Home / Sanatate / ”Marșul pentru viață” revine la Târgu Mureș!
Marșul pentru viață

”Marșul pentru viață” revine la Târgu Mureș!

Distribuie

În peste 140 de orașe din România și 170 de localități din Republica Moldova se organizează, în stradă, anul acesta, ”Marșul pentru viață” care are drept scop schimbarea și îmbunătățirea legilor în sensul protejării vieții nenăscute și a interzicerii avortului. ”Marșul pentru viață” se referă la protecția și salvarea copilașilor nenăscuți de la avort, se referă la recunoașterea dreptului la viață a tuturor categoriilor sociale dar mai cu seamă a celor mai defavorizate și vulnerabile. 

”Gândul nostru se îndreaptă, în aceste momente și către copiii, tinerele mame și femeile însărcinate care suferă din cauza crizei umanitare fără precedent din Ucraina. Ne solidarizăm și ne rugăm pentru victimele acestui război, mai multe activități caritabile fiind organizate de biserici, protopopiate și mireni, pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina”, au transmis organizatorii evenimentului.

Potrivit sursei citate, tema”Marșului pentru viață” din acest an este „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață”. „Pentru fiecare copil, egalitatea de șanse începe înainte de a veni pe lume”, se arată în comunicatul la nivel național al evenimentului.

„Așa cum un copil nenăscut nu are aproape nicio șansă în fața chiuretei ginecologice, o femeie în criză de sarcină nu are aproape nicio șansă în fața «chiuretei» sociale, care ia forma lipsei oricărui ajutor, a ostracizării din partea celor pe care îi iubește, a incriminării ei pentru că este însărcinată și pentru că, astfel, încurcă planurile și dorințele altora.” „Lipsa de sprijin și inegalitatea de șanse a femeilor în criză de sarcină sunt ignorate atât de progresiștii care invocă egalitatea de șanse doar după naștere, cât și de conservatorii care consideră că succesul personal depinde în primul rând de alegerile proprii, iar cei din jur nu sunt datori să poarte povara alegerilor greșite alte altora”, mai spun organizatorii.

În următorul link sunt atașate statistici actualizate despre avort la nivel național și internațional: https://basilica.ro/wp-content/uploads/2022/02/Statistici.pdf  

Filme tematice

”Luna pentru viață” se desfășoară, ca în fiecare an, pe întregul parcurs al lunii martie, prima lună a primăverii și luna marcată de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Cu această ocazie, mureșenii sunt invitați să urmărească și să mediatizeze câteva filme cu tematică pro-viață care ar putea ajuta toate cuplurile și femeile aflate în criză de sarcină.

Le puteți viziona la adresa:

https://drive.google.com/drive/folders/1Gbcfp40BOg_hBLUSsPEGg1QnmbtMrp77 Conținut:

”Alegerea lui Alison” – o ecranizare emoționantă care redă frământările prin care trece o tânără în criză de sarcină. O tânără. O sarcină neașteptată. Un prieten care îi cere să fac avort. O conversație față-n față cu Dumnezeu. Alison are de făcut o alegere – să păstreze copilul sau să facă avort.

”Bella” – Câștigător al premiului People’s Choice Award din Toronto, 2006, „Bella” este un film emoționat despre adopția care salvează vieți, un film a cărui proiecție a salvat deja vieți, un film despre renunțarea la sine și oferirea de sprijin atunci când nimeni altcineva nu este dispus să o facă.;

”Gimme Shelter” – prezintă povestea unei adolescente în criză de sarcină, care este alungată de acasă de mama ei. Ea încearcă să îl găsească pe tatăl ei biologic pentru a-i cere ajutorul. Tatăl, însă, îi pune fetei o condiție pe care ea o consideră inacceptabilă. Ajunsă pe străzi, viața ei devine o luptă pentru supraviețuire.

”Ostrov” – la un moment dat vine la personajul principal, un călugăr, o tânără care voia să facă avort, iar el îi spune să nu avorteze, pentru că va naște „un copil de aur”. Mesajul filmului este de folos pentru orice femeie ori bărbat care se simt responsabili pentru de avort.

”Unplanned” – o dramatizare după bestseller-ul autobiografic omonim al cunoscutei activiste americane pro-viață, Abby Johnson. În film este prezentată uimitoarea transformare a vieții lui Abby, care parcurge un drum plin de provocări pentru ca de la director în cadrul unei clinici din Texas a Planned Parenthood, principala rețea de avorturi din SUA, să devină unul din liderii mișcării pentru viață și susținătoare a femeilor în criză de sarcină.

”Waitress” – prezintă povestea unei tinere chelnerițe, Jenna, care are un soț abuziv și un job fără perspectivă. Într-o zi, Jenna află în mod neașteptat că este însărcinată, iar singurele persoane care o sprijină sunt doi colegi de serviciu. Jenna decide să plece din relația abuzivă și se înscrie la un concurs de plăcinte, pe care speră să-l câștige pentru a se putea întreține. În drumul ei către o nouă viață alături de copil apar și alte persoane

care o susțin. Ceea ce părea un drum fără incertitudini devine un drum al victoriei: un restaurant ajunge să poarte numele fetiței ei, Lulu.

Istoricul ”Marșului pentru viață”

”Marșuri pentru viață” au loc anual în numeroase țări. Primul s-a desfășurat la Washington, DC în 1974. Evenimentul este apolitic și neconfesional, dar deschis participării tuturor confesiunilor religioase și formațiunilor politice.

În România, a fost organizat prima dată în 2008, la Timișoara, iar în 2011 a avut loc prima ediție națională. Din 2015, evenimentul se desfășoară cu temă și dată comună atât în România, cât și în Republica Moldova.

La Târgu Mureș, ”Marșul pentru viață” a ajuns în 2022 la a 11-a ediție. Acesta va avea loc sâmbătă, în 26 martie, începând cu ora 11.00 în Piața Teatrului. Vor fi rostite scurte locuțiuni, urmate de un marș al tăcerii prin centrul orașului. ”Marșul pentru viață” este organizat de Protopopiatul greco-catolic din Târgu-Mureș și Râciu în parteneriat cu Protopopiatul ortodox din Târgu Mureș și toate celelalte culte creștine și organizații pro-viață din județ”, se menționează în comunicat.

Citește și

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.