Dumitrița Gliga: ”Sprijinim producătorii locali şi protejăm mediul” Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 264 Vizualizări

Dumitrița Gliga: ”Sprijinim producătorii locali şi protejăm mediul”

Printre atâtea știri negative, am plăcerea să aduc și o veste bună. Proiectul pentru modificarea Legii achizițiilor publice și sectoriale, unde am calitatea de coinițiator și căruia i-am acordat raport favorabil în Comisia Juridică, va intra în curând în dezbaterea Camerei Deputaților.

S-a făcut astfel un pas important pentru introducerea aşa-numitului „criteriu verde” în legislaţia privind achiziţiile publice, inițiativa înscriindu-se în politicile de sprijinire a producătorilor locali, promovate de către PSD.

Legislația actuală cu privire la achizițiile publice și sectoriale oferă posibilitatea autorităților contractante să aplice factori de evaluare cu privire la protecția mediului, fără a avea însă caracter imperativ, neglijându-se practic aplicarea factorilor de evaluare care au impact asupra mediului înconjurător.

În urma adoptării legii, oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic trebuie să fie însoțită și de aspecte ce aduc beneficii mediului înconjurător, unul din factorii importanți de evaluare fiind distanța fizică dintre furnizor și beneficiar.

Altfel spus, dau un exemplu ipotetic, dacă o şcoală din jud. Mureș va dori să cumpere cornuri sau mere pentru elevi, producătorii din județul nostru vor beneficia de un punctaj mai bun decât cei din Ungaria sau Polonia.

Au fost semnalate de multe ori situaţii absurde, când elevii unor şcoli situate în zone pomicole prin excelenţă, primeau mere aduse din Polonia, pentru că preţul acestora din urmă a fost mai mic cu câțiva bani pe kg, fără a fi luat în calcul costul și impactul transportului pe o distanță atât de mare.

Proiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Dumitrița GLIGA,

Deputat PSD de Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE