VIDEO: Autobuzele Diesel noi inaugurate cu un tur festiv Administrație
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 862 Vizualizări

VIDEO: Autobuzele Diesel noi inaugurate cu un tur festiv

Reprezentanții Primăriei municipiului Târgu Mureș, au organizat luni, 7 februarie, un tur cu unul dintre cele 20 de autobuze Diesel noi, achiziționate la sfârșitul anului 2021. La finalul turului, a fost organizată o conferință de presă la care au participat primarul orașului Târgu Mureș, Soós Zoltán, și cei doi viceprimari, Portik Vilmos și Alexandru György.
„Începând de astăzi au pornit autobuzele achiziționate, cele 20 de autobuze Diesel care sunt puse în circulație, ele corespund cerințelor moderne de transport local având și rampă pentru persoane cu dizabilități, respectiv dotări necesare pentru încărcat telefon și aparatura modernă care necesită transportul în comun”, a informat Soós Zoltán.
Potrivit primarului Soós Zoltán, demersurile pentru achiziționarea autobuzelor Diesel au pornit în urmă cu patru ani, iar licitația a fost repornită la sfârșitul anului 2020. Contractul pentru acestea a fost semnat în 2021 iar la sfârșitul anului a fost livrat primul lot de 20 de autobuze. În a doua parte a anului 2022 urmează să sosească încă 21 de autobuze Diesel. Cu privire la consumul noilor autobuze comparativ cu cele mai vechi, Soós Zoltán a menționat faptul că „fiind motoare Euro 6 de o capacitate de peste 6.000 de centimetri cubi, evident consumul lor este mai redus și nu este poluant, deci aproximativ 20 de litri pe 100 de kilometri”.

Nu se scumpește prețul biletelor

În legătură cu scumpirea biletelor de transport în comun, odată cu achiziționarea acestor autobuze noi, primarul orașului Târgu Mureș a afirmat că nu se pune problema deocamdată de creșterea prețului: „nu intenționăm deocamdată nicio scumpire la bilete având în vedere scumpirile masive la facturile de gaz și curent, încercăm și noi să susținem populația și serviciile asigurate de Primărie să rămână la același preț”.

Autobuze noi pe fiecare linie până în 2023

În cadrul conferinței de presă, s-a mai discutat despre intenția conducerii administrative de a înlocui toate autobuzele vechi cu cele nou achiziționate. În funcție de organizarea reprezentanților companiei de transport local, ar trebui ca până la mijlocul anului 2023 fiecare linie să fie înlocuită cu autobuze noi, după cum a precizat Soós Zoltán: „O să fie 126 de autobuze noi și toate utilajele vechi vor fi scoase din transportul local. Acestea înlocuiesc parcul vechi iar ce se mai poate folosi din parcul vechi o să intenționăm, după ce se organizează ADI Transport Local, să fie organizat și în așezările limitrofe, vor ajunge să deservească transportul interurban. Actual avem 86 de autobuze funcționale deci numărul lor va fi mai mare cu 40 de mașini noi, plus din astea 86 încă sunt vreo 40 de autobuze care sunt în stare bună de funcționare deci ele vor rămâne în exploatare”.
De asemenea, reprezentanții Primăriei municipiului Târgu Mureș estimează o creștere de minim 30% a călătorilor ce folosesc mijlocul de transport în comun, având în vedere eforturile de modernizare a infrastructurii transportului în comun.
„Evident că ne așteptăm la o creștere a numărului de pasageri, ar trebui să crească și odată cu introducerea benzilor destinate autobuzelor ar putea fi o creștere și mai semnificativă dar asta va dura mai mult până se vor introduce aceste benzi destinate special autobuzelor. Normal, și acest serviciu pornit anul trecut cu autobuzele de școală o să atragă mai mulți călători”, a mai precizat primarul din ”Orașul Trandafirilor.”

Transport public în zona periurbană

În cadrul aceluiași eveniment, viceprimarul Portik Vilmos a transmis informații cu privire la demersurile necesare instalării unor linii de transport în comun pentru localitățile învecinate cu orașul Târgu Mureș. Potrivit viceprimarului UDMR, momentan există discuții doar pentru localitățile care sunt învecinate, în total împreună cu Târgu Mureș fiind șapte localități.
„Săptămâna trecută am fost la Cluj-Napoca unde ne-am consultat cu cei care deja de șapte ani de zile fac un transport public în zona periurbană a Clujului pentru că ceea ce dânșii deja știu, noi aceea intenționăm să facem anul acesta. Ar trebui să facem o asociație de dezvoltare intercomunitară zis și ADI cu comunele limitrofe Târgu Mureșului. Toate Consiliile Locale trebuie să aprobe și în acest caz, dacă avem acest ADI atunci putem să pornim o procedură de achiziție a serviciului pentru transport public pentru această zonă. Deci dacă putem eventual până, de exemplu în aprilie să votăm toate astea, atunci s-ar putea să avem toată birocrația până la sfârșitul anului acesta și atunci în anul 2023 am putea eventual să pornim primele curse interurbane din Târgu Mureș până în Corunca, de exemplu sau Sângeorgiu de Mureș”, a afirmat Portik Vilmos.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE