Home / Sanatate / Caravana mobilă pentru screeningul cancerul de col uterin a ajuns la Miheşu de Câmpie

Caravana mobilă pentru screeningul cancerul de col uterin a ajuns la Miheşu de Câmpie

Distribuie

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin s-a deplasat în data 8 februarie în localitatea Miheşu de Câmpie din judeţul Mureş.

În cadrul acestei acţiuni, 26 de femei din grupul ţintă au beneficiat de consult de specialitate şi le-au fost recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Voluntarii din cadrul proiectului s-au deplasat în localitatea Miheşu de Câmpie pentru acţiuni de informare şi distribuire de pliante. Mobilizarea femeilor din grupul ţintă a fost realizată cu ajutorul medicului de familie şi a asistentului medical comunitar din cadrul Primăriei Miheşu de Câmpie şi cu sprijinul primarului din localitate.

De asemenea, concomitent cu caravana mobilă au avut loc acţiuni de informare-educare-conştientizare, cu scopul de a atrage atenţia femeilor asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin, fiind îndrumate spre controale medicale regulate.

“Dorim să atragem atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui program de screening pentru cancerul de col uterin la nivel regiunii Centru şi să creştem numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului. De altfel, proiectul beneficiază de suportul doamnei prefect Mara Togănel, care a înţeles importanţa unui astfel de program pentru comunitate şi importanţa implicării active a tuturor factorilor de decizie, in atingerea obiectivului major al acestor acţiuni, informarea şi conştientizarea de către fiecare femeie a importanţei prevenirii cancerului de col uterin”, a declarat șef lucrări dr. Cosmina Cristina Uzun, manager de proiect.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

În luna februarie, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în localităţile Râciu, Lunca Bradului, Grebenişu de Câmpie, Deda şi Band din judeţul Mureş şi localităţile Mereşti şi Lueta din judeţul Harghita.

(A.T.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.