VIDEO, FOTO: Spectacol dedicat Unirii Principatelor la Reghin Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 225 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Spectacol dedicat Unirii Principatelor la Reghin

Primăria municipiului Reghin a marcat luni, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române printr-un spectacol artistic găzduit de Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”. Startul a fost dat și de această dată de Fanfara Municipiului Reghin cu intonarea Imnului de Stat, după care a urmat tradiționala lecție de istorie oferită publicului prezent de către directorul Bibliotecii Municipale ”Petru Maior” din Reghin, prof. dr. Florin Bengean. „Cel mai frumos lucru este acela de a vorbi despre istoria noastră pentru că este o istorie frumoasă, grea, cu vitregii, însă este frumoasă pentru că este și triumfătoare. Sărbătorim la 24 ianuarie un moment istoric, Unirea Principatelor Române când Moldova și Țara Românească s-au unit în anul 1859. Această unire nu a venit de nicăieri, nu ne-a făcut-o nimeni cadou și nu s-a înfăptuit ușor, cum poate părea uneori atunci când citim din cărțile de istorie. Ea a fost rezultatul dorinței și luptei pentru unitate a românilor din deceniile și secolele precedente”, a precizat prof. dr. Florin Bengean, care a subliniat și reformele din perioada lui Cuza, domnitorul Unirii Principatelor Române. „Legea secularizării averilor mănăstirești din 1863, reforma agrară, reforma justiției, Legea învățământului din 1864, apariția primelor universități, cea de la Iași în 1860, care poartă numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza și cea de la București, apărută în 1864, instituirea Codului Civil și Codul Penal de inspirație franceză, apariția legii privind obligativitatea învățământului primar, sunt unele din multele realizări de marcă care au ridicat România în acea perioadă în ochii Europei și lumii întregi într-un mod deosebit”, a menționat directorul Bibliotecii ”Petru Maior”.

”Românii își doresc să trăiască liberi”

La rândul său, viceprimarul municipiului Reghin, Dragoș Pui a scos în evidență însemnătatea ideii de unitate, valabilă atât trecutului, dar mai ales pentru prezent și viitor.

„Mesajul pe care românii l-au transmis în urmă cu 163 de ani, când liderii politici ai vremii au decis că interesul național și soarta poporului sunt mai presus de orice ambiții sau interese particulare, este valabil și astăzi. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești va rămâne o zi importantă pentru istoria și identitatea poporului român. Celebrarea ei evocă hotărârea și ambiția unor lideri cu viziune de a unii și mobiliza societatea în jurul unor idealuri și proiecte comune. Ca și atunci, azi, românii își doresc să trăiască liberi și să depășească momentele de criză și încercare. Cea mai prețioasă lecție a paginilor vii de istorie, de la momentul unirii din 1859 este cea a unității și solidarității, atât de frumos exprimată în Imnul Unirii Principatelor. În această perioadă dificilă pentru întreaga omenire, am convigerea că numai împreună putem surmonta diversele situații cu care ne confruntăm, prin inițiative individuale sau comune centrate pe ideea de unitate și solidaritate umană. Vă îndemn să fiți buni, unitari și solidari, indiferent că este vorba de un frate, vecin, necunoscut sau prieten. Indiferent de obstacole, atât timp cât ne dorim cu toții o Românie mai bună, vom putea să ne atingem țelul dacă rămânem uniți. Să sărbătorim și să onorăm România împreună în fiecare zi. La mulți ani, România. La mulți ani reghineni!”, a precizat Dragoș Pui, viceprimarul municipiului Reghin.

Programul artistic local 100% Primii care au deschis programul artistic au fost tinerii soliști din cadrul Asociației Culturale ”Flori de pe Mureș” coordonați de prof. Marian Someșan, acompaniați de Orchestra Hora a Casei Municipale de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” condusă de prof. Ioan Conțiu.

Dansul popular nu a lipsit din cadrul sărbătorii dedicate Unirii Principatelor adus pe scenă de Ansamblul ”Doina Mureșului”, instructor Valeria Frandăș. Cântecul popular a fost și de această data la loc de cinste, grație soliștilor locali, Cristina Fărcaș, Florina Oprea, Maria Grama, Daiana Suceava, Cosmin Cotârlă, Paul Miclea care au stârnit ropote de aplauze din partea publicului reghinean prezent la momentul de sărbătoarea și cinstire românească.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE