilor sesizate un procent de 58% este reprezentat de infracţiuni de natură judiciară, procent care înregistrează o scădere, faţă de aceeași perioadă a anului trecut: -0,36%.

Infracţiuni economico-financiare

Poliţia mureşeană a acţionat în funcţie de evoluţia fenomenului specific, pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea activităţilor ilicite ale agenţilor economici şi ale persoanelor fizice.

Poliţiştii din cadrul S.I.C.E., în colaborare cu alte structuri, au organizat şi desfăşurat 9 acţiuni de amploare; au fost efectuate 485 percheziţii şi au fost puse în aplicare 19 mandate de aducere. În acţiunile de amploare desfăşurate, au fost implicaţi peste 1152 de poliţişti, jandarmi şi luptători S.A.S.

Specialişti pe linie de criminalitate economică au ridicat în vederea confiscării 125.900 de țigarete, în valoare de aproximativ 76.000 de lei, 385 de litri alcool, în valoare de 19.250 de lei și alte bunuri în valoare totală de 101.105 lei. De asemenea, au fost confiscate 1.535 de articole îmbrăcăminte, precum și 564 de parfumuri susceptibile a fi contrafăcute.

Totodată, în cursul perioadei mai sus menționate, polițiștii serviciului au aplicat măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 4.059.000 de lei, asupra a 3 imobile, 3 terenuri și conturi bancare.

Criminalitatea contra persoanei

În aceeași perioadă, infracţiunile contra persoanei au înregistrat o scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în ceea ce privește infracțiunile de tentativă de omor (-50%), lipsire de libertate (-56%) și șantaj (-21%).

Criminalitatea contra patrimoniului

În anul 2021, în ceea ce privește criminalitatea contra patrimoniului, la nivelul I.P.J. Mureș, infracțiunile de furt au înregistrat o scădere cu -6%, faţă de anul precedent.

Categoriile de furturi care au înregistrat scăderi sunt furturile din locuințe (-15%) și furturile din auto (-14%).

Pe trend descendent se situează și infracțiunile de abuz de încredere, care înregistrează o scădere cu -2%, tulburare de posesie -3% și înșelăciune -2%, în comparație de anul 2020.

Supravegheri Judiciare

Anul anterior, la nivelul inspectoratului s-au înregistrat un număr total de 253 măsuri preventive, respectiv 69 masuri privind arestul la domiciliu, 178 măsuri privind controlul judiciar si 6 masuri privind controlul judiciar pe cauţiune.

Juridic

În perioada supusă analizei, instanţele de judecată au soluţionat definitiv 1.448 dosare în care I.P.J. Mureş a fost parte, după cum urmează: 1.008 au fost câştigate  (69,61%), la care se adaugă şi cele 122 care au fost admise în parte (8,42%), iar 298 au fost pierdute, respectiv (20,5%).

Structura de intervenţie

În cursul anului 2021, au fost executate un total de 893 de misiuni specifice, dintre care 60 activităţi de restabilire şi menţinere a ordinii şi liniştii publice, 88 de percheziții domiciliare și 17 misiuni de pază și escortă.

Criminalistic

În cursul anului 2021, poliţiştii criminalişti au participat la peste 3.330 de cercetări la faţa locului. În urma activităţilor desfăşurate au fost descoperite şi ridicate peste 6.600  de urme criminalistice.

Prin metode şi mijloace specifice au fost identificate 144 de persoane și obiecte în 133 de cauze penale.

Cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative

Principala preocupare a lucrătorilor din cadrul serviciului este evidenţierea corectă a situaţiei operative complexe din judeţ, urmărind perfecţionarea activităţii, conform dispoziţiilor şi normelor metodologice privind modul de implementare şi exploatare a situaţiilor statistice.

Au fost eliberate 55.251 de certificate de cazier judiciar şi 2.403  adeverinţe de integritate comportamentală.

Obiective

Pentru anul 2022, printre obiectivele principale ale I.P.J. Mureș, enumerăm:

•        Operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional-penale (proiect pilot al Poliției Române în județul Mureș);

•        Îndeplinirea misiunilor din competență în contextul epidemiologic anual;

•        Accentuarea măsurilor de prevenire și combatere a tuturor formelor de manifestare a infracționalității;

•        Adaptarea sistemului de pregătire profesională continuă;

•        Dezvoltarea procesului integrat de gestionare a situațiilor speciale și de criză.

Efectivele Poliţiei mureşene sunt în măsură să-şi îndeplinească cu succes obiectivele şi ţintele propuse, stabilite în concordanţă cu obiectivele strategice ale Poliţiei Române în această perioadă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.