Sistemul de iluminat din Luduș, modernizat Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 254 Vizualizări

Sistemul de iluminat din Luduș, modernizat

Una dintre cele mai mari descoperiri din istoria umanității a fost, cu siguranță, electricitatea, acest fenomen fizic uimitor care ne-a schimbat viața pentru totdeauna. Cu adevărat, „Fiat lux” (”Să fie lumină”) exprimă inteligența și rațiunea umană, cea care ne conduce spre civilizație.

La Luduș, „lumina”, curentul electric a risipit întunericul nopții după acțiunea de electrificare începută de primarul Ilie Stoica în anul 1929 și finalizată de primarul Nicolae Borgovan în anul 1933. Datele tehnice ale momentului au cuprins montarea a 131 de stâlpi și a 500 de becuri de câte 40 de wați fiecare.Adică, 500 de becuri de veioză din zilele noastre. Chiar dacă a fost modest începutul, a fost făcut un pas deosebit de important pentru ludușenii de atunci.

Alte vremuri, alte condiții

După mai bine de opt decenii de la electrificare a localității Luduș, Legea nr. 121/2014, privind eficiența energetică, a stabilit că primăriile localităților care au o populație mai mare de 5.000 de locuitori sunt obligate să întocmească programe pentru îmbunătățirea eficienției energetice prevăzând măsuri concrete programate pe termen scurt și pe 3-6 ani. În acest context Primăria orașului Luduș a contactat o firmă specializată pentru realizarea „Programului de îmbunătățire  a eficienței energetice” (PIEE) pentru perioadă 2022-2027 în cadrul căruia o componentă importantă este consumul de energie electrică. Despre PIEE, Anca Năsăudean de la Serviciul „Investiții, Achiziții, Domeniul Public” (IADP) din Primăria orașului Luduș, spune că „PIEE este un document care definește acțiuni, responsabilități și termene de realizare concrete în scopul îmbunătățirii eficienței energetice și a reducerii consumului de energie pe termen scurt, mediu și lung al autorității administrative locale”.

PIEE a fost aprobat

În cadrul programului complex de îmbunătățire a eficienței energetice în orașul Luduș, sistemul de iluminat public este dezvoltat pe 93 de străzi (1.235 de stâlpi, 1.235 de corpuri de iluminat și 34 de lampadare în parcuri. În mod evident, în comparație cu anul de început al electrificării localității, realitatea din zilele noastre este impresionantă. Prin PIEE aprobat de Consiliul Local sunt prevăzute o serie de măsuri prin care ludușenii vor beneficia de mai multă lumină la un cost redus: „Retrofit aparate de iluminat exterior și interior – trecere la iluminat de tip LED; Introducerea Control IP – controlul aprinderii și stingerii sistemului de iluminat public, în funcție de intensitatea luminii exterioare (ex: instalarea de senzori de crepuscul) – prevăzut la proiectul de trecere la LED; Sisteme dimming și telegestiune; Implementare sisteme de condiționare a nivelului tensiunii de alimentare cu energie electrică”.

Citește și

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE