Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, părinte adoptiv în proiectul Via Transilvanica Învățăământ
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 441 Vizualizări

Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, părinte adoptiv în proiectul Via Transilvanica

Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Reghin, prin directorul acestuia, prof. Andreea Loredana Dumitrache, a semnat în cursul săptămânii trecute un parteneriat de adopție cu Asociația Tășuleasa Social prin care liceul reghinean a devenit oficial ”părinte adoptiv” de kilometri de traseu pe Via Transilvanica.

„Cunoscut drept ”El Camino” românesc, Via Transilvanica a trezit un viu interes în rândul comunității Blaga încă de la început. În luna iunie a anului trecut, atunci când am aflat că se caută părinți adoptivi pentru kilometri de traseu ne-am oferit disponibilitatea pentru adopție. Oamenii frumoși de la Tășuleasa Social ne-au încredințat 16 din cei 20 de km ai rutei Brâncovenești- Cașva din Ținutul de Sus. Inițial, o echipă de profesori ai liceului a străbătut porțiunea de traseu adoptată pentru a constata realitatea din teren. Această rută fiind deschisă iubitorilor de natură și drumeție de scurt timp, traseul s-a dovedit a fi bine marcat și fără multe deșeuri de-a lungul lui. De altfel, adevărații iubitori de natură au de obicei cei 7 ani de acasă și nu lasă urme prin locurile pe unde trec”, a precizat prof. Emilia Moldovan, consilier educativ în cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”.

Parteneriat Tășuleasa Social – ”Lucian Blaga”

Via Transilvanica a început să fie tot mai prezentă în preocupările celor din cadrul Liceului ”Lucian Blaga”, fapt pentru care s-a ajuns la un parteneriat cu inițiatorii Via Transilvanica, respectiv Asociația Tășuleasa Social, parteneriat care va începe să-și arate utilitatea începând cu primăvara acestui an.

„În vacanța de vară, în cadrul Taberei de la Blaga, una dintre activitățile acesteia a fost o drumeție pe Via Transilvanica pe o distanță de 10 km, între localitățile Ideciu de Sus și Adrian. La activitate au participat 60 de elevi și 9 profesori având invitat un specialist în domeniul silviculturii de la Liceul Silvic Gurghiu. Drumeția a fost un bun prilej de a petrece timp de calitate în aer liber, de a observa flora și fauna, de a socializa, de a testa capacitățile fizice și limitele fiecăruia, de a ne apropia din nou de natură. Înțelegând că este important să te implici, nu doar să beneficiezi, anul acesta am oficializat adopția. În următoarea perioadă va avea loc o întâlnire cu responsabilul de părinți de drum pentru a stabili strategia de lucru. La începutul primăverii profesori și elevi voluntari vor realiza acțiuni de ecologizare și de recondiționare a marcajelor care au avut de suferit pe perioada iernii. Periodic voluntarii liceului vor monitoriza porțiunea de traseu adoptată pentru ca aceasta să ofere mereu cele mai bune condiții drumeților de pe ”drumul care unește”, a punctat Emilia Moldovan.

Despre Via Transilvanica

Via Transilvanica este un proiect al organizației Tășuleasa Social, ONG cu sediul în Pasul Tihuța, în județul Bistrița-Năsăud, care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu și cultural. Via Transilvanica însumează aproximativ 1.200 de kilometri, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin, traseu care poate fi parcurs după voia călătorului, fie pe etape, fie în întregime, pe jos, cu bicicleta sau chiar și călare. Via Transilvanica este împărțită în șapte regiuni istoric culturale: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureșului, Terra Daco Romana și Valea Cernei. Traseul străbate zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. Lungimea totală a traseului Via Transilvanica în județul Mureș este de 150 km, distanța în care traversează teritoriul a 15 comune și 27 de localități. De-a lungul traseului mureșean sunt amplasate 152 de borne de andezit.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE