RoFerme, despre rolul fermelor de familie în agricultura sustenabilă Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 361 Vizualizări

RoFerme, despre rolul fermelor de familie în agricultura sustenabilă

Niciun alt produs de consum precum carnea și laptele, nu are nevoie de așa de mult teren pentru a fi obținut!

Pare greu de crezut dar, la nivel mondial, doar 23% dintre terenurile agricole sunt folosite pentru a cultiva cereale necesare pentru consumul uman iar, restul de 77%, sunt folosite pentru creșterea animalelor (Meat Atlas 2021). Din această cauză, creșterea animalelor este inevitabil legată de conflictele legate de destinația utilizării terenurilor.

Plecând de la acest fapt, apare întrebarea cât de etic este să hrănim animalele cu materii prime potrivite pentru consumul uman, știind că în lume sunt extrem de mulți oameni care suferă de foame? Comparativ, raportul de conversie este de maxim 1:4, acest lucru însemnând că dintr-o unitate de cereale se pot hrăni de patru ori mai mulți oameni decât animale. Este situația favorabilă deoarece această eficiență variază de la aprox. 4% în cazul producției cărnii de vită la aproximativ 25% pentru producția de lapte sau ouă.

Acest lucru este ineficient și nu cere doar schimbarea modului de a produce, ci și un nou mod de a consuma.

Conform principiilor agriculturii circulare, un sol bun și fertil ar trebui să fie folosit cu prioritate pentru cultura de legume și cereale necesare consumului uman iar solurile sărace sau neutilizate să fie folosite pentru creșterea animalelor. Recolta de pe aceste soluri ” marginale” împreună cu deșeurile alimentare tratate, ar trebui să constituie baza producției de animale.

Plecând de la aceste premise, scopul RoFerme este de a susține agricultura tradițională care se bazează pe coexistența cu mediul natural și aduce multe alte beneficii pentru comunitate:

  • Reprezintă un model care se află la baza unei agriculturi circulare, sustenabile
  • Constituie o parte economică și socială importantă pentru comunitățile locale
  • Crează locuri de muncă și generează venituri pe plan local
  • Reprezintă o sursă periodică de produse sănătoase și proaspete
  • Scurtează foarte mult drumul de la producător la consumator, aducând economii substanțiale de resurse
  • Posibilitatea de specializare a producției și, totodată, posibilitatea de diversificare a ofertei prin asociere locală în cooperative
  • Păstrarea tradiţiilor și stilului de viaţă rural

Cum se implică RoFerme în această transformare ce constituie elementul cheie al modelului european de agricultură sustenabilă? Prin oferirea de consultanţă gratuită, promovarea de tehnici, echipamente și produse utilizate de către majoritatea fermierilor mici (backyard farms) din Europa, în special pentru cei interesați de creșterea animalelor. Suntem ușor de găsit accesând site-ul www.roferme.ro sau vizitându-ne magazinul RoFerme din incinta Pieței 1848 (Dâmbu) din Târgu Mureș.

Fermele de familie, găsesc la RoFerme: echipamente de hrănire și adăpare, echipamente pentru grajd și fermă, furaje, produse pentru îngrijirea și igiena animalelor, o gamă largă de garduri electrice și accesorii, echipamente pentru grădină, accesorii auto, etc. În afara celor peste 1.000 de produse diferite din stoc, există posibilitatea de livrare rapidă a altor peste 100.000 de produse și echipamente agricole diverse. De asemenea, RoFerme are exclusivitate în România pentru câteva mărci europene consacrate: Active NS, Engsko, R2 Agro.

Active NS este cel mai testat aditiv pentru dejecții existent pe piață, fiind produs de către FCSI Aps, companie care în anul 2021 a fost desemnată printre cele mai bune 24 de start-up-uri inovatoare din Danemarca (beststartup.eu). Este un produs 100% natural, compus din trei tipuri diferite de minerale argiloase iar, conform testelor efectuate în multe țări europene, reduce emisiile de amoniac cu până la 45% și a mirosurile din atmosferă cu până la 38%. Ca urmare, asigură un mediu mai sănătos. Gunoiul de grajd folosit ca fertilizator va conține cu 1 – 2 kg mai mult azot / tonă dejecții și, ca urmare, va aduce economii semnificative în fermă, deloc de neglijat în contextul actual al prețurilor îngrășămintelor. Mai mult, cerealele care au fost fertilizate cu îngrășământ natural ce conține Active NS, vor avea un conținut mai mare de proteine.

Morile ENGSKO, au furnizat dintotdeauna alimente sănătoase, ajutând fermieri din întreaga lume să adauge plus valoare cerealelor recoltate. Cererea tot mai mare de alimente ecologice și sănătoase care conțin fibre alimentare a dus la un interes reînnoit pentru măcinarea tradițională a cerealelor cu piatră. Făina obținută în urma unui asemenea proces de măcinare, conține toate vitaminele, mineralele și substanțele naturale, putând fi utilizată pentru coacere fără prelucrare ulterioară.

Impresionați de pasiunea și proiectele unei familii stabilite în Copșa Mare – Biertan, EcoRope, Engsko și o parte din comunitatea locală, s-au alăturat efortului acestei familii de a păstra tradițiile, obiceiurile și specificul satului transilvănean. Probabil că porumbul în „8 rânduri” nu înseamnă mare lucru pentru marea majoritate dintre noi deoarece era un soi de porumb cultivat exclusiv pe vremea bunicilor noștri. Când acest porumb era măcinat lent, într-o moară cu pietre, rezulta o făină din care se prepara cea mai gustoasă mămăligă. Nu se adăuga nimic, nu se pierdea nimic! Ca urmare, locuitorii din Copșa Mare au acum posibilitatea să se hrănească sănătos, să reînvie tradițiile de odinioară și să conserve biodiversitatea locală.

Un alt exemplu de economie circulară este cel oferit de către R2 AGRO. În concepția lor, Cabanin CSD, care este un supliment furajer natural, conține 95, 5% extracte din struguri, castanet, citrice și coacăze. Ceea ce este și mai important este faptul că materia primă folosită pentru producția furajelor R2 Agro este reprezentată de produse care rezultă în urma unui alt proces de fabricație (ex. tescovina care rezultă în urma procesării strugurilor, pulpa de coacăze care rezultă în urma fabricării de sucuri naturale, etc).

În viitorul apropiat, RoFerme se va implica și mai mult în susținerea fermelor de familie prin încurajarea utilizării de surse regenerabile de energie și înființarea de forme asociative în vederea comercializării produselor din fermele mici și mijlocii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE