Home / Eveniment / VIDEO: Protest de susținere fără rezultate la Biserica de lemn din Târgu Mureș

VIDEO: Protest de susținere fără rezultate la Biserica de lemn din Târgu Mureș

Distribuie

Enoriași ai Bisericii de lemn ”Sfântul Arhanghel Mihail” din Târgu Mureș au desfășurat marți, 2 februarie, o acțiune de susținere a părintelui Daniel Hancu, în curtea bisericii de pe strada Mitropolit Șaguna Andrei, numărul 13. În urma unei decizii administrative, părintele Daniel Hancu urmează să fie mutat în localitatea Sântana de Mureș. La fața locului am descoperit că în ziua de marți, 2 februarie, ziua acțiunii protestatare, noul preot urmează să fie investit în funcție. 

Ostilitate față de presă: „Nu e treaba dumneavoastră. O să dați socoteală!”

Un grup de aproximativ 15 persoane trăgeau la răspundere preoții prezenți la discuție spunând că noul preot investit „o să slujească la o biserică goală”. Persoanele adunate în curtea bisericii nu au dorit să furnizeze nicio declarație presei, ba mai mult decât atât, una dintre susținătoare s-a opus filmării cu o atitudine nepotrivită, blocând obiectivul camerei al unuia dintre jurnaliștii prezenți la manifestare. Totul în contextul în care echipa cotidianului Zi de Zi a fost prezentă la fața locului în urma unei invitații primită marți, 1 februarie, tocmai de la o persoană apropiată de părintele Daniel Hancu.

„N-o să v-ajute Dumnezeu dacă dați asta mai departe. Să fiți atenți ce vi se-ntâmplă în următoarea perioadă. Indiferent ce se întamplă, să fiți atenți. S-aveți numai grijă. Aveți și dumneavoastră o viața și aveți și dumneavoastră față de cine să dați socoteală.  Ați auzit că e ceva cu biserica, imediat ați venit. Nu e treaba dumneavoastră. O să dați socoteală”, a transmis aceasta jurnaliștilor.

Enoriașe nemulțumite

Participanții la întâlnire au precizat în discuția din curtea bisericii faptul că părintele Daniel Hancu nu a fost informat despre acțiunea protestatară care s-a desfășurat, acesta aflându-se în carantină la domiciliu.

Spre finalul evenimentului, am reușit să discutăm cu două dintre enoriașele participante, care au explicat, sub protecția anonimatului, că au aflat despre această decizie cu o seară în urmă, fiind nemulțumite de hotărârea luată de reprezentanții Bisericii.

„A fost mutat administrativ preotul de aici pentru că nu a putut să construiască biserică în Aleea Carpați, unde nu este spațiu că Primăria nu îți dă, plus oamenii nu sunt de acord, spațiul este mic acolo, cvartalele-s mici, doar știți. Desigur că lumea este nemulțumită în momentul în care-ți ia duhovnicul și ți-l mută, nici măcar nu te anunță, de seara până dimineața. Astăzi se investește alt preot”, au explicat cele două participante.

Susținere și pe rețelele de socializare

Jurnalistul Ioan Chiorean, unul dintre susținătorii părintelui Daniel Hancu, și-a manifestat aprecierea pentru acesta prin intermediul unui text publicat miercuri, 2 februarie, pe pagina sa de Facebook.

„Îl cunosc de peste 25 de ani. Simplu, echilibrat, blând. A dat un sens concret vorbelor ” Dumnezeu lucrează prin oameni!”. Cu bicicleta (nu cu Merțanul), cu copiii, cu soția, întotdeauna a fost un personaj ce a dat lumină oricărei secvențe de cotidian. Lumea, oamenii, au simțit harul cu care a fost dăruit și s-au adunat în jurul său. Sute. Mii. Am vorbit rareori cu el despre credință, Dumnezeu, viață și asumare. Întotdeauna însă a avut un gând curat și un cuvânt înțelept de încurajare. Aurul lui nu a fost niciodată în veșminte sau podoabe, ci în SUFLET. Da, există chimie între oameni, iar chimia cu părintele Daniel este una pozitivă și deschisă. De aceea îl sprijin și îi sunt alături, acum când arbitrat, printr-o decizie administrativă, comunitatea din Tîrgu Mureș este pe cale să îl piardă, el urmând să fie transferat la o altă parohie. Nu îmi permit să comentez deciziile unui for administrativ autonom, pot însă să spun răspicat că la Tîrgu Mureș s-a aprins o lumină în jurul părintelui Daniel, o lumină ce a adunat foarte multe suflete. Orice decizie administrativă ce ne-ar priva de această lumină ne-ar aduce doar tristețe. Și în aceste vremuri tulburi chiar nu avem nevoie de încă o tristețe. Mă cunoașteți, nu pot să tac, să mă prefac că nu văd, să zic că nu e treaba mea și că îmi văd de ale mele. Eu, personal, îl sprijin pe părintele Daniel Hancu, paroh al Bisericii de lemn ”Sf. Arhanghel Mihail” din Tîrgu Mureș. Puterea și verticalitatea unei comunități se verifică atunci când trebuie să sprijine și să își apere un membru de al ei. PS – ca să nu existe interpretări și idei prost înțelese: NU m-a pus nimeni să scriu această postare, părintele Daniel nu știe de ea, este opinia mea personală și mi-o asum !”, a transmis, prin intermediul unei postări, jurnalistul Ioan Chiorean.

Fără declarații oficiale

Contactat telefonic de cotidianul Zi de Zi, pentru a-și expune punctul de vedere referitor la acest caz, părintele Olimpiu Zăhan, protopopul ortodox al municipiului Târgu Mureș, nu a răspuns.

Mălina MORARU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.