Home / Administratie / Decizie pentru utilizarea Castelului Banffy din Gheja

Decizie pentru utilizarea Castelului Banffy din Gheja

Distribuie

Castelul Banffy din cartierul ludușean Gheja a fost construit în anul 1868 și a fost locuit de membrii familiilor Bethlen și Banffy până în anul 1948 când a fost naționalizat de statul român. Timp de 12 ani a fost sediul CAP din localitate, apoi în anul 1960 a fost preluat de Ministerul Sănătății care a înființat acolo o școală de moașe, ulterior castelul fiind amenajat corespunzător pentru funcționarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu”.

După pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, castelul a intrat în domeniul public al orașului Luduș. Dar, clădirea a împlinit peste un secol și jumătate de existență și aceasta se vede atât din exterior, cât și din interior, acoperișul și unii pereți devenind un pericol pentru cei internați și pentru cei care au grijă de bolnavi.

Se propune o soluție

Având în față această perspectivă sumbră, conducerea Spitalului a solicitat Primăriei orașului să găsească o soluție de mutare într-o altă locație a întregii activități a Secției de Psihiatrie. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 124/2021 s-a aprobat schimbarea destinației de școală pentru localul din cartierul Gheja în Secție de Psihitarie, soluție care nu a rezistat la o analiză mai atentă. Ca o consecință, a fost înregistrată încetarea contractului de dare în administrare a clădirii către Spital și a fost identificat un alt imobil în Luduș, strada Fabricii nr. 1, imobil care „corespunde cerințelor legislative în vederea funcționării Secției de Psihiatrie”, conform Raportului de specialitate întocmit de Anca Năsăudean de la Serviciul „IADP” din Primăria orașului Luduș.

În prezent, imobilul este în proprietatea soților Szasz Blaj și Szasz Viorica și este compus din: Sediul administrativ cu regim de înălțime P+2 în suprafață de 369 m.p.; cabină portar – 14 m.p.; hidrofor – 40 m.p.; castel apă – 15 m.p.; teren intravilan – 2215 m.p., din care 1.065 m.p. curți și construcții și 1150 m.p. fâneață.

Prin proiect de hotărâre a Consiliului Local s-a aprobat: Achiziționarea, în domeniul public al orașului, a terenului și construcțiilor situate în Luduș, strada Fabricii nr. 1; Achiziționarea prin negociere directă, pornind de la prețul de piață; Comisia pentru negocierea prețului de cumpărare a imobilului, în următoarea componență nominală: președinte Kis Istvan, membrii Daniel Totu, Gelu Puia, Sorin Hățăgan și Cornel Herepean.

Procesul verbal întocmit de această comisie va fi discutat pentru aprobare în plenul Consiliului Local Luduș.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.