VIDEO: Biblioteca Județeană Mureș și Ziua Națională a Lecturii Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 331 Vizualizări

VIDEO: Biblioteca Județeană Mureș și Ziua Națională a Lecturii

Ziua Națională a Lecturii a surprins Biblioteca Județeană în plină campanie. Datorită dorinței arzătoare a publicului de a se implica în campania „Citim cu voce tare”, campania celor zece zile intense de citit a devenit campania celor 15 zile de citit care a culminat cu prima ediție a Zilei Naționale a Lecturii. Totodată, Ziua Națională a Lecturii a fost marcată marți, 15 februarie, în Târgu Mureș prin activitatea desfășurată de echipa Bibliotecii Județene Mureș de a intra în sălile de clasă din mai multe unități de învățământ pentru a citi copiilor povești cu voce tare. Am vizitat, așadar, împreună cu Anca Mătieș, purtător de cuvânt al Bibliotecii Județene, grupa ”Albinuțelor” și cea a ”Fluturașilor” de la Grădinița ”Albinuța” din cartierul Dâmbu Pietros. 

„Astăzi, de Ziua Națională a Lecturii, colegele bibliotecare au fost invitate în diverse grădinițe, școli, școli speciale unde le citim copiilor cu voce tare și le povestim despre bibliotecă, despre carte. Cadrele didactice le citesc copiilor cu sau fără o zi națională a lecturii, însă astăzi am încercat să intrăm în sălile de clasă și să le explicăm despre importanța cărții și despre faprul că la bibliotecă pot să își descopere cărțile preferate. Le-am explicat cum pot să ajungă la noi, le-am dat temă de casă să meargă acasă și să discute cu părinții și să vină la bibliotecă să-și facă permis și să se plimbe, la fel ca „lupul care a căzut din carte”, povestea pe care le-am citit-o astăzi copiilor de la Grădinița Albinuța, să-și aleagă cărți multe și să citească astăzi și în fiecare zi”, a transmis Anca Mătieș, reprezentant al Biroului de Comunicare și Marketing al Bibliotecii Județene Mureș.

Să citim, să povestim împreună

Copiii au fost încântați de vizita unui povestitor și au intrat în jocul propus de Anca Mătieș, ascultând povestea „lupului care a căzut din carte” și interacționând cu povestitorul, iar sala de clasă a fost învăluită în magia poveștii, sub ochii atenți ai educatoarelor. La inițiativa vizitatoarei, copiii au putut să ia locul povestitorului și citească în felul lor dintr-o carte cu povești. 

„Noi ne-am gândit la ziua asta nu de azi ci de mai mult timp și ne gândim de mult timp în legătură cu lectura vis-a-vis de copii pentru că noi considerăm că îi ajută foarte foarte mult la dezvoltarea lor intelectuală. Le spuneam chiar părinților de foarte multe ori la ședințe să le citească copiilor povești și să lase mai puțin tableta și telefonul pentru astfel se creează o legătură foarte strânsă între părinte și copil. Astfel vezi și reacția copilului vis-a-vis de ce-i citești tu, copilul poate învăța foarte multe din citit pentru că în momentul când îi citești copilului o poveste îi și explici anumite cuvinte, explici și situația creată de povestea respectivă. Există cuvinte pe care copiii nu le înțeleg și atunci părinții și cadrele didactice le explică. Cititul îi ajută foarte mult și le dezvoltă vocabularul și îi pregătește pentru școală. Eu consider că trebuie început de la o vârstă foarte mică. Poți să-i dai copilului o carte din care sa îți citească el, și asta e o modalitate pe care noi o practicăm foarte des, să-mi citească ei, exact cum s-a întâmplat și astăzi. Bineînțeles că ei văd doar niște imagini dar își formează astfel își dezvoltă imaginația creatoare, capacitatea de memorare, și totodată se dezvoltă etica și morala copilului pentru că ei învață din povești ce este bine și ce este rău”, a explicat, pentru cotidianul Zi de Zi, Roxana Nicoară, profesor pentru învățământul preșcolar.

Cărți în dar pentru copii

Anca Mătieș a profitat de această ocazie și a dăruit Grădiniței ”Albinuța” câteva cărți pe care Biblioteca Județeană le-a primit la rândul ei prin donație, cărți pe care biblioteca le are deja în fondul propriu, așa că sub premisa „dar din dar se face Rai”, prin generozitatea echipei Bibliotecii Județene, biblioteca grădiniței s-a îmbogățit astfel cu un număr de titluri potrivite pentru copiii care vor asculta de astăzi și alte povești minunate. 

În cadrul aceleiași activități au participat directorul Bibliotecii Județene Mureș, Monica Avram împreună cu Ramona Bândilă și Simona Bleahu care au vizitat trei clase ale Gimnaziul ”Dacia” vorbindu-le elevilor despre cartea veche. Bibliotecara Doina Vanca de la secțiunea  „American Corner” a fost prezentă la Grădinița cu Program Prelungit numărul 12 din Târgu Mureș unde le-a citit copiilor povestea „Omida mâncăcioasă” scrisă de autorul American Eric Carle. Bibliotecara Lázok Klára de la Biblioteca „Teleki” le-a citit copiilor de la „Centrul Școlar pentru Educație Incluziva” din Târgu Mureș. De asemenea, directorul Monica Avram le-a citit înainte de somn copiilor unei clase de la Grădinița ”Rândunica”, cei mici fiind purtați pe aripi de poveste în somnul dulce de după prânz.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE