Consiliul Local Reghin, în formulă completă Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 368 Vizualizări

Consiliul Local Reghin, în formulă completă

Consilierii reghineni întruniți în prima ședință ordinară din 2022 avută loc miercuri, 12 ianuarie, au avut de aprobat un număr de 15 proiecte de hotărâre. În startul ședinței, a avut loc depunerea jurământului de către Győrfi Stefan, care se alătură astfel celorlalți componenți ai Consiliului Local Reghin cu acte în regulă, din partea UDMR, în locul rămas vacant după demisia consilierului UDMR Nagy Andras.

Utilizarea excedentului bugetar

Al doilea proiect abrobat de consilieri a fost cel privind privind utilizarea în anul 2022 a excedentului total al bugetului general al UAT Reghin, rezultat la încheierea exercițiului bugetar al anului 2021. Consilierii au aprobat utilizarea sumei de 4.493.894,7 de lei pentru finanțarea cheltuielilor de la secțiune de dezvoltare a bugetului local, pentru investiții, respectiv suma de 458.793,19 de lei, din bugetul activităților autofinanțate (păduri, pășuni, piață), din care 50.567,19 de lei pentru acoperirea temporară a golului de casă de la aceste activități, iar diferența de 450.000 de lei să fie preluată la bugetul local și utilizată ca sursă de finanțare a cheltuielilor de la secțiune de dezvoltare pentru investiții. De asemenea, au fost aprobate de către consilieri fonduri din bugetul local pentru organizarea a două evenimente culturale, ”Ziua Culturii Naționale”, unde au fost alocați 9.000 de lei, respectiv ”Ziua Unirii Principatelor Române” unde suma alocată este de 10.000 de lei.

Singura soluție o reprezintă firmele cu experiență”

Alt proiect aflat pe ordinea de zi a avut în vedere investiția ”Modernizarea și dotarea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 3 din Municipiul Reghin, județul Mureș”, aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și și aprobarea devizului general actualizat și a indicatorilor tehnico-economici actualizați faza proiect tehnic.

Proiectul a fost aprobat, nu înainte ca reprezentantul grupului PNL Raul Sabău să vină cu două observații. „Referitor la acest punct de pe ordinea de zi, mai ales în ce privește creșterea costurilor procedurilor de achiziție, aș dori să fac anumite propuneri. Am înțeles că în cadrul compartimentului de achiziții publice sunt probleme cu personalul, fapt pentru care doresc să fac două propuneri. În locul cheltuirii sumei de 63.500 de lei pentru procedura de achiziții publice doar pentru acest proiect, aș reloca personal din cadrul altui compartiment al primăriei pentru a realiza aceste proceduri, sau aș angaja un reghinean calificat pentru o perioadă determinată, atât timp cât sunt probleme la acest compartiment. Cred că ar fi benefică o astfel de propunere pentru că în viitor o să ne lovim de foarte multe proiecte asemănătoare, iar direcția actuală de achiziționare a serviciilor de organizare a achizițiilor publice nu cred că este o soluție. Trebuie să fim atenți cum cheltuim banii publici în aceste vremuri grele. Este o propunere care se poate aplica pe viitor, astfel ca la următoarele proiecte asemănătoare să nu se mai încadreze în devizul general cheltuielile procedurii de achiție publică deoarece cred că putem face local acest lucru”, a precizat consilierul Raul Sabău.

În replică, primarul Márk Endre a precizat că pe viitor există o astfel de posibilitate, doar că deocamdată se apelează în continuare la firme cu experiență. „Am căutat mult timp un personal calificat, nu prea găsim, și să luăm începători, nu ne prea permitem. Vorbim de proiecte și sume mari, și din experiența celorlalte UAT-uri ne-am dat seama că sunt firme calificate, cu un feedback bun, cu reușite foarte bune, și decât să riscăm, mai bine mergem pe firme care au reușite în ce privește întocmirea de proiecte și atragere de fonduri foarte mare. Dacă găsim o persoană adecvată, calificată, cu siguranță vom apela la ea și vom face un concurs. Am avut deja două astfel de concursuri, și din păcate nu a venit o persoană calificată ca să-i putem încredința asemenea lucrări. Vom căuta în continuare o persoană potrivită, e și în interesul meu să mai reducem din cheltuieli, să lăsăm colegii noștri să se ocupe. Din păcate sunt proiecte ample, proiecte mari, nu prea avem o experiență și la ora actuală singura soluție o reprezintă firmele cu experiență”, a precizat primarul Márk Endre.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE