Burse pentru studenții de etnie romă Invatamant
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 327 Vizualizări

Burse pentru studenții de etnie romă

“Intoleranța nu este rezultatul ignoranței, ci mai degrabă a pierderii valorilor precum pluralism, democrație și drepturile omului.”

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR ),  lansează programul de burse „Livia Plaks Memorial Scholarship”, adresat studenților romi din România, care studiază la zi în cadrul universităților acreditate din România cu precădere în următoarele domenii: drept, psihologie și științele educației, sociologie și asistență socială, științe politice, relații internaționale, jurnalism, științe administrative, comunicare, ingineria mediului, istorie, științe economice, teatru și film, automatică și calculatoare, potrivit paginii web a UTCTRR, https://uctrr.ro. Scopul programului este să sprijine continuarea studiilor studenților romi și implicarea acestora în promovarea drepturilor minorității etnice a romilor.

Burse pentru 17 studenți de etnie romă

Conform descrierii programului, „Livia Plaks Roma Rights Scholarship” este o inițiativă realizată de Andrew Plaks și familia sa, în parteneriat cu Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România cu sprijinul Romanian United Fund. Programul va sprijini un număr estimat de 17 studenți romi, în anul universitar 2021-2022, care provin din familii cu venituri modeste, interesați să își continue studiile universitare și să se implice în promovarea drepturilor romilor.

O viață în sprijinul minorităților

Potrivit aceleiași surse, Livia Plaks a fost Președinta organizației Project for Ethnic Relations. S-a stins din viață în data de 2 februarie 2013, la 65 de ani.

Livia și-a dedicat o mare parte din viață sprijinirii persoanelor și comunităților aflate în situații vulnerabile. Prin implicarea și ingeniozitatea sa, a lucrat în domeniul prevenirii conflictelor în Europa Centrală si de Est, în Balcani, în fosta Uniune Sovietică și în Orientul Mijlociu. Numeroase realizări în istoria activismului de drepturile omului în Europa vor rămâne moșternirea Livei.

„Cu profundă recunoștință, amintim că munca Liviei a fost dedicată în mod semnificativ minorității romilor. La începutul anilor ’90 o perioada marcată de violențe anti-romi, Livia s-a implicat și a planificat acțiuni în diferite regiuni pentru a asigura siguranța și securitatea acestui grup minoritar. Primele dezbateri legate de violențele anti-Roma, în Europa de Est post-comunistă, au fost făcute posibile de Livia, prin Project for Ethnic Relations. Îi onorăm curajul și dedicarea față de lupta împotriva discriminării, precum și credința ei în împuternicirea tinerilor romi, prin acordarea burselor din cadrul programului Livia Plaks Roma Rights Scholarship.”, informează site-ul https://uctrr.ro

În ultimii ani de viață, a fost catalizatorul Programului de Inițiativă Civică și Dialog pentru Tineri, implementat de IREX și Romani CRISS în Moldova și România.

Comisia de selecție:

Așa cum este prezentat pe pagina web a UTCTRR, selecția va fi realizată de o Comisie de selecție, compusă din 3 persoane: reprezentanți ai organizației UCTRR , precum și reprezentanți ai altor organizații sau instituții guvernamentale și non-guvernamentale, cu experiență în domeniul educației.

„UCTRR va asigura logistica legată de programul de burse în mod voluntar. De asemenea, va pune la dispoziția studenților un mentor pentru întregul an universitar, care va avea rolul de a sprijini implicarea studenților în promovarea drepturilor romilor”, mai transmit inițiatorii programului.

Pentru alte detalii despre documentele necesare, procesul de selecție și informații suplimentare, puteți consulta pagina web a UTCTRR, https://uctrr.ro,   sau prin adresa de mail uctrrplaks@gmail.com, adresat Florentinei Georgiana Plescan. 

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE