INTERVIU: Hairstylistul Matei Hunor, despre arhitectura părului Altele
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 834 Vizualizări

INTERVIU: Hairstylistul Matei Hunor, despre arhitectura părului

A început să se tundă singur fiind uneori nemulțumit de „cum îl tundeau alții”, primind feedback-uri pozitive din partea prietenilor. Dar cum nu oricine care își realizează acasă tunsori se și pricepe, Matei Hunor este exemplul de „așa da” fiind un talent nativ orientat spre estetica frumosului, realizând de opt ani în echipa BebeVejaHairstyling lucrări demne de laude și premii. Ca atare, din 2014 a început drumul care l-a împlinit și l-a fericit cu obținerea unor premii de mare onoare. În 2017 a fost finalist al concursului National Trend Vision Award (NTVA) la categoria „Culoare/Styling”, în 2019 a câștigat marele premiu „Gold Award”, mai apoi în 2020 în cadrul aceluiași concurs, NTVA, Editorial Look by Sebastian a obținut „Platinum Award” pentru ca imediat să aducă la Târgu Mureș, în 2021 „Bronze Award” la etapa internațională. Și dacă nu era de ajuns, aproape simultan, a mai obținut „Gold Award” în 2021 la etapa Națională a concursului National Tend Vision, Editorial Look by Sebastian, în anul 2021.

În afară de hairstyling, participanții la concurs trebuie să aibă o viziune de ansamblu asupra prezentării lucrării, unde acest concept trebuie să conțină o continuitate în ceea ce privește alegerea modelului, îmbrăcăminte, machiaj, atitudine, sau așa cum spune el, „trebuie să transmiți o emoție prin ceea ce prezinți. Multă lume vede o simplă textură în păr și zice că nu e mare lucru dar de fapt toată imaginea contează. Nu e numai concurs de păr”. Am povestit cu Matei la o budincă cu apă de trandafiri despre parcursul lui și vă invit să îl cunoașteți.

Pornind de la învățăturile lui Sassoon

Matei nu spune lucruri mari despre el, fiind un tip modest dar care transmite o energie excelentă și un calm care te inspiră. Nu e de mirare că unele cliente vin uneori la salon pentru a se încărca din resurselele lui, având încredere totală tehnica pe care o stăpânește foarte bine. Una dintre marile calități ale unui hairstylist este ascultarea, lucru de care Matei dă dovadă:  „Am observat că foarte multe cliente nu vin neapărat să își facă părul, vin mai mult pentru povești. Eu eram foarte tăcut la început. Și când făceam cursurile îmi spuneau trainerii că degeaba sunt eu foarte bun în ceea ce fac, dacă nu vorbesc. Eu sunt pe ideea că eu îmi fac treaba și cine vine la mine vreau să vină pentru ce fac. Dar m-am obișnuit. Seara când ajung acasă nu mai am chef de povești…”

lyfe

A vrut să urmeze cursurile Facultății de Arhitectură dar iată că viața la adus în zona de „micro-arhitectură” unde construiește din foarfecă încrederea clienților. Matei s-a dezvoltat pornind de la conceptul realizat de Vidal Sassoon, un stilist britanic, om de afaceri și filantrop. El a fost remarcat pentru repopularea unei coafuri geometrice simple, decupate, numită bob cut, purtată de designeri de modă celebri, inclusiv Mary Quant și vedete de film precum Mia Farrow, Goldie Hawn, Cameron Diaz, Nastassja Kinski și Helen Mirren. După ce și-a dezvoltat o reputație pentru croielile sale inovatoare, s-a mutat la Los Angeles la începutul anilor 1970, unde a deschis primul lanț de saloane de coafură la nivel mondial, completat de o linie de produse pentru tratarea părului.

„El a fost cel mai mare. A inventat niște tehnici de tunsoare cu care a realizat niște forme care nu au mai existat înainte. Noi am învățat tehnicile astea și mergem pe ideea lui. El e cumva idolul meu, dar mai sunt și alții pe care îi urmăresc”, spune Matei.

„Românii sunt foarte apreciați afară”

 Matei spune că există o tendință conservatoare în rândul târgumureșenilor în ceea ce privește deschiderea la nou, dar el încearcă să educe acest lucru. El spune că oamenii se tem de părerea celorlalți. „Noi românii suntem foarte apreciați afară, că suntem priviți ca fiind foarte buni dar tot timpul ni se zice: sunteți buni dar sunteți old school. Cel mai greu e să găsești calea de mijloc, și cam asta încerc să fac, să fie bine”. 

Există multe femei care și-ar dori un anumit tip de hairstyling dar care nu știu dacă li se potrivește. Matei este de părere că este foarte importantă atitudinea cu care îți porți tunsoarea, indiferent de ceea ce alegi. Încurajează încrederea în sine, dar în același timp ne explică faptul că este în responsabilitatea stilistului să te îndrume către o anumită zonă, fiind foarte important ca o clientă să iasă pe ușa salonului fericită și cu încredere de sine. „Dacă ne ghidăm după tendințele noi, nu mai trebuie să luăm în considerare formele feței, ideal ar fi ca tu să te simți bine cu orice. La noi încă nu prea funcționează asta”, și atunci Matei ghidează clientele spre a alege o coafură cu care să se simtă bine. Stilistul mureșean spune că este importantă atitudinea cu care porți o tunsoare, având o intuiție în ceea ce privește rezultatul final: „când intră o persoană în salon, îmi dau seama dacă e „da” sau „nu”, dar nu știu de ce. Povestind cu clienta îmi dau seama dacă i se potrivește ceva sau nu. Sunt foarte direct și spun că nu fac ceva ce mi se pare că nu se potrivește. Oricum, o clientă dacă este foarte hotărâtă merge a doua zi și își face tunsoarea pe care și-o dorește și pe urmă vine la mine și zice „ai avut dreptate”, și atunci clienta aceea e câștigată pe viață”.

„Bărbații au devenit mai exigenți”

Matei povestește despre diferența de abordare între femei și bărbați. El a observat că bărbații au devenit mult mai exigenți decât femeile. „Chestia asta de îngrijire este comună, adică cine investește în asta. Diferența, pare ciudat, dar marea majoritate crede că e mai ușor să lucrezi cu bărbații dar mie nu mi se pare. Când am mai mulți băieți într-o zi, poate fi greu. Contează fiecare milimetru, sunt foarte atenți, fiecare șuviță să fie așezată cum trebuie. Băieții nu vin neapărat pentru povești. Ei vin pentru păr”. 

Tânărul specialist spune că este foarte important ca din rutina zilnică de îngrijire a părului nu ar trebui să lipsească un ulei hidratant. De asemenea, Matei este generos cu clientele sale și le învață cum să își îngrijească părul acasă: „le pun placa în mână și le arăt. Chiar le învăț unele trucuri, cum să își întoarcă puțin bretonul, cum să folosească peria, ca să le fie bine și acasă, că asta e important. Încerc și din tunsoare să fac părul să se așeze cât de natural și de firesc, și la bărbați și la femei ca să nu trebuiască să folosească neapărat multe produse ca părul să fie cât de sănătos, cât de natural că asta este important”.

Matei Hunor urmează să participe în continuare la competiții naționale și internaționale, pentru că așa cum spune, a prins acest microb: „nu te mai poți lăsa, îmi place. Anul trecut nu am vrut să particip pentru că am simțit că nu am inspirația necesară și pe ultima sută m-am gândit că o să îmi fie ciudă dacă nu particip”. Până atunci, îl găsiți pe Matei Hunor la Salonul Danielle Royal, unde vă așteaptă să vă descoperiți încrederea și look-ul natural frumos. 

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE