VIDEO: ”Mica Unire”, aniversată cu solidaritate și speranță la Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2185 Vizualizări

VIDEO: ”Mica Unire”, aniversată cu solidaritate și speranță la Târgu Mureș

Curtea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a găzduit luni, 24 ianuarie, tradiționala ceremonie prilejuită de aniversarea Unirii Moldovei cu Țara Românească de la 24 ianuarie 1859. Evenimentul a fost organizat într-un cadru restrâns de Instituția Prefectului – Județul Mureș, Garnizoana Târgu Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, cu sprijinul Primăriei municipiului Târgu Mureș și al Consiliului Județean Mureș, iar printre puținii participanți reprezentanți ai vieții politice-administrative a județului Mureș s-au aflat Mara Togănel – prefectul județului Mureș, Portik Vilmos – viceprimar al municipiului Târgu Mureș, deputatul Dumitrița Gliga – președintele interimar al PSD Mureș și consilierii județeni Ovidiu Cengher și Alexandru Lupa.

Obiectiv esențial al Istoriei Naționale

După interpretarea live a Imnului Național al României de către solistul de muzică populară Ciprian Istrate a urmat slujba de pomenire a Eroilor Neamului oficiată de părintele Olimpiu Zăhan, protopopul ortodox al municipiului Târgu Mureș și de preotul militar Ioan Șandor. A urmat momentul lui Mihnea Pop, elev al Colegiului Național ”Unirea” din Târgu Mureș, care a prezentat semnificația zilei de 24 ianuarie 1859, dată la care românii au reușit ”să îndeplinească un obiectiv esențial al Istoriei Naționale”.

”Unirea Moldovei cu Țara Românească realizată acum 163 de ani pe data de 24 ianuarie 1859 prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza a fost primul pas important spre realizarea statului român modern, acest moment fiind actul de naștere al României. Acest proces a început în timpul Revoluției de la 1848 din Țările Române”, a afirmat Mihnea Pop.

”Atât la Iași cât și la București rezoluțiile adunărilor ad-hoc din 1857 au fost favorabile Unirii, marile puteri europene adoptând în 1858 Convenția de la Paris prin care se accepta unirea mai mult formală cu două Guverne, două Parlamente, doi domnitori diferiți și unele instituții comune. A urmat alegerea în unanimitate a lui Alexandru Ioan Cuza, fost participant la Revoluția de la 1848 din Moldova și liderul grupării unioniste, ca domnitor al Moldovei la data de 5 ianuarie 1859. La sugestia deputatului Vasile Boerescu, la 24 ianuarie 1859 a fost propus domnitor la București același Alexandru Ioan Cuza, propunerea fiind adoptată, de asemenea, în unanimitate. În fața acestei alegeri, marile puteri au fost puse în fața faptului împlinit și astfel se năștea România”, a mai menționatul elevul invitat să vorbească despre semnificația zilei de 24 ianuarie 1859.

Cu gândul la unirea energiilor

Singurul discurs din sfera politică-administrativă a fost susținut de către Mara Togănel, prefectul județului Mureș, care a transmis mureșenilor multă sănătate, zile senine și un an nou mai ușor și mai bun.

”În ceea ce ne privește pe noi, vom continua să fim la datorie, în slujba oamenilor, și ne vom pune, așa cum am jurat, toată priceperea pentru mai binele Cetății noastre”, a spus, în debutul alocuțiunii sale, Mara Togănel.

Totodată, prefectul județului Mureș a subliniat că în ianuarie 1859 ”istoria lumii s-a schimbat odată cu voința națională”, iar responsabilitatea, devotamentul, demnitatea și nu în ultimul rând iubirea de oameni ”sunt valori care i-au condus pe marii lideri care au făcut România Unită.”

”Mica Unire ne confirmă încă o dată că poporul român nu a obținut de-a lungul timpului și nu a câștigat nimic ușor sau simplu. În ianuarie 1859 nu s-au unit doar Principatele Române, în ianuarie 1859 s-au unit elite, s-au unit speranțe și s-au unit dorințe sincere. Marile momente istorice au fost făcute de către națiuni și de către conducători care și-au reprezentat într-adevăr dorința națiunii și națiunile. Lecția Unirii Mici cred eu că este și aceea că o națiune are ultimul cuvânt în ceea ce privește destinul ei. Atunci, în 1859, s-a auzit vocea poporului și cuvântul oamenilor și acestea au fost exprimate de lideri curajoși, de lideri puternici, de lideri devotați”, a punctat Mara Togănel.

La finalul mesajului său, prefectul județului Mureș a afirmat că mureșenii își doresc ca administrația și guvernarea locală să fie realizate de oameni ”puternici, asumați, curajoși”, oameni ”care iubesc și care pun serviciul public și îl consideră o demnitate onorantă.”

”Este nevoie de multă forță, este nevoie de solidaritate și este nevoie, cred eu, de multă încredere pentru cele ce vor urma. Oamenii și lumea se schimbă, iar noi trebuie să fim pregătiți pentru provocările lumii moderne. Cred, în aceste momente festive, că este bine să ne preocupăm cu toții și să încercăm să facem unirea tuturor energiilor, aspirațiilor și speranțelor națiunii noastre”, a conchis Mara Togănel.

Depunere de coroane și defilare

Ceremonia a continuat cu un moment de depunere de coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din partea Instituției Prefectului – Județul Mureș, Consiliului Județean Mureș, Primăriei municipiului Târgu Mureș și Garnizoanei Târgu Mureș.

La final, cei prezenți au urmărit defilarea Gărzii de Onoare alcătuită din efective ale Batalionului 54 Sprijin ”Horea, Cloșca și Crișan” din Târgu Mureș, Grupării Mobile de Jandarmi ”Regele Ferdinand I” Târgu Mureș și Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș.

Din cauza restricțiilor cauzate de pandemia de COVID-19, în acest an organizatorii evenimentului au renunțat la simbolica Horă a Unirii din curtea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE