Buget propice pentru investiții în 2022, la Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 497 Vizualizări

Buget propice pentru investiții în 2022, la Târgu Mureș

În anul 2022 Primăria municipiului Târgu Mureș va avea un buget de venituri în sumă de 627,8 milioane de lei și un buget de cheltuieli în cuantum de 655,9 milioane de lei. Bugetul a fost adoptat de către Consiliul Local Târgu Mureș în data de 9 februarie 2022, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru.

Potrivit primarului municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, bugetul anului 2022 înregistrează ”o creștere în ceea ce privește veniturile orașului cu 20%”, sumă ”care se regăsește deja în investiții și reparații.”

”Față de 2021 când am avut 36 de milioane de lei destinate investițiilor acum avem 60 de milioane de lei din bugetul local pentru investiții, la reparații de la 26 de milioane de lei bugetul va crește la 35 de milioane de lei. Vom avea aproape 100 de milioane de lei pentru investiții și reparații, aproape dublu comparativ cu anul anterior. Această creștere majoră va fi resimțită și de către târgumureșeni, ceea ce înseamnă eficientizarea bugetului, după ce am plătit datoriile moștenite în acest an putem destina veniturile orașului exclusiv pentru investiții, reparații și dezvoltare”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Soós Zoltán.

Cum va fi utilizat excedentul bugetar

Explicații despre utilizarea excedentului bugetar al anului 2021 au fost furnizate de către ec. Florin Crăciun, director executiv al Direcției Economice din cadrul Primăriei municipiului Târgu Mureș.

”Din excedentul anului trecut, pentru echilibrarea secțiunii de ”Dezvoltare”, am folosit doar 20 de milioane de lei. Mai sunt 8 milioane de lei rămași în rezervă în momentul de față. Avem, după cum se cunoaște, un proiect de bugetare participativă, în care orice cetățean sau reprezentanți ai societății civile din orașul nostru pot veni cu anumite propuneri. Avem rezervați acești bani care vor fi folosiți fie pe secțiunea de ”Dezvoltare” fie pentru ”Reparații curente”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, ec. Florin Crăciun.

Proiecte din fonduri externe

Totodată, ec. Florin Crăciun a menționat că Primăria municipiului Târgu Mureș acordă o atenție deosebită proiectelor finanțate prin intermediul fondurilor externe nerambursabile.

”De precizat este faptul că unele proiecte din fonduri externe nerambursabile din acest an se bazează pe contracte de furnizare semnate încă din anul trecut. Mă refer aici la livrarea celor 32 de autobuze electrice de 12 metri lungime, cu stațiile de încărcare aferente, un proiect în valoare de 98 de milioane de lei, la care se adaugă un contract semnat din care ar trebui să se livreze 15 autobuze de 10 metri și stațiile de încărcare aferente, din care, în acest an, se va livra un autobuz și toate stațiile de încărcare. Valoarea se situează la aproximativ 11 milioane de lei. Sperăm să avem o execuție bugetară foarte bună și pe partea de proiecte din fonduri externe nerambursabile. La acest capitol mai sunt și lucrări la Liceul ”Gheorghe Șincai”, la creșa de pe strada Apaductului și la grădinița din cartierul Belvedere, unde proiectele tehnice sunt aproape de finalizare putând demara în acest an execuția lucrărilor. Ne propunem să avem execuția în 2022. Valoarea este de 4-5 milioane de lei, în funcție de modul în care avansează lucrările. Per total, sperăm să avem o execuție bună în acest an și în ce privește proiectele din fonduri externe, noi estimând o valoare de 115-120 de milioane de lei din totalul de 171 de milioane de lei”, a explicat ec. Florin Crăciun.

Bugetul de salarii, majorat doar pe hârtie

În ceea ce privește bugetul alocat cheltuielilor de personal, acestea s-au majorat de la 103,8 milioane de lei în 2021 la 125,5 milioane de lei în 2022. Majorarea va fi însă doar pe hârtie deoarece suma propusă include bugetarea tuturor posturilor, inclusiv a celor vacante, în conformitate cu articolul 26 din Legea 273/2006 privind finanțele publice locale.

”În ceea ce privește cheltuielile de personal precizez că acestea nu au crescut, doar că în acest an eram obligați să cuprindem toate posturile vacante ca și posturi existente. Nu înseamnă că vor fi cheltuiți mai mulți bani, dar trebuie să apară în buget, pe parcursul anului noi declarăm că aceste posturi sunt vacante și vom putea regrupa banii pentru investiții și reparații în continuare, deci nivelul de salarizare din cadrul Primăriei nu va crește”, a explicat primarul municipiului Târgu Mureș.

”Anul trecut am avut o execuție pe cheltuieli de personal în valoare de 103.898.946 de lei, cu aproximativ 2 milioane lei mai puțin decât execuția anului 2020, iar în proiectul de buget propus în dezbatere pentru acest an suma este de 125.598.000 de lei. Aceasta include bugetarea tuturor posturilor, inclusiv cele vacante, în  conformitate cu articolul 26 din Legea 273/2006 privind finanțele publice locale. Am inclus în buget și voucherele de vacanță, conform Legii bugetului; în anul 2021, acestea nu s-au achitat/bugetat. Vom înainta Consiliului Local structura actuală de personal, urmând ca acesta să decidă numărul de posturi bugetate, și dacă va fi raportat la numărul total al posturilor ocupate sau și la cele vacante, care sunt momentan neocupate. Cert e că, în momentul de față, organigrama Primăriei Municipiului Târgu Mureș nu este ocupată în întregime, ci în proporție de aproximativ 85%. Conform articolului 26 din Legea 273, Consiliul Local va decide dacă rămânem cu aceste sume bugetate sau dacă le vom reduce la numărul de posturi care va fi aprobat pentru anul 2022”, a completat directorul executiv al Direcției Economice din cadrul Primăriei municipiului Târgu Mureș.

Detalii despre venituri și cheltuieli

Veniturile bugetului local prognozate a se realiza în anul bugetar 2022 sunt în sumă totală de 627.898.000 de lei.

”Volumul veniturilor proprii este în sumă de 369.932.993 de lei, fără a se lua în calcul veniturile din valorificarea unor bunuri. Sumele rezultate din vânzarea, în condiţiile legii, a unor bunuri aparţinând domeniului privat al unităţilor administrativ-teritoriale precum și donațiile și sponsorizările constituie integral venituri ale bugetelor locale şi se cuprind în secţiunea de dezvoltare, prin rectificare bugetară locală, numai după încasarea lor. Veniturile proprii prognozate pentru anul 2022 au fost fundamentate la nivelul încasărilor din cursul anului 2021, cu excepția cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru care s-a estimat o creștere cu 17,65% faţă de anul precedent. Conform Situației privind calculul sumelor/cotelor buget 2022 primite de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mureș conform anexei la Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 8/2022, s-a estimat suma de 252.425.000 de lei reprezentând cotele defalcate din impozitul pe venit”, se precizează în Referatul de aprobare aferent proiectului de hotărâre.

În ceea ce privește subvenţiile de la bugetul de stat şi de la alte bugete s-a prognozat suma de 67.606.650 de lei, ”pe baza sumelor încasate în anul 2021, și pe baza estimărilor sumelor  primite de la bugetul de stat necesare susținerii derulării proiectelor finanțate din Fonduri Externe Nerambursabile postaderare”, iar sumele primite de la Uniunea Europeană  sunt în valoare de 140.994.357 de lei, ”sume ce sunt prognozate a se încasa, conform bugetului proiectelor cu finanțare nerambursabilă aflat în derulare și a celor care urmează să fie implementate în cursul anului 2022.”

Cheltuielile bugetului local prognozate a se realiza în anul bugetar 2022 sunt în sumă totală de 655.968.000 de lei, structurată ”conform clasificației funcționale pe părţi, capitole, subcapitole și conform clasificației economice pe titluri, articole și alineate, dup caz.”

”Cheltuielile cu reparaţiile curente propuse a se realiza în cursul anului 2022 sunt în valoare totală de 39.733.000 de lei și credite de angajament în valoare totală de 39.210.000 de lei”, se menționează în același Referat.

Totodată, la nivelul municipiului Târgu Mureș pentru anul 2022 au fost identificate de către executiv proiecte de investiții prioritare, valoarea acestora fiind în sumă de 64.557.000 de lei și credite de angajament în valoare de 102.711.700 de lei.

”Investițiile se cuprind la fiecare capitol bugetar, în conformitate cu creditele de angajament şi cu duratele de realizare a investiţiilor”, se precizează în același Referat.

În ceea ce privește bugetul activităților și instituțiilor finanțate integral sau parțial din venituri proprii al Unității Administrativ Teritoriale – Municipiul Târgu Mureș pe anul 2022 acesta este în valoare de 29.029.000 de lei, iar bugetul creditelor interne al instituției este în cuantum de 5.716.514.000 de lei.

În cadrul aceleiași ședințe extraordinare de lucru din data de 9 februarie 2022, consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat utilizarea excedentului anual al bugetului local al Unității Administrativ Teritoriale – Municipiul Târgu Mureș rezultat la încheierea exercițiului bugetar 2021, în cuantum de 28.070.312 de lei.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE