Home / Administrație / Accesul liber și gratuit pe terenurile de sport din incinta unităților de învățământ se lasă așteptat la Reghin

Accesul liber și gratuit pe terenurile de sport din incinta unităților de învățământ se lasă așteptat la Reghin

Distribuie

În cadrul ședinței Consiliului Local Reghin din data de 27 ianuarie 2022, s-a pus în discuție proiectul de hotărâre, inițiat în 1 noiembrie 2021 de către consilierul local liberal Farcaș Mihai-Dan, privind accesul liber și gratuit în curțile și pe terenurile de sport din incinta unităților de învățământ primar, gimnazial și liceal aflate în proprietatea Municipiului Reghin. Cu toate că în cadrul ședinței consilierii locali au apreciat și lăudat inițiativa și proiectul, proiectul a fost amânat. Întrucât lacătul rămâne ferecat pe porțile curților și terenurilor de sport ale școlilor primare, gimnaziale și liceale din Municipiul Reghin, am luat legătura cu inițiatorul proiectului.

Reporter: În ultimul interviu pe acest subiect erați foarte optimist în ce privește reușita lui. Ce s-a întâmplat?

Farcaș Mihai Dan: Sunt în continuare optimist și la fel de determinat să îl văd dus la bun sfârșit, și pe copii și tineri că ies să se relaxeze, să se recreeze pe terenurile de sport sau în zonele dedicate în acest scop din cadrul școlilor și liceelor din oraș. Ca să înțelegeți cum au decurs dezbaterile, vă invit să vizionați înregistrarea ședinței de ieri, online: https://www.primariareghin.ro/ro/consiliul-local/ sedinte-ale-consiliului-local/sedinta-consiliului-local-din-22092021-copy-1-1-1-1/

Rep.: S-a declarat că această inițiativă a mai fost pusă în discuție, de câteva ori chiar, înaintea mandatului d-voastră. Ba mai mult, au fost convocați directorii instituțiilor de învățământ din oraș pentru a identifica nevoile din cadrul instituțiilor. Ce ne puteți spune despre acest aspect?

F.M.D.: Nu pot decât să spun că, atunci când ai determinarea necesară, când ești dedicat să faci lucruri bune pentru membrii comunității de care aparții și când te implici cu proiecte pe diverse teme, atunci colaborezi, discuți, dezbați, te consulți, ceri opinii chiar și colegilor de altă coloratură politică decât a ta, pentru ca proiectul tău să prindă viață și care, ulterior, să devină proiectul nostru comun, prin votul acordat. Acum, permiteți-mi să vă provoc, atât pe d-voastră, cât și pe cititorii cotidianului Zi de Zi cu următorul scenariu și întrebare: tu spui că există o idee, un proiect asemănător de mult timp în discuție, că ai invitat directori cu care să te consulți, dar că ședința nu s-a mai ținut din nu știu ce motive, că se dorește și că se înțelege această necesitate, dar când totul e pregătit deja sub forma unui proiect și trebuie doar să votezi PENTRU, ce să vezi?, tu amâni și spui că urmează să-l reiei, poate alt proiect, altă formă, altcândva, altcumva… Sunt oarecum dezamăgit să văd cum acest proiect, care ieri ar fi putut deveni ”obiectiv îndeplinit”, e amânat și reluat într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat… Cred că împreună cu școlile și liceele ce dețineau facilități sau spații de recreere corespunzătoare, s-ar fi putut găsi o modalitate de punere la punct a regulamentului de exploatare și dacă era cazul, extinderea sistemului de supraveghere.

Rep.: Se menționa despre dotarea terenurilor și extinderea de facilități! Se puteau realiza într-un timp atât de scurt?

F.M.D.: Proiectul și regulamentul propus, nu presupunea extinderea de investiții, ci utilizarea a ceea ce există. Într-adevăr, pentru asigurarea și supravegherea facilităților, în locațiile unde nu exista deja, se puteau monta camere CCTV.

Rep.: Ați menționat despre Municipiul Brașov, deci să înțelegem că astfel de proiecte există și în alte administrații locale din România?

F.M.D.: Bineînțeles. Eu cred în echilibru, iar dacă avem justificarea actualizării unor regulament ce privesc taxele locale, regimuri de plată, etc. după modelul orașelor performante, eu zic că și astfel de inițiative privind ”acces liber și gratuit” să poată fi aplicate, după modelul lor. Prin hotărâri de consiliu local, fie la inițiativa unui grup de consilieri, unui consilier sau a executivului, acest model de regulament se aplică din 2014 în administrații mari, gen Oradea. Menționez la fel de bine și Tg. Mureș, Ploiești, Sectoarele 1, 2, 3, 4, 5, 6 din Municipiului București, Craiova, Timișoara, Buzău, Motoșeni (Bacău), Iași, Brașov, orașul Victoria, dar lista e mai lungă. Inclusiv în comune sunt școli cu porțile deschise.

Rep.: ”După modelul orașelor performante”, adică un ”copy-paste” după cum zicea un coleg consilier?

F.M.D.: Haideți să fim serioși și, totodată, realiști. Nu inventăm noi apa caldă, dar nici nu ajunge să preiei modelul dintr-un un oraș mare. În elaborarea proiectului de HCL, am folosit, ca sursă, regulamente actualizate pe o perioadă de 3 ani, din mai multe orașe (inclusiv Tg. Mureș, București, Craiova). A fost adaptat pentru nevoile orașului Reghin. Am urmărit implementarea unui regulament suficient de flexibil pentru a fi extins conform particularităților fiecărei instituții de învățământ, dar îndeajuns de riguros pentru siguranța beneficiarilor.

Rep.: Ați fost întrebat despre lacune în regulament, responsabilitatea în cazul accidentelor, pagubelor, dar și cine va supraveghea copiii și tinerii ce vor intra în curțile și pe terenurilor școlilor. Ne puteți exemplifica?

F.M.D.: Trebuie să fim profesioniști în primul rând, iar în cadrul consiliului local avem chiar și specialiști care s-ar fi putut exprima din timp asupra detaliilor mai sus evocate și să găsească, să sugereze răspunsuri adecvate, în așa fel încât proiectul să nu sufere amânare.

Rep.: Dar cu privire la motivul de amânare, că nu ar exista, ne puteți detalia?

F.M.D.: S-a menționat despre lacune, privind modalitatea de acces și identificare a copiilor! Dar acestea vor fi reglementate prin regulamentul propriu al fiecărei școli, în funcție de zonele deschise accesului liber, terenurilor care îndeplinesc condițiile și regulilor de exploatare a facilităților, așa cum sunt asumate și impuse de producătorul lor. S-a menționat despre directorii ce nu-și pot asuma responsabilitatea pentru daune și accidente, după ore. Păi nici nu trebuie, iar asta nu ține nici de proiectul de HCL, nici de regulamentele de exploatare, ci de legislația în vigoare. Responsabilitatea este a reprezentantului legal al minorului, la fel ca și în spațiile de joacă, parcurile de joacă, etc. S-a menționat că noi, consilierii și executivul, suntem ”buni de plată” în cazul unui accident survenit din cauza unui aparat neîntreținut. Dar nu vă supărați, avem oare școli unde aparatele nu sunt întreținute și reprezintă un pericol pentru elevi? Nu același lucru se poate zice despre accesul și utilizarea facilităților de pe spațiile de joacă de copii? Nu vom mai face nici spații de joacă, că poate vom fi ”buni de plată”? Într-un oraș riscul de accidente și pagube pentru copiii și tinerii care sunt nevoiți să practice aceste sporturi printre blocuri, mașini, zone de parcare, e mult mai ridicat. Și atunci vă întreb, există motiv real de amânare?

Rep.: ”Alcool, țigări și substanțe ilegale” în curțile și pe terenurile de sport ale școlilor au fost menționate ca un risc, de către unul dintre colegii consilieri, chiar din partea PNL. De asemenea, menționa inexistența unor măsuri concrete de sancționare pentru constatări ulterior faptei!

F.M.D.: Sper că nu pornim la drum cu excepțiile și răul în față. Gândul la pedepse, sancțiuni și comportament neadecvat, într-un proiect ce vorbește despre scoaterea tinerilor din casă, încurajarea sportului de masă și mișcarea în aer liber și, evident, socializarea, nu-l văd pertinent. Eu am justificat proiectul din cauza lipsei de socializare, dependența de jocuri și gadgeturi a tinerilor și de nevoia copiilor și tinerilor de a respira … AER CURAT!

Rep.: Vi s-a reproșat faptul că nu ați implicat directorii instituțiilor sau că nu li s-a explicat suficient ce implică această inițiativă. Este adevărat?

F.M.D.: Orice proiect are un public țintă, în cazul de față copiii și tinerii din oraș. Dar, în etapa de elaborare sunt implicați consultanți. M-am consultat cu privire la necesități, cu privire la provocări, și cu directori ai unor instituții de învățământ din oraș, dar nu cu toți. Nu cred că mă înșel atunci când pornesc de la ideea că toate facilitățile, terenurile de sport și curțile școlilor trebuie să fie sigure și să ofere deja posibilitatea desfășurării de activități fără riscuri. Și în final, temerile directorilor pot fi exprimate, împărtășite și găsite soluții pentru eliminarea lor. Evident că în etapa elaborării propriilor regulamente de exploatare a terenurilor și a curților școlilor, vor avea sprijinul executivului în ce privesc diferite propuneri.

Rep.: Nu este des întâlnit ca un consilier să fie atacat în ședințe de plen de înșiși colegii aparținând aceleiași grupări politice? Ce este diferit în PNL Reghin?

F.M.D.: Atacurile fac referire la ceva personal, iar în cadrul ședinței s-a discutat despre proiect. În PNL încurajăm identitatea personală, ideile și sprijinim inițiativa (pro sau contra). În general mi s-a părut că abordarea a fost ușor populistă, nedocumentată și unele argumentații erau irelevante și evidențiau clar lipsa implicării și studierii proiectului. Nu toți au experiența proiectelor, iar dacă apucau oricare dintre colegi să citească regulamentele asemănătoare din alte UAT-uri și consultau presa și declarațiile oficialilor, părinților și copiilor din acea zonă, după implementare, ar fi înțeles că și la Reghin puteam avea din martie acces liber. Și ar fi fost un succes! Nu am propus un regulament de afterschool, nu am propus ore suplimentare pentru profesori sau responsabilitate extinsă la directori. Doar să dea jos lacătul pentru tinerii și copiii din Reghin.

Rep.: Totuși, acest proiect nu s-a realizat. Lacătul rămâne pentru terenurile și curțile școlilor.

F.M.D.: Aș vrea să cred că e ”în curs de realizare”. Bineînțeles că evaluarea finală mi-o vor face cetățenii orașului, dar în limita competențelor de consilier local, ceea ce puteam face este acest proiect de HCL, prin care singurii care aveau cheia, erau consilierii. DA, accesul liber și gratuit era în mâna consilierilor, ține de competența noastr㸠puteam realiza acest lucru. Am și făcut proiectul, l-am prezentat, l-am susținut, fapt pentru care executivul cu întregul aparat de specialitate l-au agreat și l-au validat prin rapoartele de specialitate, iar colegii consilieri n-au avut obiecții sau amendamente, până ieri.

Rep.: Credeți că ar fi fost adoptat proiectul dacă ar fi fost inițiat de primar sau de un alt coleg consilier?

F.M.D.: Vă referiți la scenariul ca acest proiect să fi fost blocat din cauza unor orgolii, unor mize politice sau personale, ale unuia sau mai multor colegi consilieri? Rep.: Da. Credeți acest lucru? F.M.D.: Dacă ar fi acesta cazul, ce rost ar mai avea jurământul depus de noi, consilierii? Voi insista în viitor pe mai multă comunicare, iar în final, comunitatea va decide ce să creadă.

Rep.: Ce veți face în continuare în acest sens?

F.MD.: Voi sprijini orice inițiativă în acest sens, pentru că obiectivul final este legat de copiii și tinerii din oraș. E atât de simplu să deschizi o poartă, dar nu e posibil dacă mintea e închisă și respinge această posibilitate. În plus, voi reanaliza pașii elaborării proiectului, voi relua discuțiile cu consultanții și voi învăța din greșeli. Voi identifica îngrijorările și temerile directorilor, executivului și al colegilor consilieri. Totul pentru comunitate!

A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.