Home / Slider / A început primăvara. Ți-ai ales baba?

A început primăvara. Ți-ai ales baba?

Distribuie

Ziua de 1 martie deschide primăvara și ciclul babelor, cele 9 zile până la sărbătoarea celor 40 de mucenici. În această zi copiii, fetele și femeile poartă mărțișoare confecționate din șnur, împletit din două fire de culori diferite, de obicei roșu și alb, cu ciucuri. De obicei, Mărțișorul era dăruit de mame copiilor, înainte de răsăritul soarelui, și era purtat până la 9 martie sau toată luna martie. Simbolistica culorilor este una magică, culoarea roșie simbolizează sângele, fiind culoarea ce apără de deochi, în credințele populare, evidențiindu-se astfel rolul de amuletă a mărțișorului purtat în aceste zile periculoase pentru sănătatea oamenilor, mai ales a copiilor. Mulți considerau mărțișorul ca fiind funia anului, simbolizând deci anul care începea primăvara (până în secolul al XVIII-lea la noi), astfel împletirea dintre firul roșu și alb este considerată de unii etnologi ca o îmbinare a celor două anotimpuri antagonice din timpul anului, vara și iarna, iar după alții zilele și nopțile din cursul anului, mai ales că uneori mărțișorul era alcătuit dintr-un fir de lână alb și unul negru.

Cele 9 babe

Despre Baba Dochia, sărbătorită de 1 martie, circulă o serie de legende care povestesc drumul acesteia cu oile la păscut pe munte și transformarea ei în stană de piatră după 9 sau 12 zile. Se povestește că Baba Dochia și-a trimis nora să culeagă fragi sau să spele lâna, pe cea neagră s-o facă albă, după alte variante. Nora ei, cu ajutorul unui moșneag, găsește fragi copți în mijlocul iernii și-i aduce Babei Dochia, iar aceasta crezând ca a venit primăvara, își ia cele 9 sau 12 cojoace și merge cu oile la munte. Pe drum se face cald sau plouă și-și aruncă pe rând cojoacele, dar la sfârșit vine un ger năpraznic care o îngheață. Multe din astfel de legende explică stâncile cu forme neobișnuite din munți, multe cu forme umane, cum sunt Babele din Bucegi sau din Ceahlău, ori din alte părți ale țării.

În zona noastră, oamenii obișnuiesc să își aleagă o zi din cele nouă zile ale babelor, care încep la 1 martie, pentru a afla cum îi va merge în anul respectiv, după cum va fi vremea în acea zi.

La Ibănești-Pădure, după cercetările lui Ioan Mușlea, în perioada interbelică, ziua de 1 Martie, ziua Babei Dochia, era considerată ”capu primăverii” și se semănau primele legume: ceapa, varza, salata, usturoiul.

Cele 9 zile de la începutul lunii martie sunt numite peste tot zilele babelor, datorită vremii schimbătoare asemenea firii femeiești. Aceste zile de început de primăvară sunt un prilej bun pentru tot felul de prevestiri, de la cele meteorologice până la cele legate de viitor.  În zona Reghinului, la Sântu, după consemnările lui Traian Gherman , la începutul secolului XX, se credea că e bine dacă încep zilele babelor înainte de 9 martie, căci dacă ies după 9 martie, atunci va bate vântul până la Sf. Gheorghe.

La Lăscud, în zona Târnavelor, se credea că așa cum va fi vremea de 9 martie, așa va fi timp de 40 de zile. În multe locuri din Transilvania și la noi pe Valea Gurghiului se credea că dacă plouă în ziua de 40 de sfinți atunci va ploua 40 de zile, iar dacă va fi vreme bună tot așa va fi în următoarele 40 de zile, potrivit informațiilor furnizate de Laura Pop, cercetător la Secția de Etnografie și Artă Populară, Muzeul Județean Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.