Home / Sanatate / INTERVIU. Nicoleta Logigan: ”Colegiul Farmaciștilor Mureș, printre primele din țară”

INTERVIU. Nicoleta Logigan: ”Colegiul Farmaciștilor Mureș, printre primele din țară”

Distribuie

Un bun profesionist ce activează în sistemul farmaceutic are nevoie de formare educațională continuă, pentru a fi la curent cu ultimele noutăți în domeniu. Deși pandemia a limitat interacțiunea dintre oameni, Colegiul Farmaciștilor Mureș a găsit soluții pentru a oferi farmaciștilor din județul Mureș, și nu numai, posibilitatea de a avea acces la informații noi din domeniul farmaceutic, dar și medical, în această perioadă de doi ani de zile. Pentru implicarea continuă și activitățile desfășurate, de-a lungul timpului, Colegiul Farmaciștilor  Mureș a primit din partea Colegiului Național al Farmaciștilor România, premiul de cel mai activ colegiu din țară. Premiul a fost acordat în cadrul Galei Farmaciștilor ediția 2021, ce a avut loc în luna decembrie.

Colegiul Farmaciștilor Mureș are peste 780 de membrii activi, ce activează în industria farmaceutică din județul Mureș, învățământ, sistemul sanitar, dar și lanțuri de farmacii și farmacii individuale, care sunt deținute de un proprietar farmacist. Activitatea în farmaciile comunitare, de lanț și individuale, se desfășoară în proporție de 80% în farmacii de lanț în mediul urban și de 100% în farmacii individuale în mediul rural. Despre distincția primită, activitatea farmaciilor din județul Mureș, dar și provocările actuale ale profesiei de farmacist a oferit mai multe detalii Farm. Nicoleta Logigan, președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: La ultima ediție a Galei Farmaciștilor, în 2021, Colegiul Farmaciștilor Mureș a fost desemnat printre cele mai active colegii din țară. Ce a dus la această nominalizare și distincție? Prin ce s-a remarcat Colegiul Farmaciștilor Mureș?

Nicoleta Logigan: De-a lungul timpului, Colegiul Farmaciștilor Mureș s-a remarcat printr-o activitate intensă și în ceea ce privește pregătirea profesională a farmaciștilor din județul Mureș, fiind întotdeauna un colegiu proactiv. Colegiul s-a implicat, începând din  2010-2011, în implementarea Regulilor de Bună Practică Farmaceutică (RBPF) și timp de zece ani de zile s-a muncit la implementarea și  verificarea Regulilor de Bună Practică Farmaceutică, farmaciștii au desfășurat activități de voluntariat care au avut ca rezultat final plasarea Colegiului Farmaciștilor filiala Mureș printre primele din țară. Debutul meu ca președinte, în 2020, a coincis cu debutul pandemiei și pot spune că este un mandat plin de provocări. Mi-am dorit acest mandat deoarece am făcut parte dintre farmaciștii care timp de zece ani au participat activ la tot ceea ce a clădit Colegiul Mureș și mi-am propus să continui și să realizez și mai multe obiective în folosul colegilor noștri din judet.

În perioada pandemiei am încercat să adaptez din mers activitatea Colegiului la cerințele noi care se impuneau și cred că am reușit în acești doi ani să fac față cu succes, atât nevoii de instruire, cât și de perfecționare profesională a farmaciștilor, respectând toate condițiile impuse în această perioadă. În anul 2020 Colegiul Farmaciștilor filiala Mureș a fost primul colegiu  care a organizat Conferința Farmaciștilor Mureșeni pe o perioadă de trei zile în format online, la care am avut aproximativ 600 de participanți, atât din țară cât și de peste hotare. În 2021 am organizat ediția a noua a Conferinței Farmaciștilor Mureșeni, organizată pentru prima dată într-un format hibrid, în care am îmbinat online-ul cu onsite-ul. Am avut trei zile de prezență activă fizică în sală, cu invitați de renume din domeniul sanitar din județul Mureș și nu numai, atât pe parte farmaceutică cât și pe parte medicală. Iar ca și premieră, la Târgu Mureș am avut lansarea către farmaciști a temei privitoare la serviciile farmaceutice, care a fost o mare realizare a anului 2021 la nivelul Colegiului Farmaciștilor din România. Probabil că toate aceste activități și implicări au condus ca acest Colegiu să fie nominalizat. Nominalizarea a venit de la nivel de Colegiu național și pe mine mă bucură foarte mult și mă obligă pe viitor să ridic și mai mult standardul. Pentru acest an, când Conferința Farmacițtilor Mureșeni va fi la a zecea ediție, o ediție jubileu, m-am gândit să fie o ediție specială.

Pe parcursul anului 2021 nu m-am rezumat doar la această conferință, în luna mai am creat un eveniment nou, bazat numai pe parte de legislație, unde am avut invitați din domeniile securitate în muncă, securitate în farmacie, securitatea datelor, teme interesante și foarte apreciate de farmaciști. A fost un eveniment organizat în format on-line, unde au participat în jur de 500 de persoane. Împreună cu Colegiul Național, în luna iulie, am organizat un eveniment de instruire, de o zi, pe teme medicale.

Rep.: Ați preluat conducerea Colegiului Farmaciștilor Mureș la începutul pandemiei cu dorința de a face mai multe pentru farmaciștii  din județ. Din planul dumneavoastră de management, pentru întregul mandat, ce v-ați propus să realizați în continuare?

N.L.: Mi-ar fi plăcut să fac mai multe lucruri și un exemplu ar fi acele instruiri on-site, fizice, deoarece consider că interacțiunea om-om este mult mai productivă. Sperăm că putem învinge anul acesta pandemia și să le putem face, mai ales dacă va crește și numărul persoanelor vaccinate astfel încât să ne putem întâlni. Generațiile tinere, care au terminat în ultimii ani, au nevoie acută de informații în ceea ce privește atât legislația, cât și aplicarea ei în practica farmaceutică, pentru că foarte multe lucruri le știm din teorie, dar atunci când trebuie să le punem în practică intervin anumite probleme.

Ca și proiecte, în continuare voi menține cele două evenimente, unul în primăvară și unul în toamnă. Pentru implementarea serviciilor farmaceutice, care în opinia mea sunt viitorul în această, profesie ne vom implica la fel cum ne-am implicat și am lucrat în grupul național pentru modificările care au fost aduse Regulior de Bună Practică Farmaceutică.  Noi trebuie să avem în vedere ca să ne adaptăm tot timpul la noi condiții. La nivel de Colegiu am digitalizat foarte mult activitatea, nu se poate face dintr-o dată deoarece avem un Colegiu cu mulți membri și încă famaciștii nu sunt obișnuiți să își încarce toate datele, toate documentele în platforma farmaciștilor net-dd., care este o platformă națională. În această platformă se dorește ca în viitor să fie încărcate toate datele profesionale astfel încât activitatea să fie cât mai ușoară în ceea ce privește avizarea diversele proceduri. Există o mișcare foarte mare la nivelul farmaciștilor, între județe, la nivel național, vin, pleacă, se transfera, își deschid puncte de lucru, vând, se transformă și toate aceste modificari trebuie să le facem conform unor proceduri, care de la procedurile scriptice, cum erau până acum, au trecut toate în mediul informatic. Desigur, a fost puțin mai greu, dar am reușit.

Momentan avem 785 de membri activi, 296 membri cu activitatea temporar suspendată sau aflați în pensie, în total fiind 1.081 de farmaciști

Rep.: Dacă facem o radiografie a rețelei farmaceutice din județul Mureș, cum arată ponderea farmaciilor independente versus cele de lanț?

N.L.: Sunt din ce în ce mai puține farmacii individuale. Ele se vând una câte una și în acești doi ani, de când sunt eu președinte, au fost vândute farmacii. Ponderea este 80% farmacii de lanțuri și 20% farmacii individuale. Se mai mențin farmaciile individuale care au farmaciști și puncte de lucru în mediu rural. Din cauza concurenței prețurilor, farmaciile individuale fac față cu greu, mai ales în mediu urban, și atunci încearcă să deservească și să poată să reziste prin deschiderea în zonele rurale de oficine locale de distribuție sau farmacii. În zona rurală avem o pondere de aproape 100% de farmacii individuale.

Rep.: Prin absorbirea farmaciilor individuale de către cele de lanțuri există pierderi pentru farmacist ca profesionist liberal? Care sunt aceste pierderi? Pentru pacient ce pierdere sau câștig există?

N.L.: Pierderea este în primul rând pentru fiecare farmacist pentru că s-a ajuns ca această profesie nobilă, unde erau numai farmaciștii, să fie astăzi cumva a altora. Deși în legislație se spune că farmacistul este independent, este o profesie liberală, și are 100% libertatea de a decide în actul său profesional, sunt cazuri unde se încearcă, prin diverse mijloace, să se impună farmacistului anumite îngrădiri. Eu  mi-am exercitat cei 26 ani de activitate profesională atât în farmacie individuala, cât și de lanț, ca farmacist și farmacist șef, și pot vorbi în cunoștință de cauză.

Diferența consta în faptul că farmaciile de lanț când au intrat pe piață au fost foarte bine organizate din punct de vedere logistic, beneficiind de suport de marketing, au fost primele care au impus proceduri de lucru, dar au venit și cu anumite standarde și cerințe care le-au impus farmacistului. Ulterior și farmaciile individuale au investit în imagine, și-au modernizat spațiile, acum nemaifiind diferențe atât de mari. La intrarea pe piața farmaceutică marile lanțuri au venit și cu pachete salariale motivante, dar la ora actuală nu mai este așa. Farmacistul din farmacia comunitară, în ansamblu, acum nu mai beneficiază de un salar motivant conform pregătirii și raspunderii pe care o are, salar care să îi asigure un standard de viață pe care un absolvent al unei Universități de Medicină și Farmacie ar trebui să îl aibă. Dar aici cauzele sunt multiple, nu sunt neapărat de vină farmaciștii.

Lucrurile s-au schimbat în 1990, când farmaciștii care activau în acea perioadă au luat hotărârea ca farmaciile să devină societăți comerciale și să trăiască din profit. Și de fapt în acea perioadă s-a produs ”răul” pe care generațiile de acum îl simt. Pentru că majoritatea farmaciștilor care au luat acele decizii s-au retras, fie sunt la pensie, fie au vândut, generațiile care au urmat au ajuns să plătească această alegere din 1990, care atunci s-a dovedit a fi foarte bună. Au fost 25-30 de ani în care farmaciștii au avut libertatea de a-și gestiona propriile farmacii, a fost o perioadă prosperă. Ulterior, am trecut la aceste lanțuri, care au în spate distribuitorii de medicamente și care sigur că pot să ofere pacientului un preț mai mic, ei pot să își permită o reclamă. Și din cauza aceasta farmacia individuală pierde. Oricât de profesionist să fie farmacistul în majoritatea cazurilor prețul dictează. Se întâmplă destul de des ca pacientul să cumpere dintr-o farmacie unde găsește un preț mai mic și apoi să intre în alta și să ceară sfaturi. Am trecut personal prin astfel de situații.

Lanțurile s-au deschis având o logistică foarte bună, spații moderne, vaste, luminate, unde pacientul s-a simțit mai confortabil. Vorbim despre începuturile farmaciilor de lanț, care au venit cu o tentă modernă a farmaciei. După aceea s-au adaptat și farmaciile individuale și acum toate farmaciile respectă anumite standarde de calitate în activitatea profesională, standarde implementate începând cu anul 2011.

Pentru pacient beneficiul este că există o rețea a aceleiași societăți, care are mai multe unități. Și dacă pacientul merge într-o farmacie de lanț și aceasta nu are momentan pe stoc produsul solicitat poate îl are farmacia de pe strada vecină, farmacistul se poate uita în sistem și să-i spună să meargă în cealaltă farmacie (n. red. – tot a aceluiași lanț). Având mai multe farmacii există această posibilitate. Pentru pacient prețurile au venit ca un beneficiu, lanțurile având unități de distribuție în cadrul firmei au posibilitatea de a furniza niște prețuri de vânzare mai mici, vorbim de OTC-uri (n. red. – Over the Counter-medicamente fără rețetă) și produsele la care se stabilește prețul, pentru că medicamentele au preț impus. Și au mai fost, din păcate, și acele mici cadouri care se dădeau pacienților dacă erau clienți fideli, puncte de fidelitate. Din punctul meu de vedere pacientul vine cu o problemă de sănătate la farmacie și noi nu ar trebui să îl bonificăm cu diverse produse pentru acest fapt, ci să-i oferim servicii de calitate, medicamentul și consilierea. Dar asta este piața concurențială și fiind societăți comerciale acest lucru s-a permis.

Rep.: Câte farmacii individuale din județul Mureș s-au închis în această perioadă de doi ani, de când vă exercitați mandatul de președinte ?

N.L.: În jur de 5-6. 

Rep.: Pandemia a pus presiune asupra sistemului medical, dar și farmaceutic. Ce impact a avut asupra farmaciilor din județul Mureș, s-au adaptat noilor provocări, reușesc angajații să facă față în noul context?

N.L.: Odată cu debutul stării de urgență farmaciile au fost unitățile care au fost deschise tot timpul și, desigur, a trebui foarte repede să ne adaptăm și să luăm acele măsuri de a proteja atât personalul, cât și pacientul. Primele măsuri care au fost luate au fost aplicarea acelor paravane de plastic sau de sticlă, purtarea măștilor, folosirea dezinfectanților, limitarea numărului de acces a persoanelor în farmacie astfel încât să existe distanța minimă care era impusă. A fost un stres și mai mare, de-a lungul timpului, pentru farmaciști. O parte dintre ei până la apariția vaccinului s-au îmbolnăvit, au fost farmacii care au trebuit închise pentru o zi pentru a fi dezinfectate, personalul din acele farmacii a fost pus în carantină și a fost adus personal, din altă locație, iar asta a dus la dezechilibrarea altor farmacii, a altor colective pentru că nu avem în nici o farmacie surplus de personal. Dimpotrivă, aș spune că lucrăm cu un personal minim. Ar fi nevoie de un personal mai numeros, dar din marjele actuale ale farmaciilor, ca societăți comerciale, nu pot să-și permită mai mulți angajați farmaciști. S-a întâmplat ca unele farmacii să fie  nevoite să reducă programul datorită lipsei farmaciștilor, dar nu mai puțin de 8 ore pe zi.

Farmaciștii au fost lucrători ai domeniului de sănătate publică care s-au adaptat foarte repede și au făcut față cu succes tuturor cerințelor, mai ales că a existat o presiune din partea pacienților, din partea autorităților. La început au existat cereri foarte mari de medicamente, oamenii încercau să își facă provizii acasă din tot felul de medicamente despre care auzeau sau vedeau pe diverse rețele de socializare că ar face bine. Unii farmaciști s-au trezit chiar înjurați că nu au vrut să elibereze astfel de medicamente altfel decât cerea regimul lor. Până la urmă, după primele luni, am învățat și pacient și farmacist să trăim în această pandemie și să facem față cu succes, deoarece în această perioadă mulți medici de familie nu au primit pacienții la consultație și aceștia veneau în farmacie. Farmacia a fost primul loc unde pacientul venea și își spunea primele simptome.

Ulterior, a fost implementată și testarea COVID-19 în farmacii, un serviciu  care a venit la inițiativa autorităților sanitare și la care farmaciștii, mulți dintre ei, au fost reticenți. Dar până la urmă s-a dovedit a fi un beneficiu pentru pacient deoarece pacientului îi era mult mai la îndemână să meargă să se testeze într-o farmacie decât la un laborator, unde să stea la coadă. Reticența inițială venea datorită faptului că farmaciile  rebuiau să își amenajeze spațiu special pentru această procedură, să aloce personal. Am observat în ultima perioadă o deschidere pentru efectuarea acestui serviciu, numărul farmaciilor doritoare a crescut. Colegiul Farmaciștilor, alături de Direcția de Sănătate Publică și Ordinul Asistenților, s-a implicat în instruirea farmaciștilor și asistenților de farmacie cu privire la tehnica recoltării probelor de material biologic pentru efectuarea testării COVID-19. Împreună am organizat, lunar, instruiri pe această temă și probabil vom mai organiza dacă există cereri.

Rep.: Au fost multe cazuri de infecție COVID depistate în farmacii?

N.L.: Au fost, mai ales în valul 4 care a debutat în toamnă.

Rep.: Actualmente există probleme de aprovizionare cu medicamente în farmacii?

N.L.: A existat  în ultimii ani lipsa de pe piață a unor medicamente cum ar fi de exemplu criza Euthyrox-ului, a Siofor-ului, care au fost rezolvate după mai multe eforturi. Avem tot timpul medicamente care se găsesc mai greu, medicamente „deficitare”.

Rep.: S-a discutat intens despre reevaluarea și redefinirea rolului farmacistului în comunitate și sistemul de sănătate, ca furnizor de servicii farmaceutice. Au fost făcuți deja pașii necesari și există un Ordin privind metodologia de realizare și implementare a serviciilor farmaceutice și a Nomenclatorului de servicii farmaceutice. Sunt pregătiți farmaciștii din Mureș pentru aceste schimbări? Ce feedback există din teritoriu?

N.L.: Ca de fiecare dată, atunci când apar lucruri noi, care  dorim să se întâmple, există păreri pro și contra. Eu sunt de părere că este binevenită această introducere în sfârșit a serviciilor farmaceutice, și probabil că această pandemie ne-a ușurat introducerea serviciilor farmaceutice pentru că am început să facem testarea, care a venit ca și serviciu pe lângă activitatea noastră. Am avut norocul de a fi la momentul respectiv oameni potriviți care au fost mesagerii dorinței farmaciștilor și s-a reusit adoptarea Nomenclatorului de servicii farmaceutice. Vom vedea mai departe cum vor fi ghidurile pentru aceste servicii prevăzute în Nomenclator. Reticența unor farmaciști apare datorită faptului că nu se cunoaște încă cum vor fi aplicate aceste servicii și cum vor fi remunerate. Pentru că farmaciștii își doresc să facă aceste servicii, dar să aibă și un beneficiu în urma lor. Numai din aceste servicii vom reuși să ridicăm partea aceasta de salarizare, deoarece din marje nu se mai poate. Și atunci trebuie văzut în continuare și negociat ce fel de servicii, cine le face, cum le face. Probabil nu toți farmaciștii doresc să facă anumite servicii, nu toate farmaciile fac acele servicii farmaceutice speciale, dar este bine ca să le avem. Dacă un farmacist dorește să le facă să aibă această posibilitate.

Eu zic că vom reuși să le implementăm, dar cred că într-o perioadă mai lungă pentru că va trebuie să se găsească  surse de finanțare. Care servicii vor fi plătite de stat și care de pacient.

S-ar putea dezvolta foarte bine farmacia rurală pe partea de farmacie on-line, care este ca o gură de oxigen pentru aceste farmacii. Sunt comunități rurale unde avem tineri farmaciști care și-au deschis farmacii, unde am înțeles că s-ar putea să ajungă și medici de familie mai tineri și ar putea, împreună, să contribuie la îmbunătățirea stării  de sănătate a populației prin implicarea farmacistului în prevenție și colaborarea cu medicul. Dacă s-ar reuși acest deziderat farmacia rurală s-ar revigora și mulți farmaciști s-ar orienta spre mediul rural.

Rep.: Cum vedeți viitorul tinerilor farmaciști, în calitate de președinte al Colegiului Farmaciștilor Mureș?

N.L.: Eu îi sfătuiesc să acceseze tot ceea ce se numește specializare la nivelul domeniului farmaceutic, fie prin programele de specializare postuniversitare de tip rezidențiat, fie masterat, dar și prin acele cursuri de competență care vor veni. Domeniul farmaceutic, în care un farmacist poate să practice, este unul vast. Desigur, nu există doar farmaciile în județul Mureș, există si o industrie puternică unde lucrează mulți farmaciști, avem farmaciști în marketing, management, în instituții ale statului, învățământ și cercetare, avem o universitate puternică ,care se dezvoltă continuu și își dezvoltă partea  de cercetare, unde pot fi implicați  farmaciști tineri, și, nu în ultimul rând, antreprenoriatul reprezintă o opțiune pentru farmaciști.

A consemnat Arina TOTH

 

De asemenea, verificati

Interviu. Asociația Caritas-peste trei decenii de angajament social în slujba comunității. Află ce servicii oferă

Distribuie Asociația Caritas Alba Iulia este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 1990 de Arhiepiscopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.