Home / Invatamant / Oaspeți din Catalonia la Liceul Silvic Gurghiu

Oaspeți din Catalonia la Liceul Silvic Gurghiu

Distribuie

În perioada 27 februarie – 6 martie 2022, Liceul Silvic Gurghiu a primit vizita profesoarelor Maria del Carme Messeguer (Limba Latină, Greacă) și Maria del Carme Gairí (Limba Spaniolă) din cadrul INS Seròs, unitate de învățământ din Catalonia, Spania.

„Prezența celor două profesoare face parte dintr-un proiect Erasmus+, prin care profesorii din Spania sunt interesați de aspect ce țin de modul cum este organizată școala noastră pe nivele, de la pre-primar până la nivelul postliceal, metodele manageriale utilizate. De asemenea, cei doi oaspeți au dorit să afle ce metode de predare utilizăm în școală, în special metodele de predare care utilizează noile tehnologii (PBL și CLIL), sau alte metode tradiționale de predare susținute de noile tehnologii, cum reușim să rezolvăm și să eliminăm posibilele conflicte datorate diversității elevilor (religie, minoritate, etc.), cum se derulează comunicarea și colaborare cu părinții și comunitatea și nu în ultimul rând cum se realizează consilierea elevilor în ceea ce privește alegerea viitoarei cariere”, a precizat ing. Marcel Mîndru, directorul Liceului Silvic Gurghiu.

Încântați de ospitalitatea gazdelor

Pe parcursul șederii, cele două profesoare au asistat atât la orele derulate în cadrul liceului din Gurghiu, respectiv cele de limbi străine, limba maghiară, latină, istorie, completate de vizite la Școala și Grădinița Glăjărie, Școala Larga, Grădinița Adrian, Școala Cașva precum și la diferite obiective din zona Văii Gurghiului, Parcul Dendrologic Gurghiu, Castelul Bornemisza, Pădurea Mociar, Mănăstirea Lăpușna.  De asemenea, cele două profesoare au fost vizitat municipiile Reghin (Firmele Gliga, SC IRUM SA, Muzeul Etnografic ”Anron Badea”), municipiul Târgu Mureș, Cetatea Sighișoara, Câmpul Cetății, Stațiunea Sovata și Salina Praid.

„Am fost încântați de primirea care ne-a fost făcută, de ospitalitatea oamenilor de aici din Gurghiu, precum și de modul cum am fost tratați de către cei din cadrul Liceului Silvic Gurghiu, atât de profesori cât și de către elevi. Am găsit aici la Gurghiu oameni foarte calzi, foarte deschiși, elevi și profesori deopotrivă. Nu cunoșteam România doar din auzite și din ce am mai citit, și pot spune că suntem extrem de încântate de ce am văzut până acum, dorința noastră fiind aceea să vedem cât mai multe lucruri. Ne interesează foarte mult anumite aspect ce țin de procesul educațional, de modul cum s-au integrat cei din alte etnii, maghiari, sași. Am rămas plăcuți impresionați să vedem că aceștia studiază în limba lor maternă. Ce am remarcat la școala din Gurghiu este faptul că metoda de predare este una mult mai tradițională decât cea din Spania, în sensul pozitiv. Cu cât se introduc tehnici noi de predare, există riscul să se piardă multe din lucrurile tradiționale, aspect cauzat în special de noua tehnologie”, a precizat Maria del Carme Gairí.

Maria del Carme Gairi

Un aspect subliniat de cei doi oaspeți a fost cel legat de de abilitățile elevilor români în ce privește aprofundarea limbilor străine.

Maria de Carme Messeguer

„Un aspect întâlnit atât la Gurghiu dar mai ales la elevii români care învață la școala noastră din Spania este faptul că prind foarte ușor limbile străine, cu precădere franceza și engleza. La școala noastră din Spania avem elevi români care sunt peste cei spanioli în ce privește acest aspect al cunoașterii limbilor străine. Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care am ținut expres să venim la o școală din România, respectiv Liceul Silvic Gurghiu. Ca și fapt inedit, elevii români care învață la școala noastră au trimis un filmuleț celor de la Gurghiu prin care le-a fost prezentată școala la care învață, inclusiv sala unde predau. Aceștia s-au declarat extrem de încântați de faptul că cele două profesoare din Spania vin în România, și au fost extrem de curioși de locul exact în care vor ajunge în România”, a precizat Maria del Carme Messeguer.

Deschidere spre inițiativele Erasmus +

Potrivit directorului Liceului Silvic Gurghiu, profesorii implicați în activitățile proiectelor Erasmus+ din cadrul școlii pe care o coordonează sunt Emilia Dan, Ionela Simona Oprea, Firuța Grama, Silviu Mircea, Alexandrina Șerban, Anca Feier, Brassai Emoke, Diana Simion și ing. Laszlo Levente.

„În perioada septembrie 2020 – august 2022 derulăm un proiect Erasmus+ de parteneriat strategic (2020-1-BG01-KA229-079066 3) cu parteneri din Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovacia. Noi sperăm ca în urma aplicării pentru mobilități Erasmus+, să reușim ca profesori din școala noastră să aibă oportunitatea de a merge în Job Shadowing în cele trei țări. În acest sens, în luna aprilie un grup format din nouă elevi și trei profesori vor pleca în Polonia în cadrul planului de activități al Programului Erasmus+”, a precizat ing. Marcel Mîndru.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.