Cu un zâmbet mai aproape de sănătate, campanie despre sănătatea orală Sanatate
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 292 Vizualizări

Cu un zâmbet mai aproape de sănătate, campanie despre sănătatea orală

Ministerul Sănătății finanțează și organizează în luna martie campania pentru sănătatea orală cu numele „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, care aduce în atenția publică problematica sănătății orale pentru elevii din clasele 0-4. Potrivit paginii web a Direcției de Sănătate Publică Mureș (DSP), www.aspms.ro, campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate” vizează creşterea numărului de elevi informați pentru formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

Campania pentru sănătatea orală este desfășurată în contextul celebrării în data de 20 martie a Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI), sărbătorită anual. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică. 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 90% din populaţia lumii suferă în cursul vieţii de afecţiuni orale şi multe dintre acestea pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii. Ziua Mondială a Sănătăţii Orale aduce în atenția opiniei publice și a profesioniștilor aceste probleme și promovează intervenții eficiente.

Cariile și boala peridontală boli frecvente ce amenință sănătatea orală

„Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

Ultimul studiu cu 4592 de respondenți efectuat în România de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică referitor la evaluarea practicilor privind menținerea sănătății orale arată că  în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți 8 % dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7 % se spală mai puțin de două minute pe dinți doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute. Numai 70,2 % din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților doar 28,2 % schimbă lunar periuța de dinți”, informează pagina Direcției de Sănătate Publică Mureș.

Conform aceleiași surse, referitor la mijloacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9 % nu utilizează pastă de dinți, doar 57,3 % utilizează o pastă de dinți cu fluor, 24,7 % folosesc doar periuta de dinți, 55,6 % folosesc apa de gură și 29, 5 % ața interdentară, un procent relativ mare, de 48,7 % utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale iar 24,9 % folosesc scobitori.

Potrivit statisticilor, în ceea ce privește starea de sănătate orală doar 27,6 % dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinților și doar 15,9 % se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. De asemenea doar 50,4 % dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4 % nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61,3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice iar 20,1 % dintre participanții la studiu fumează

Servicii stomatologice decontate de CNAS pentru sănătatea orală

Potrivit analizei de situație în spectrul sănătății orale publicată pe pagina web a DSP Mureș, Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate, (CNAS) deconteaza cheltuieli ale serviciilor stomatologice, conform Pachetului de servicii de medicină dentară care include condițiile de acordare.

Astfel, serviciile de medicină dentară prevăzute în pachetul de servicii de bază pentru sănătatea orală, pot fi efectuate de oricare dintre medicii dentişti, respectiv: decondiţionarea tulburărilor funcţionale prin aparate ortodontice, inclusiv tratamentul angrenajului invers prin inel/gutiere + bărbiţă şi capelină, aparate şi dispozitive utilizate în tratamentul malformaţiilor congenitale și reparaţie aparat ortodontic.

Reparația aparatului ortodontic se acordă numai de medicii de specialitate în ortodonţie şi ortopedie dento-facială și se decontează pentru tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă. 

Servicii de Urgență

Serviciile de medicină dentară de urgenţă prevăd: tratamentul de urgenţă al traumatismelor dento-alveolare/ dinte, pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale – prin incizie – cu anestezie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie, Chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei (în situaţia în care nu se efectuează în aceeaşi şedinţă în care a fost extras dintele respectiv), decapuşonarea la copii, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparaţie proteză (se acordă o dată pe an), rebazare proteză (se acordă o dată pe an), reparaţie aparat ortodontic (se decontează pentru tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă și se acordă numai de medicii de specialitate în ortodonţie şi ortopedie dento-facială).

Serviciile dentiștilor

Dentiştii acordă numai serviciile de consultaţie ce include modelul de studiu, după caz, controlul oncologic stomatologic, evidenţierea plăcii dentare prin colorare, după caz şi igienizarea bucală (se acordă o singură consultaţie la un interval de 12 luni pentru un asigurat peste 18 ani şi o consultaţie la 6 luni pentru copii până la 18 ani),  tratamentul cariei simple, obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei, pansament calmant/drenaj endodontic, sigilare/dinte (o procedură decontată la 2 ani).

De asemenea, medicii de medicină dentară pot efectua radiografii dentare (retroalveolară şi panoramică) cuprinse în anexa nr. 17 la Ordinul MS/CNAS nr. 397/836/2018 ca o consecinţă a actului medical propriu, pentru asiguraţii pentru care este necesar a se efectua aceste investigaţii în vederea stabilirii diagnosticului, sau pe bază de bilet de trimitere de la un alt medic de medicină dentară.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE