Home / Slider / DOCUMENT. Pregătiri de război în Mureș! Liste speciale întocmite de autorități

DOCUMENT. Pregătiri de război în Mureș! Liste speciale întocmite de autorități

Distribuie

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă, în rândurile de mai jos, un document transmis marți, 1 martie 2022, medicilor de familie din județul Mureș de către conducerea Direcției de Sănătate Publică a Județului Mureș, prin dr. Iuliu Moldovan, directorul executiv al instituţiei.

Potrivit documentului, medicilor de familie mureșeni li se solicită să întocmească, până în data de 11 martie 2022, liste cu cetățenii români bărbați care au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și care sunt înregistrați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar.

Solicitarea conducerii Direcției de Sănătate Publică a Județului Mureș a fost făcută cu invocarea articolului 3 din Legea nr. 395/2005 unde se specifică faptul că ”pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și a stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie.”

Contactat joi, 3 martie, dr. Iuliu Moldovan, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a județului Mureș, a confirmat autenticitatea documentului intrat în posesia Zi de Zi și a precizat că va fi în măsură să furnizeze declarații oficiale doar după ce conducerea Ministerului de resort va stabili conținutul mesajului care să fie transmis populației pe această temă.

MApN: ”Demersurile procedurale în acest caz sunt unele de rutină”

Tot joi, 3 martie, Biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale a publicat, pe pagina de Facebook a instituției, un comunicat intitulat ”Speculații cu privire la precesul de încorporare din județul Mureș”, pe care îl redăm, integral, în rândurile de mai jos.

”Noi documente de corespondență între instituții publice cu atribuții în procesul de gestionare a fluxului de evidență pentru rezerva de mobilizare a Armatei României sunt distribuite în spațiul public drept așa-zise dovezi ale unor pregătiri pe care autoritățile le-ar face în contextul situației de securitate din Ucraina.

De data aceasta, sunt prezentate două documente: o adresă a Centrului Militar Mureș către Direcția de Sănătate Publică Mureș, prin care se solicită actualizarea datelor medicale ale cetățenilor încorporabili și a rezerviștilor, precum și adresa trimisă de DSP către medicii de familie din acest județ în vederea furnizării acestor date.

Facem precizarea că această actualizare de date se realizează în fiecare an, în conformitate cu prevederile din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Temeiul legal pentru solicitarea acestor date rezidă din articolul, 40 alineatul (2) din actul legislativ menționat, care precizează că „evidenţa militară a cetăţenilor încorporabili şi a rezerviştilor reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate pentru cunoaşterea şi actualizarea datelor referitoare la identitatea, pregătirea profesională, militară şi de specialitate, ocupaţia, locul de muncă, domiciliul şi situaţia medico-militară a acestora”.

Periodicitatea acestor demersuri este prevăzută la articolul 47 din aceeași lege: „Direcţiile sanitare judeţene şi ale municipiului Bucureşti întocmesc şi transmit centrelor militare anual, până la data de 1 noiembrie, tabele nominale cu cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au fost înregistraţi cu afecţiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar”.

Ca atare, demersurile procedurale în acest caz sunt unele de rutină, care se derulează anual și, evident, nu au legătură cu conflictul din țara vecină.

Reiterăm faptul că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat. Reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, când executarea serviciului militar devine obligatorie (articolul 3 din legea menționată).”

Dr. Ileana Mihăescu: ”Astfel de situații nu ni s-au mai cerut, eu sunt de 40 de ani în sistem”

Vineri, 4 februarie, afirmația comunicatorilor MApN cum că ”această actualizare de date se realizează în fiecare an” au fost demontate de către președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Ileana Mihăescu, care a declarat că de 40 de ani de când activează ca medic de familie nu s-a mai confruntat cu o situație similară cu cea din acest an, când medicilor de familie mureșeni li s-au cerut liste cu persoanele inapte să satisfacă stagiul militar.

”Astfel de situații nu ni s-au mai cerut, eu sunt de 40 de ani în sistem, nu am făcut niciodată astfel de situații. Ni s-au cerut persoane vulnerabile, când  se anunțau valuri extraordinare de frig sau de căldură excesivă, dacă avem persoane vulnerabile, să le punem pe listă, dar care sunt apți-inapți pentru stagiu militar sau pentru încorporare, niciodată”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, dr. Ileana Mihăescu.

Medicii de familie nu au dreptul de a stabili cine e inapt pentru serviciul medical

Președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș a mai afirmat un lucru foarte important, și anume că medicii de familie nu sunt în măsură să ”eticheteze” pacienții cu calificativul de ”apt” sau ”inapt” pentru serviciul militar.

”În primul rând, medicii de familie nu au dreptul legal și profesional de a scrie pe niciun document ”apt” sau ”inapt.” Noi putem să dăm eventual pacienților la cerere adeverințe cu afecțiunile cronice cu care ei sunt în evidență, dar aptitudinea pentru orice fel de activitate care presupune inclusiv încorporare e la medicii de medicina muncii, la medicii sportivi pentru copii care fac sport. Noi nu avem acest drept profesional, dacă punem apt pentru ceva suntem pasibili la malpraxis”, a explicat dr. Ileana Mihăescu.

Niciun medic de familie mureșean nu va întocmi tabelele solicitate de Armată

Nu în ultimul rând, președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș a mai spus că medicii de familie mureșeni nu vor întocmi tabelele solicitate de către Armată, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Mureș.

”Noi, la nivel de organizație județeană am decis că nu facem astfel de tabele. Nu vom face astfel de tabele. Am primit adresele și vom spune ”pas.” E suficient că au intrat în panică o mulțime de bărbați tineri gândindu-se că scopul acestei liste este să vadă pe cine trimit în situații de criză”, a precizat dr. Ileana Mihăescu.

Anchetă anunțată de ministrul Apărării

Joi seara, la Digi 24, ministrul Apărării din România, Vasile Dîncu, a vorbit despre cazul existent în Mureș, județ în care medicii de familie au primit o adresă din partea Direcției de Sănătate Publică Mureș, la solicitarea Centrului Militar din Mureș, pentru a raporta ”cetățenii români bărbați care au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și care sunt înregistrați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar.”

„Aceștia erau niște întârziați, care ar fi trebuit până la 1 noiembrie să-i scoată, cum se face în fiecare an, pe cei inapți de pe lista bărbaților care au făcut stagiul militar. Și atunci, întreabă la Direcția Medicală, care merg la medicii de familie: care din bărbații pe care îi aveți în evidență au suferit de boli sau lucruri care îi scot din zona mobilizabilă?”, a spus ministrul Apărării.

„Am declanșat o anchetă să vedem nu respectarea legii, ci să vedem capacitatea de gândire a oamenilor, pentru că lucrul care m-a supărat și pe mine a fost acela că acel funcționar de la un centru militar nu s-a gândit că în această situație, a cere asta medicilor de familie îi va speria pe toți. Nu s-a gândit la asta, pentru că este obligația lui legală. Mi-a răspuns unul dintre șefi: îi era frică să nu fie sancționat, pentru că el trebuia să dea situația și erau câteva județe care nu au completat această situație până la 1 noiembrie 2021, că era de anul trecut, și pe acești restanțieri s-a grăbit să-i aducă în văzul opiniei publice acum”, a mai spus Vasile Dîncu. 

Alex TOTH

Foto: https://ro.depositphotos.com/home.html


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.