Data de 31 ianuarie este considerată ziua de naștere a vodcii rusești, neoficial. Legenda spune că Dimitri Mendeleev a demonstrat cu preţul sănătăţii că o votcă adevărată trebuie să aibă 40 de grade, stabilind cea mai reuşită combinaţie de apă şi alcool, potrivit Wikipedia.
Există mai multe tipuri de vodcă, dar cea mai bună se consideră cea cu o concentraţie de alcool de 40%.
Deşi nu este o dată oficială, în această zi, în Sankt Petersburg, la Muzeul vodcii ruseşti au loc diferite evenimente: prelegeri despre istoria băuturii, despre pericolul abuzului de alcool, degustări.
Iată câteva curiozităţi despre vodcă:
– Treizeci și cinci la sută dintre ruși preferă vodca, dintre toate băuturile tari.
– Un castravete murat este o gustare perfectă după un pahar de vodcă rece. Vodca ia sărurile din organism, castraveții murați și varza normalizează echilibrul mineralelor în corp.
– Înainte de 1885, vodca era disponibilă în magazinele Rusiei numai în găleți (recipiente) de 12.3 litri!
– Vodca trebuie să fie servită rece: o temperatură de 8-10 grade Celsius este perfectă. În cazul în care temperatura băuturii este mai mică, gustul de votcă va fi pierdut.
– O sticlă de vodcă rămâne în stare proaspătă timp de 12 luni.
– Vodca de calitate superioară nu conține substanțele ce produc mahmureala. Pe de altă parte, în vodcă nu conţine nici substanțe utile.
– 100 de grame de vodcă conțin 235 kcal. Spre comparație, aceeași cantitate de vin roșu sec conține doar 76 kcal, iar de bere – 45 kcal.
– Un litru de vodcă este o doză letală pentru o persoană cu greutatea de 70 kg!
– Un sfert dintre bărbații ruși de până în 50 de ani mor din cauza consumului abuziv de vodcă.
– Un bărbat din Rusia consumă, în medie, 13 litri de alcool pur, dintre care opt sunt de vodcă.