J’ai Bistrot și Office alături de Ucraina Social
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 231 Vizualizări

J’ai Bistrot și Office alături de Ucraina

Reprezentanții localului J’ai Bistrot din Târgu Mureș s-a alăturat campaniei de strângere de provizii destinate refugiaților inițiată de Liga Studenților Târgu Mureș, punând la dispoziție spațiul barului de pe terasă, ca un loc intermediar pentru cei care doresc să ofere ajutor refugiaților din Ucraina. Donațiile pot fi aduse în intervalul 10.00 – 22.00, în fiecare zi.

„Am văzut că lucrurile încep să se complice destul de mult și că oamenii încep să vină, există inițiative dar sunt un pic mai dezorganizate să zicem așa, și atunci ne-am uitat că la Office și alte persoane au început să strângă, și cei de la Liga Studenților. Am zis că punem la dispoziție spațiul din barul de afară să le fie mai ușor oamenilor să vină la noi decât să meargă la Ligă în Cornișa. Inițial am luat exact mesajul lor unde ziceau că trebuie medicamente de primă necesitate, haine, obiecte de încălzire, sanitare și un lucru important este că este nevoie de donații în cash pentru combustibil. Încercăm să facem lucrurile mai simplu din punct de vedere birocratic pentru ca oamenii să nu trebuiască să meargă prin organizații și așa mai departe, cine trebuie să meargă la graniță, merge și îi dăm banii pentru asta”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Ovidiu Mărginean, administratorul localului.

„Să nu fie doar un entuziasm de început”

Donațiile în bani se pot realiza și prin transfer bancar în contul Ligii Studenților, RO18BTRL02701205P4937700, cu specificarea „Donație Ucraina” la detaliile plății, reprezentanții Ligii angajându-se să publice în mod transparent toate sumele de bani strânse în acest scop, dar și felul în care ele au fost. 

Un lucru foarte important, menționat de Ovidiu Mărginean, este faptul că oameni trebuie să fie conștienți că situația actuală poate dura mai mult timp, astfel încât inițiativa de a oferi ajutor nu trebuie să se risipească.

„Să nu fie doar un entuziasm de început. Se pare că cei care ajung acum în țară aveau resursele necesare să facă un drum și să plece în vest la rude, prieteni, etc. Încă sunt foarte multe persoane care au rămas blocați în orașe iar pentru ei se așteaptă să se facă niște coridoare umanitare ca să vină spre noi sau spre Polonia sau Ungaria. Atunci vor veni refugiați care vor avea mare nevoie de ajutor”, a mai transmis Ovidiu Mărginean.

Punct de colectare la Clubul Office

Cu același gând proprietarul localului Office, Andrei Petrinca împreună cu Ștefana Roman, Ioana Șerban și alți colegi generoși, au demarat o acțiune de colectare a proviziilor pentru cetățenii ucraineni. În acest sens, luni, 28 februarie, va pleca spre granița Sighet un transport cu ajutoare colectate prin generozitatea locuitorilor orașului Târgu Mureș.

„În seara aceasta în jurul orei șase, șapte se vor încărca ce s-a adunat până acum, apoi lucrurile vor merge la centrul de sortare pe Pandurilor la Catedrală. În zilele următoare asta va fi rutina în funcție de ce, cât și dacă va mai fi nevoie. S-a publicat o listă cu ceea ce avem nevoie pe moment. Haine, deocamdată din ce informații avem de la graniță, sunt destul de greu de transportat pentru că sunt voluminoase. Eu am luat legătura cu niște ONG-uri din Maramureș care fac incursiuni în Ucraina în adăposturi, în zone izolate și le duc lucruri mici dar esențiale: medicamente, pachete cu pampers, baterii, lucruri care pot fi ușor transportate pentru că sunt niște acțiuni de gherilă, se infiltrează, merg pe jos, cam cum vedem în filme”, a transmis Andrei Petrinca, proprietarul Clubului Office.

Din donațiile în bani se vor achiziționa generatoare, defibrilatoare mobile, mijloace de încălzire automată, purificatoare de apa, instrumente de descarcerat, căști de protecție, garouri, canule nazofaringiene, Motorola OP 4801e walkie-talkie, lucruri costisitoare și atât de necesare celor de peste graniță. Proprietarul Clubului Office insistă ca donațiile în bani să fie făcute exclusiv prin transfer bancar pentru a nu apărea suspiciuni cu privire la cheltuirea acestora. Donațiile în bani se pot face în contul: RO39 BREL 0005 5127 8182 0100, respectiv pe  Revolut, Ioana Ștefana Roman, 0745 220 018 revolut.me/ioanas37dy.

Andrei Petrinca va sta timp de două, trei zile la frontieră pentru a oferi ajutor persoanelor în nevoie. În acest timp, la Office se vor putea aduna în continuare provizii în intervalul orar 17.00 – 19.00 pentru zilele de weekend, respectiv 14.00 – 19.00 pentru restul săptămânii.

Ce este necesar în prezent

Pampers copii (toate vârstele) și adulți, șervețele umede copii, hrană copii, alimente de baza (conserve), baterii AAA, AA, baterii rotunde CR2032, 25, AG 12, etc (tip ceas de mână), saci de dormit, izopren, plapume, butelii de gaz pentru încălzit apa, instrumente de iluminat, paturi termice, apa 0,5 L, medicamente și vitamine: analgezice, antiseptice, feșe, seringi, bandaje, manusi chirurgicale, antiinflamatoare, dezinfectant, Betadina unguent, Baneocin pudră, comprese sterile, Panadol, Paracetamol, Nurofen, bandaje hemostatice, genți sanitare, foarfece atraumatice.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE